• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №08(46) | 27.10.2021 р.

Сорок шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №08(46) | 27.10.2021 р.

Це – вже сорок шостий (і восьмий в 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минуло більше ніж місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • дізнаємося, чи потрібно сплачувати ЄСВ фізособі-«загальнику» у разі неотримання доходу;
  • розповімо, як розрахувати фізособі-«загальнику» дохід в інвалюті;
  • з’ясуємо, чи буде адмінштраф за неведення обліку доходів фізособою-«загальником»;
  • визначимося, чи може фізособа-«єдинник» за наявності у власності нежитлової нерухомості площею понад 900 кв. м здавати її в оренду;
  • наведемо визначення доходу фізосіб-«єдинників» у разі отримання виручки в інвалюті;
  • наголосимо, що з 2022 року всі фізособи-«єдинники» ІІ-IV груп повинні будуть застосовувати РРО.

Гарного вам читання!

***

Фізособа-«загальник» не отримала доходу: що з ЄСВ? 
Львівські податківці зазначили: якщо ФОПом не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, такий платник має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ, та не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

З 1 січня 2021 року не треба сплачувати мінімального розміру ЄСВ за місяці, у яких не було отримано доходу (прибутку) ФОПам (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування).

Тобто для фізосіб-«загальників»  у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду самостійне визначення бази нарахування єдиного внеску є правом, а не обов'язком.

 

Фізособа-«загальник» отримала дохід в інвалюті: які наслідки? 
Одеські податківці підкреслили, що виручкою фізособи-«загальника» вважається дохід, отриманий у грошовій та негрошовій формі, тож датою при формуванні загального оподатковуваного доходу є дата фактичного надходження коштів на банківський рахунок або у касу, тобто застосовується касовий метод.

А пунктом 177.4 ПКУ визначено перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів ФОПом від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування.

Не спираючись на норми ПКУ, оскільки окремих правил не встановлено, податківці підкреслили, що  сума доходів (витрат), одержаних (понесених) в іноземній валюті, розраховується шляхом перерахування її у гривні за офіційним валютним (обмінним) курсом НБУ на дату фактичного одержання (понесення) таких доходів (витрат).

 

Чи буде адмінштраф за неведення обліку доходів фізособою-«загальником»?
Одеські податківці наголосили, що за частиною першою ст. 164-1 КпАП   неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від 3 до 8 нмдг (від 51 до 136 грн).

Дії, передбачені частиною першою ст. 164-1 КУпАП, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за те ж порушення, призведуть до накладення штрафу у розмірі від 5 до 8 нмдг (від 85 до 136 грн).

Тож, оскільки типова форма книги обліку доходів та витрат є обов’язковою для фізосіб-«загальників» за її неведення в паперовому та/або електронному вигляді ФОПам може бути притягнуто до адміністративної відповідальності.

 

Фізособа-«єдинник» має у власності нежитлову нерухомість площею понад 900 кв. м: як її здавати в оренду? 
Податківці з Київської області зазначили, що за нормами ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку першої – третьої груп фізичні особи – підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 400 кв. метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 900 кв. метрів. Це встановлено  пп. 291.5.3 ПКУ.

Окремо в роз’ясненні наведено норму частини 1 ст. 320 ЦКУ. За нею власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом. Вказане положення також стосується використання майна, яке надається в оренду підприємцем на спрощеній системі оподаткування.

Саме на підставі цих норм податківці вважають, що фізособа-«єдинник» має право здавати частину нежитлового приміщення в оренду до 900 кв. метрів, за умови, що решта нежитлового приміщення не перебуває в оренді.

 

Визначення доходу фізосіб-«єдинників» у разі отримання виручки в інвалюті
Дохід фізособи-«єдинника», виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України на дату отримання такого доходу.

Датою ж отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

Тобто у разі отримання за договором (контрактом) виручки в іноземній валюті за надані товари (роботи, послуги), доходом фізособи-«єдинника» І-ІІІ груп є сума, визначена в договорі (контракті), перерахована у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим НБУ на дату отримання валюти. Про це ми писали тут.

 

З 2022 року всі фізособи-«єдинники» ІІ-IV груп повинні будуть застосовувати РРО
Донецькі податківці нагадали, що незалежно від обраного виду діяльності з 1 січня 2021 року РРО або програмні РРО повинні застосовувати підприємці – єдинники другої – четвертої груп, які реалізують:

  • технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту;
     
  • лікарські засоби, вироби медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;
     
  • ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Всі інші ФОПи протягом 2021 року мають застосовувати РРО у разі отримання доходу понад 220 МЗП (у 2021 році – 1 млн 320 тис. грн).

Проте у 2022 році всі платники єдиного податку другої – четвертої груп мають бути «фіскалізовані». Звісно, це не стосується тих, хто використовує безготівкову форму оплати шляхом отримання доходу на свій рахунок.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»