• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №07(65) | 28.07.2023 р.

Шістдесят п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №07(65) | 28.07.2023 р.

Це – вже шістдесят пʼятий (сьомий в 2023 році та шістнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минуло трішки більше ніж місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • повідомимо, що ЄСВ всі ФОПи можуть не сплачувати через війну й далі;
  • дізнаємося долю ФОПів після скасування спецгрупи ЄП;
  • визначимося, чи може фізособа-«загальник» включати до витрат вартість інтернет-послуг;
  • розповімо, чи повинен «загальник» встановлювати розмір орендної плати не нижчим від мінімальної суми;
  • зазначимо, чи можна фізособі-«загальнику» використовувати виписку банку для витрат на оплату банківських послуг.

Гарного вам читання!

 

***

Чи може фізособа-«загальник» включати до витрат вартість інтернет-послуг?
Запорізькі податківці підкреслили, що доходи (витрати) при отриманні послуги через Інтернет та вартість придбаної літератури враховуються у складі доходу (витрат) платника податку за умови, що вони безпосередньо пов'язані з отриманням доходів ФОПа від господарської діяльності та за наявності первинних документів.

Да такої первинки належать документи, які фіксують факт витрачання коштів на придбання таких послуг, тобто відповідних платіжних документів (платіжні інструкції, виписки про рух коштів на рахунках платника податку в банку/небанківському надавачу платіжних послуг із зазначенням даних контрагентів та вартості товарів (робіт, послуг), касовий чек, угоди тощо).

 

Пільги зі сплати ЄСВ для ФОП діють й надалі: аналіз Закону №3219
У своїй новині ми зауважили, що Закон №3219 не вносить змін до п. 9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ щодо застосування пільг зі сплати ЄСВ для ФОП з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців. Тож з 1 серпня ці пільги також діятимуть. Але при несплаті ЄСВ страхового стажу не буде.

 

Доля платників ЄП за ставкою 2% після 1 серпня 2023 року
Закон № 3219 вносить зміни до пункту 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ, яким було врегульовано особливу ставку ЄП 2%, та додає новий п. 9-1 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ, яким врегульовано порядок переходу на стандартні правила:

  • особлива ставка ЄП 2% та особливий порядок справляння ЄП діють з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не довше ніж до 1 серпня 2023 року. Оскільки воєнний стан у липні ще триватиме, то фактично ЄП за ставкою 2% справлятиметься з 1 квітня 2022 року до 31 липня 2023 року включно;

  • передбачено автоматичне повернення платників на попередню систему оподаткування з 1 серпня 2023 року – без подання будь-яких заяв;

  • для платників, які з дати держреєстрації одразу обрали ставку ЄП 2%, передбачено автоматичний перехід на стандартну ІІІ групу ЄП за ставкою 5% без ПДВ;

  • залишилося право відмови платників від ЄП за ставкою 2% з поданням заяви до кінця липня. Варіантів тут небагато – можна подати заяву про повернення на свою попередню систему або перейти на загальну систему, якщо до ЄП за ставкою 2% платник був на інших ставках ЄП;

  • дозволено повторне повернення на спрощену систему протягом 2023 року. Для цього потрібно буде подати заяву у серпні, і можна буде стати стандартним платником ЄП заднім числом з 1 серпня;

  • «єдинникам» потрібно буде протягом серпня подбати про те, щоби відповідати стандартним вимогам для платників єдиного податку, якщо вони під час застосування ставки 2% вийшли за ці рамки;

  • обсяг річного доходу для цілей відповідності платників ЄП обраним групам у 2023 році рахуватиметься пропорційно до кількості місяців, протягом яких платник був на стандартних ставках ЄП.

Про це все ми докладно розповідали тут.

 

Чи повинен «загальник» встановлювати розмір орендної плати не нижчим від мінімальної суми?
Дохід фізособи-«загальника» від надання в оренду нерухомого майна визначається, виходячи з розміру орендної плати, встановленої за погодженням сторін у договорі оренди, з урахуванням розміру мінімальної суми орендного платежу, що встановлений згідно з Методикою №1253.

Окремо у своєму розʼясненні харківські податківці підкреслили, що для визначення чистого оподатковуваного доходу враховуються понесені документально підтверджені витрати від такої господарської діяльності, визначені п. 177.4 ПКУ.

 

Чи можна фізособі-«загальнику» використовувати виписку банку для витрат на оплату банківських послуг?
Фізособа-«загальник» має право використовувати виписку з особового рахунку клієнта банку як документ, що підтверджує витрати на оплату банківських послуг з розрахунково-касового обслуговування, прямо пов’язані з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг.

Але за умови зазначення в ній -  інформації про надання банком таких послуг, сум операцій та заповнення обов’язкових реквізитів. Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»