• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №06(75) | 25.07.2024 р.

Сімдесят п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №06(75) | 25.07.2024 р.
Це – вже сімдесят пʼятий (шостий у 2024 році та двадцять шостий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минуло більше ніж місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • дізнаємося, чи можна ФОПу відкликати заяву про перехід на єдиний податок;
  • розповімо, як фізособі-«єдиннику» в Е-кабінеті дізнатися про отримання ДПС заяви на відпустку;
  • ознайомимося з положеннями законопроєкту стосовно ставки ВЗ та інших змін до ПКУ;
  • дізнаємося, як зросте податкове навантаження на фізосіб-«єдинників» та працівників через новації законопроєкту;
  • зʼясуємо, чи потрібно спадкоємцям подавати звітність та сплачувати податки у разі смерті ФОПа;
  • наведемо нюанси коригування декларації фізособою-«загальником» для уточнення даних з ЄСВ.
Гарного вам читання!

Ставка ВЗ 5% й обов’язок його сплати з доходів СГ та інші зміни до ПКУ: законопроєкт від Уряду

18 липня у ВРУ зареєстровано урядовий законопроєкт №11416 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».
Як зазначено у пояснювальній записці, розробка законопроєкту обумовлена необхідністю відповідного наповнення дохідної частини бюджету за рахунок надходження податкових платежів  для належного функціонування економіки та гарантування виконання заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.
Для «єдинників» ним передбачено обов’язок сплати військового збору. А саме:
  •  юрособами-«єдинниками» ІІІ та IV груп у розмірі 1% доходу від будь-якої діяльності;
  • 5% в розрахунку двох мінімальних заробітних плат на місяць ФОПами - платниками єдиного податку першої, другої та четвертої групи;
  • 1% від доходу фізичними особами - підприємцями - платниками єдиного податку третьої групи.
А для фізосіб-«загальників» зміниться тільки ставка ВЗ, вона буде становити 5%. Нових правил його сплати для цієї категорії осіб не вводиться, тож будуть діяти ті правила, що й сьогодні.
Про ці та інші положення законопроєкту ми писали тут, а детальний аналіз щодо сплати ВЗ ми наводили тут.

Як зросте податкове навантаження на фізосіб-«єдинників» та працівників через новації законопроєкту №11416?

Н. Южаніна розповіла, як зросте податкове навантаження на фізосіб-«єдинників» та найманих працівників через новації законопроєкту №11416.
Так, для «єдинників» І та ІІ груп планується запровадження ВЗ у розмірі 5% з двох МЗП (у 2024 році – 800 грн), а для ІІІ групи – 1% від суми отриманого доходу. 
Для працівників – утримуватиметься не 19,5% (ПДФО+ВЗ), а вже 23% (ПДФО+ВЗ). 
Зауважимо, що це все заплановані цифри за аналізом Южаніної на підставі діючого розміру МЗП, як буде вже у прийнятому законі - подивимося. Детальніше про це все це ми писали тут.

Як фізособі-«єдиннику» в Е-кабінеті дізнатися про отримання ДПС заяви на відпустку?

Податківці у підкатегорії 107.05 «ЗІР» зазначили,  що фізособа-«єдинник» І та ІІ груп, яка не використовує працю найманих осіб, скориставшись меню «Листування з ДПС» Е-кабінету, має можливість надіслати до ДПС лист, який містить заяву довільної форми щодо періоду щорічної відпустки або терміну хвороби зі сканованою копією витягу з ЕРЛН.
Протягом одного робочого дня після надсилання цієї заяви її автора буде повідомлено про вхідний реєстраційний номер та дату реєстрації Заяви в органі ДПС, до якого її  надіслано.
 Інформацію щодо отримання та реєстрації Заяви в органі ДПС платник може переглянути у вкладці «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету.

Чи потрібно спадкоємцям подавати звітність та сплачувати податки у разі смерті ФОПа?

Житомирські податківці зауважили, що після закінчення строку прийняття спадщини грошові зобов’язання спадкодавця стають грошовими зобов’язаннями та/або податковим боргом спадкоємців, які прийняли спадщину пропорційно до частки у спадщині на дату її відкриття.
Водночас повідомляємо, що ПКУ не передбачає обов’язку подання спадкоємцями податкової звітності у разі смерті фізичної особи – підприємця.

Нюанси коригування декларації фізособою-«загальником» для уточнення даних з ЄСВ

Дніпровські податківці підкреслили, що у разі якщо фізособа-«загальник» подавала Декларацію за минулий звітний період з типом «Звітна», а звітність з ЄСВ подає вперше за такий період, то потрібно дотримуватися наступних вимог.
Зокрема, в  Декларації та Додатку ЄСВ1 до неї зазначає тип декларації «уточнююча», заповнюючи в Декларації повторно всі показники, зазначені у раніше поданій Декларації, яка уточняється, та рядок 22.1.
У рядку 22.1 вказується сума зобов’язань з єдиного внеску, що підлягає обов’язковій сплаті, самостійно визначена платником податків за результатами звітного (податкового) року (графа 6 рядка «Усього» Додатка ЄСВ1).

Чи можна ФОПу відкликати заяву про перехід на єдиний податок?

Запорізькі податківці вказали, що за поточними нормами ПКУ для відмови від спрощеної системи суб'єкт господарювання не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку нового календарного кварталу (року) подає до контролюючого органу заяву. Інших норм ПКУ щодо відмови не встановлено.
Тобто норми ПКУ не передбачають можливості відкликання ФОПами поданих ними заяв про застосування спрощеної системи оподаткування.

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»