• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №18(95) | 01.12.2021 р.

Дев’яносто п’ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №18(95) | 01.12.2021 р.

Це – вісімнадцятий з початку року (і дев’яносто п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

  • нагадаємо, як виправляти помилку у таблиці 1 та 2 додатку 5 до декларації з ПДВ;
  • дізнаємося, як оподатковуються новорічні подарунки для дітей;
  • зупинимося на діях платника податків у разі блокування ПН в ЄРПН;
  • розповімо, що для Facebook і Google затвердили окрему декларацію з ПДВ;
  • з’ясуємо, як в звітності з ПДВ відображається постачання брухту чорних та кольорових металів.

Гарного вам читання!

***

Як в звітності з ПДВ відображається постачання брухту чорних та кольорових металів?
Податківці вказали, що у графі 5 Таблиці 2 зазначається обсяг звільнених від оподаткування операцій з постачання товарів/послуг.

У графах 6 – 9 Таблиці 2 відображаються обсяги операцій з придбання (як у поточному, так і попередніх звітних (податкових) періодах) товарів/послуг, за ставками 20%, 7%, 0% або 14%, які у поточному звітному (податковому) періоді використані в пільгових операціях з постачання товарів/послуг.

Саме тому у разі, якщо для здійснення операцій з постачання брухту чорних та кольорових металів, звільнених від оподаткування ПДВ, утворених при розібранні (демонтажу) основних фондів, товари або послуги не придбавались, то у Таблиці 2 заповнюються лише графи 1 – 5, а графи 6 – 9 не підлягають заповненню.

 

Як виправляти помилку у таблиці 1 та 2 додатку 5 до декларації з ПДВ?
Податківці з Офісу великих платників зазначили, що таблиця 1 або таблиця 2 «уточнюючого» Додатку 5 заповнюється так:

  • в першому рядку повторюється помилковий запис, при цьому вартісні показники вказуються зі знаком «–» (тобто сторнуються);
  • у другому рядку – вказується правильний запис.

При цьому, якщо помилка, допущена у таблиці 1 або таблиці 2 Додатку 5, не вплинула на числові показники декларації, в таблиці 1 або таблиці 2 «уточнюючого» Додатку 5 підсумкові рядки «Усього згідно зі статтею Кодексу» та «Усього (переноситься до рядка 5 декларації)» не заповнюються.

Якщо така помилка вплинула на числові показники декларації, в таблиці 1 або таблиці 2 «уточнюючого» Додатку 5 у підсумкових рядках «Усього згідно зі статтею Кодексу» та «Усього (переноситься до рядка 5 декларації)» числові показники відображаються на суму уточнення (збільшення або зменшення) з відповідним знаком та відповідають даним з колонки 6 уточнюючого розрахунку.

 

Продаж новорічних подарунків дітям: що з ПДВ? 
ДПС зазначила, що  Закон №2117 діє щорічно в період з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року (ст. 5 Закону №2117).

Тобто, операції з продажу виробничими та торговими підприємствами дитячих святкових подарунків, а також квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей, що закуповуються за рахунок коштів профспілкових комітетів підприємств та організацій, інших неприбуткових організацій, щорічно в період з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року, звільняються від оподаткування ПДВ.

 

Які дії платника податків у разі блокування ПН в ЄРПН? 
Пунктом 2 Порядку №520 передбачено, що прийняття рішень про реєстрацію/відмову в реєстрації заблокованих податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН здійснюють комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН головних управлінь ДПС в областях, м. Києві та Офісу великих платників податків ДПС.

Зауважимо, що письмові пояснення та копії документів, зазначених у п. 5 Порядку №520, платник податку має право подати до ДПС протягом 365 календарних днів, що настають за датою виникнення податкового зобов’язання, відображеного в податковій накладній/розрахунку коригування. Про це ми писали тут.

 

Для Facebook і Google затвердили окрему декларацію з ПДВ 
Мінфін наказом від 21.10.2021 р. №555 затвердив:

  • форму спрощеної податкової декларації з податку на додану вартість;
  • форму уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість до спрощеної податкової декларації у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок;
  • Порядок заповнення і подання спрощеної податкової звітності з податку на додану вартість.

Звітний (податковий) період дорівнює одному календарному кварталу.

Особа-нерезидент, зареєстрована як платник ПДВ відповідно до п. 208-1.2 ПКУ, складає і подає декларацію протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) періоду, незалежно від того, чи здійснювалося нерезидентом протягом звітного (податкового) періоду постачання фізичним особам електронних послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України.

Декларація подається особою-нерезидентом, зареєстрованою як платник ПДВ, або представником нерезидента, якого електронно дистанційно ідентифіковано, у визначений у пункті 2 розділу II цього Порядку строк за формою, затвердженою на дату подання. Про це докладніше ми зазначали тут.

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»