• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №08(55) | 31.08.2022 р.

П'ятдесят п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №08(55) | 31.08.2022 р.

Це – вже п’ятдесят пʼятий (восьмий в 2022 році та шостий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минув місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • дізнаємося, чи може ФОП з двома працівниками укласти ще два трудові договори, але з нефіксованим робочим часом;
  • розповімо, як чоловіки зможуть виїжджати за кордон за послугою єВідрядження;
  • зупинимося на змінах до інструкції щодо нарахування ЄСВ;
  • визначимося, які рахунки потрібно закрити самозайнятим особам у разі припинення діяльності;
  • проінформуємо, що Уряд визначив строки переходу торговців на безготівкові платежі.

Гарного вам читання!

 

***

Чи може ФОП з 2 працівниками укласти ще 2 трудові договори, але з нефіксованим робочим часом
Держпраці у Запорізькій області вважає, що ні, не може.

Роботодавець має право укласти не більше 10% договорів із нефіксованим робочим часом, а фізична особа-підприємець, у якої працює менше ніж 10 працівників – лише 1 такий договір.

 

Військовозобов'язані ФОПи та працівники зможуть виїжджати за кордон у відрядження
19 серпня Уряд ухвалив рішення для мобільності бізнесу в умовах воєнного стану. Так, з 1 вересня на порталі «Дія»  запускається послуга «єВідрядження» (наразі в експериментальному форматі). Нею зможуть скористатися фізичні особи-підприємці та юридичні особи, які:

  • подали податкову звітність;
  • не мають заборгованості з ЄСВ;
  • середня заробітна плата в компанії становить не менше 20 тисяч гривень;
  • внесли гарантований платіж у розмірі 200 тисяч гривень;
  • кількість застрахованих осіб за останній місяць звітного кварталу має бути не менше 10 осіб.

Виїхати в робочу поїздку за кордон можна терміном до 7 днів. Отримати дозвіл на виїзд одночасно зможуть не більше 10% від кількості застрахованих осіб. Але при цьому не більше 10 людей з компанії одночасно.

Як розповів Я. Железняк, попередньо підприємець вноситиме 200 тис. грн застави на власний ескроу рахунок в Ощадбанку. Ці гроші йому повернуть після того, як особа, що була у відрядженні, повернеться до України.

У разі порушення умов відрядження заставу перерахують на потреби Міністерства оборони, а підприємство не зможе більше ніколи оформити нові дозволи на виїзд співробітників за кордон, а вже чинні будуть скасовані.

 

Мінфін змінив інструкцію щодо нарахування ЄСВ
Наказом від 28.07.2022 р. №216 Мінфін затвердив зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ.

Наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на 30.08.2022 р. не опублікований.

Зміни вносяться в частині:

1) нарахування та сплати ЄСВ платниками, які призвані на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, на весь строк їх військової служби та передбачення для зазначених платників подання заяви після звільнення з військової служби. З огляду на це, оновлено й форму Заяви, додаток 1 до Інструкції;

2) відображення особливостей визначення бази нарахування ЄСВ для платників єдиного внеску резидента Дія.Сіті.

 

Які рахунки потрібно закрити самозайнятим особам у разі припинення діяльності?
Тернопільські податківці підкреслили, що особа, яка відкриває рахунок фізичній особі, зобов’язана письмово повідомити надавача платіжних послуг про наявність або відсутність у власника рахунку статусу підприємця або особи, яка провадить незалежну професійну діяльність (п. 28 розд. І Інструкції №162).

Саме тому при припиненні підприємницької діяльності, рахунки, що відкривалися для проведення операцій, пов’язаних із здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності, підлягають закриттю.

Рахунки, які були відкриті для власних потреб обов’язковому закриттю не підлягають.

 

Уряд визначив строки переходу торговців на безготівкові платежі
Кабмін постановою від 29.07.2022 р. №894 визначив строки, до настання яких торговці повинні забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків (у тому числі з використанням електронних платіжних засобів, платіжних застосунків або платіжних пристроїв) за продані ними товари (надані послуги), включаючи товари (послуги), реалізація (надання) яких здійснюється дистанційно:

  • з 1 січня 2023 р. - торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення понад 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у підпункті 4);
     
  • з 1 січня 2024 р. - торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення від 5 до 25 тис. осіб (крім торговців, зазначених у підпункті 4);
     
  • з 1 січня 2025 р. - торговці, які провадять господарську діяльність у населених пунктах з чисельністю населення менше ніж 5 тис. осіб (крім торговців, зазначених у підпункті 4);
     
  • з 1 січня 2026 р. - торговці - ФОП - платники єдиного податку першої групи, торговці, які здійснюють торгівлю з використанням торгових автоматів, виїзну (виносну) торгівлю, продаж власноручно вирощеної або відгодованої продукції.

Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»