• Посилання скопійовано

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №16(92) | 27.10.2021 р.

Дев'яносто другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам

«Трудові відносини. Зарплата і кадри» №16(92) | 27.10.2021 р.

Це – шістнадцятий цього року (і дев’яносто другий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена трудовим відносинам, зарплаті та кадрам. За три тижні, що минули з моменту написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого на цю тему. Зокрема:

  • нагадаємо, що до 1 грудня слід проінформувати Держпраці про медогляди працівників на 2022 рік;
  • дізнаємося, як роботодавцю оформити заяву-розрахунок за е-лікарняним;
  • визначимося, чи мають зберігати роботодавці паперові трудові книжки;
  • з’ясуємо, коли е-лікарняний по вагітності та пологах можна брати до оплати;
  • розкажемо, що правила оплати лікарняних та роботу ФСС планують реформувати;
  • дізнаємося, що змінилося в укладанні договорів з керівниками підприємств;
  • проінформуємо, що заяви щодо дозволу на роботу іноземця доповнять категорією «гіг-спеціаліст».

Гарного вам читання!

 

***

Медогляди працівників: подаємо заяву Держпраці за 2022 рік
Відповідно до Порядку №246 до 1 грудня 2021 року триває робота щодо визначення категорії працівників, які підлягають попередньому (періодичним) медичним оглядам у 2022 році. Але це стосується тільки окремих категорій працівників (і не всіх підприємств).

Обов'язкові попередній (під час прийняття на роботу) і періодичні (протягом трудової діяльності) медогляди проводяться для працівників, зайнятих на важких роботах, роботах зі шкідливими чи небезпечними умовами праці або таких, де є потреба у професійному доборі, та щорічно для осіб віком до 21 року (п. 1.3 Порядку №246).

При цьому медогляди осіб, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб, встановлені Порядком №559. Порядок №246, за яким потрібно повідомляти Держпраці про працівників, не стосується Порядку №559. Це два окремих порядки проведення медоглядів. Відповідно на медогляди, передбачені Порядком № 559, заяву подавати не треба.

Про це все ми зазначали у своїй аналітиці за посиланням.

 

Як роботодавцю оформити заяву-розрахунок за е-лікарняним: нове роз'яснення від ФСС 
ФСС роз’яснив, що починати призначення працівнику матеріального забезпечення і оформлення заяви-розрахунку можна з дати видачі е-лікарняного. Датою видачі для електронних листків непрацездатності вважається восьмий день після дати закриття, яка зазначена в документі. А для е-лікарняних по вагітності та пологах – восьмий день після дати відкриття.

Наприклад, е-лікарняний, створений 25 жовтня строком на 10 днів, має дату закриття 03.11.2021 р. та буде вважатись виданим (стане готовим до сплати) з 11.11.2021 р.

Однак часто лікарняні по вагітності та пологах не змінюють свій статус на «готовий до сплати» попри настання дати видачі, а е-лікарняні по хворобі стають «готовими до сплати» зарано – у таких випадках потрібно орієнтуватись на дати, а допомогу по вагітності та пологах можна призначити по е-лікарняному зі статусом «закритий». Ці технічні неточності поступово врегулюють. Про це ми писали тут.

Процедура подання заяв-розрахунків за паперовими і е-лікарняними не відрізняється. Але її потрібно подавати окремо по е-лікарняним.

Документ можна подати онлайн за допомогою клієнтського спеціалізованого програмного забезпечення або на паперових носіях.

 

Чи мають зберігати роботодавці в себе паперові трудові книжки
Фахівці Держпраці наголосили, що обов’язок щодо зберігання трудових книжок покладається на працівника. Роботодавець, своєю чергою, повинен забезпечити внесення записів до трудової книжки на вимогу працівника.

Видавати працівникам трудові книжки, які зберігаються у роботодавця, підстав немає. Водночас відсутні підстави відмовити працівнику у видачі такої трудової книжки на його вимогу. Таку вимогу бажано оформити у вигляді заяви.

Зверніть увагу! Видача всіх наявних трудових книжок працівникам в обов’язковому порядку передбачається після завершення робіт щодо включення ПФУ до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування відсутніх відомостей про трудову діяльність працівників, які мають бути здійснені протягом п’яти років.

 

Правила оплати лікарняних та роботу ФСС планують реформувати
12 жовтня на сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт №6171 щодо оптимізації функцій Фонду соцстрахування. 

За пояснювальною запискою до проєкту, зокрема, передбачається:

  1. скоротити кількість документів, що подаються особами до Фонду для призначення страхових виплат за страхуванням від нещасного випадку з 21 до 1;
     
  2. забезпечити можливість доступу до сервісів Фонду через Єдиний державний вебпортал електронних послуг «Дія»;
     
  3. актуалізувати норми законодавства у зв’язку із запровадженням електронного реєстру листків непрацездатності; 
     
  4. забезпечити збалансований, з урахуванням світового досвіду, підхід до оплати перших днів тимчасової непрацездатності роботодавцем, збільшивши період оплати з 5 до 7 перших днів страхового випадку (з 2023 року).

Про це читайте ось тут.

 

Заяви щодо дозволу на роботу іноземця доповнять категорією «гіг-спеціаліст»
12 жовтня на сайті Федерації професійних спілок України було розміщено для обговорення проєкт постанови КМУ «Про внесення змін у додатки 1 і 2 до постанови КМУ від 15 листопада 2017 р. №858 «Щодо застосування праці іноземців та осіб без громадянства».

Ця постанова ставить за мету привести постанову КМУ від 15.11.2017 р. №858 у відповідність до Закону №1667.

Зокрема, Законом №1667 було внесено зміни до ст. 42-1 Закону «Про зайнятість населення» шляхом доповнення нової категорії іноземців та осіб без громадянства, праця яких може застосовуватись на підставі дозволу, а отже потребують доповнення відповідною групою і заяви роботодавця на отримання такого дозволу.

Йдеться про таку категорію працівників як «гіг-спеціаліст», яка згідно зі зазначеним проєктом доповнюється у Додатки 1 та 2 Постанови КМУ від 15.11.2017 р. №858 (заяви на отримання та продовження дозволу).

 

І наостанок – ще одна аналітика від редакції
Незважаючи на начебто відому процедуру оформлення трудових відносин з керівниками ТОВ/ТДВ, питання про неї продовжують виникати. Чи можна найняти керівника за договором ЦПХ? А можна і нерезидента-керівника перевести на договір ЦПХ та що буде з дозволом на працевлаштування? Про це читайте тут.

 

***

Наразі це  все.
Більше новин на тему трудових відносин та зарплати ви знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Трудові відносини. Зарплата і кадри

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини. Зарплата і кадри»