• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №1(77) | 21.01.2021 р.

Сімдесят сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №1(77) | 21.01.2021 р.

Це – перший цього року (і сімдесят сьомий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За майже місяць, що минув з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

 

  • зазначимо, що до 1 лютого юрособи мають подати звіт про квоти за 2020 рік;
  • розповімо, що до 1 березня 2021 року слід вперше подати звіт за формою №10-ПОІ;
  • повідомимо, що Мінфін затвердив єдину звітність з ПДФО, військового збору та ЄСВ для роботодавців;
  • розкажемо, що перенесення робочих днів через свята можуть скасувати;
  • наведемо правила індексації зарплати у січні 2021 року;
  • з’ясуємо, які штрафи чекають на податкових агентів у 2021 році.

 

***

Перенесення робочих днів через свята можуть скасувати: законопроєкт
У ВРУ 15 січня було зареєстровано законопроєкт №4597 щодо узгодження вітчизняного законодавства зі законодавством країн - членів Європейського Союзу у питанні перенесення робочих днів.   Його авторами є група народних депутатів партії «Слуги народу» разом з Г. Третьяковою, головою комітету ВРУ з соцполітики.

Метою законопроєкту є узгодження законодавства України зі законодавством країн членів Європейського Союзу у питанні перенесення робочих днів з метою більш ефективної співпраці між країнами та збільшення економічного потенціалу України.

Зокрема, зі ст. 67 КЗпП має бути виключено норми про затвердження КМУ рекомендацій щодо перенесення робочих днів через свята та правила застосування цих рекомендацій підприємствами. Про це ми писали тут.

 

До 1 лютого юрособи мають подати звіт про квоти за 2020 рік
Звіт про квоти подають:

  • лише роботодавці-юрособи;

  • до Держслужби зайнятості. Як свідчить форма Звіту – це може бути регіональний чи базовий центр зайнятості, його філії (за наявності) незалежно від місцезнаходження. Отже, цей Звіт можна подати до будь-якого зручного для відвідування центру зайнятості.

З 2018 року цей звіт подають підприємства, установи, організації з чисельністю штатних працівників від 8 осіб.

На фізосіб-роботодавців обов'язок надання такої Інформації не поширюється!

Наразі працює «Електронний кабінет роботодавця» на сайті Центру зайнятості.

Але в ньому не реалізована можливість звітування про квоти. Тому цей звіт слід подавати в паперовій формі.

Цього року Центр зайнятості чітко вказав, що роботодавці до 1 лютого (включно) мають прозвітувати про квоту з працевлаштування. Роз'яснення можна подивитися тут.

Тобто останнім днем подання звіту за 2020 рік є понеділок 1 лютого 2021 р. Про це читайте тут.

 

До 1 березня 2021 року слід подати звіт за формою №10-ПОІ 
Відтепер щороку до 1 березня відділенням Фонду, в яких зареєстровані роботодавці, слід звітувати за формою № 10-ПОІ (річна).

Звіти про працевлаштування осіб з інвалідністю надаються тільки в паперовому вигляді безпосередньо до територіальних відділень Фонду соціального захисту інвалідів. Чинними законодавчими та нормативними актами не передбачено подання звіту за формою № 10-ПОІ (річна) в електронному вигляді.

Датою надходження звіту вважають:

  • дату подання його роботодавцем до відділення Фонду;

  • у разі надсилання поштою – дату на поштовому штемпелі.

За несвоєчасну реєстрацію у Фонді інвалідів штрафу немає. Але без реєстрації у Фонді інвалідів не можна подати звіт. А за неподання звіту передбачений адмінштраф у розмірі від 10 до 20 н. м. д. г. (170 — 340 грн).

Про це ми писали тут.

 

Мінфін затвердив єдину звітність з ПДФО, військового збору та ЄСВ для роботодавців 
Мінфін наказом від 15.12.2020 р. №773 виклав у новій редакції:

  • форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.  Тепер він включає в себе зміст звіту з ЄСВ;

  • Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

Нову звітність слід буде подавати щокварталу з розбивкою за місяцями.

Вперше подавати новий податковий розрахунок за ф. №1 ДФ слід за І квартал 2021 року. Це передбачено Наказом № 773.

Оновлена форма отримала назву "Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску".

Новий розрахунок складається з основної частини та семи додатків.

Докладніше ми про це писали ось тут, а аналіз форми можна передивитися в окремій аналітиці за посиланням.

 

Індексація зарплати у січні 2021 року
Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у листопаді 2020 р. становив 101,3.

Але він вплинув на коефіцієнти індексації. Тому окремі роботодавці будуть нараховувати індексацію за новими коефіцієнтами, а інші на рівні грудня 2020 року.  Як саме треба було індексувати у грудні, ми розповідали тут.

У січні за новими коефіцієнтами будуть нараховувати індексацію роботодавці, які збільшували оклади у січні-лютому 2020 року, а вперше будуть нараховувати індексацію ті, які збільшували у травні, жовтні, листопаді та грудні 2019  року, а також у січні – березні 2020 року.

Прожитковий мінімум у січні 2021 року буде на рівні грудня, тому він не впливає на розміри суми індексації зарплати. Про це ми докладно писали ось тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції «Дебет-Кредит»
Які штрафи за ненарахування та несплату ПДФО при виплаті доходів фізособам? В яких випадках буде застосовуватися пеня? Які штрафи будуть за помилки у ф. №1ДФ? Про це читайте тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»