• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №03(61) | 31.03.2023 р.

Шістдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №03(61) | 31.03.2023 р.

Це – вже шістдесят перший (третій у 2023 році та дванадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минуло більше ніж місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

  • зʼясуємо, чи обовʼязково подавати з уточнюючою декларацією з ЄП додаток 1;
  • нагадаємо, як заповнити фізособі-«єдиннику» декларацію у разі використання права не сплачувати податок;
  • дізнаємося, коли платники спецгрупи ЄП не сплачують земельний податок;
  • розповімо, чи включаються до доходу фізособи-«загальника» безоплатно отримані товари;
  • визначимося, чи виникає дохід у фізособи-«загальника» при отриманні компенсації за працевлаштування ВПО.

Гарного вам читання!

 

***

Коли платники спецгрупи ЄП не сплачують земельний податок?
Одеські податківці зауважили, що  «єдинники» зі спецгрупи  на період дії воєнного, надзвичайного стану в Україні, звільняються від сплати земельного податку за земельні ділянки, які використовують для господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, які розташовані на таких земельних ділянках, в оренду (найм), позичку, на іншому праві користування).

 

Чи обовʼязково подавати з уточнюючою декларацією з ЄП додаток 1?
Фізособи-«єдинники» можуть виправити грошові показники, суми нарахованого єдиного внеску та реквізити у разі виправлення самостійно виявлених помилок шляхом подання Додатка 1 у складі Декларації з типом «Уточнююча».

Згідно з приміткою 10 до Декларації Додаток 1 є її невід’ємною частиною.

Водночас Додаток 1 не формується у складі Декларації з типом «Уточнююча», якщо раніше задекларовані у Додатку 1 грошові показники, суми нарахованого єдиного внеску та реквізити не змінюються. Про це ми писали тут.

 

Фізособа-«єдинник» користується правом не сплачувати податок: як заповнити декларацію?
Податківці з Офісу великих платників вказали, що  згідно з п. 49.2 ПКУ платник податків зобов’язаний за кожен встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або за наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Цей абзац застосовується до всіх платників податків, у тому числі платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності.

Отже, якщо платник єдиного податку не скористався правом щодо несплати авансових платежів на кожне 20 число місяця, то таким платником у податковій декларації платника єдиного податку за звітний 2022 рік має бути відображена сплата щомісячних авансових внесків єдиного податку за відповідний податковий (звітний) період.

 

Чи включаються до доходу фізособи-«загальника» безоплатно отримані товари?
Запорізькі податківці підкреслили, що до складу загального оподатковуваного доходу зараховується виручка, що надійшла фізичній особі – підприємцю як у грошовій, так і в натуральній формі, а саме:

  • виручка у вигляді безготівкових грошових коштів, що надійшли на банківський рахунок чи в готівковій формі безпосередньо підприємцю чи його працівникам на місці здійснення розрахунків (у т.ч. відсотки банку);

  • виручка в натуральній (негрошовій формі);

  • суми штрафів і пені, отримані від інших суб’єктів підприємництва за договорами цивільно-правового характеру за порушення умов договорів, та інші доходи, які пов’язані зі здійсненням підприємницької діяльності.

Саме тому ФОП включає до складу загального оподатковуваного доходу вартість безоплатно отриманих товарів за датою їх реалізації за ціною, визначеною на рівні не нижче звичайної ціни.

 

Фізособа-«загальник» отримала компенсацію за працевлаштування ВПО: чи буде дохід?
Сума коштів, отримана ФОПом у вигляді компенсації витрат на оплату праці за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб внаслідок проведення бойових дій під час воєнного стану в Україні, не пов’язана з господарською діяльністю ФОПа. Тому сума таких коштів не включається до його доходу, але такий дохід оподатковується за загальними правилами, встановленими ПКУ для фізичних осіб.

При цьому у графі 7 Типової форми зазначається сума витрат, понесених ФОПом на оплату праці фізичних осіб, що перебувають з ним у трудових відносинах. Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»