• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №09(124) | 31.05.2023 р.

Сто двадцять четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №09(124) | 31.05.2023 р.

Це – девʼятий з початку року (сто двадцять четвертий загалом і двадцять п’ятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зазначимо, як заповнювати реквізит «Призначення платежу» платіжки на поповнення рахунка СЕА ПДВ;
  • розповімо, чи підлягають відображенню в декларації з ПДВ відсотки, отримані за депозитом;
  • розкажемо, чи можна подати на бюджетне відшкодування ПК з ПДВ, сформований з придбання ТМЦ, знищених внаслідок війни;
  • підкреслимо, що бізнес поскаржився Д. Гетманцеву на блокування ПН;
  • визначимося, як платнику ПДВ із зони бойових дій анулювати реєстрацію.

Гарного вам читання!

 

***

Як заповнювати реквізит «Призначення платежу» платіжки на поповнення рахунка СЕА ПДВ?
Харківські податківці зауважили, що згідно з п. 41 розділу ІІ Інструкції №163 платник заповнює реквізит «Призначення платежу» платіжної інструкції так, щоби надавати отримувачу коштів повну інформацію про платіж та документи, на підставі яких здійснюється платіжна операція. Повноту інформації визначає платник з урахуванням вимог законодавства України.

У разі перерахування коштів з поточного рахунка платника на електронний рахунок у системі електронного адміністрування ПДВ у полі «Призначення платежу» друкується роз’яснювальна інформація про призначення платежу в довільній формі. Наприклад: «перераховано з власного поточного рахунка на електронний рахунок».

 

Чи підлягають відображенню в декларації з ПДВ відсотки, отримані за депозитом?
Київські податківці підкреслили, що об’єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ (пп. «а» та пп. «б» п. 185.1 ПКУ).

А операція з отримання відсотків за депозитом не відповідає визначенню постачання послуг чи постачання товарів, а тому відповідно не є об’єктом оподаткування ПДВ.

Тому суми коштів, що надходять платнику податку від банків у вигляді відсотків за депозитом, не підлягають відображенню в декларації з ПДВ.

 

ПК з ПДВ сформовано з придбання ТМЦ, знищених внаслідок війни: чи можна отримати бюджетне відшкодування?
Суми ПДВ, включені до складу податкового кредиту при здійсненні операцій з придбання товарів, які надалі були знищені (втрачені) внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного стану, не включаються до обрахунку суми бюджетного відшкодування.

Такі суми ПДВ зараховуються до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду до їх повного погашення за рахунок податкових зобов’язань. Про це ми писали тут.

 

Бізнес поскаржився Д. Гетманцеву на блокування ПН
У травні Д. Гетманцев розповів у своєму Телеграм-каналі про результати роботи електронної приймальні з січня по квітень 2023 року.

Отримано понад 300 звернень з проханням розглянути скарги, пропозиції громадян та бізнесу.

Значну частину листів становили звернення зі скаргами на протиправне блокування ПН, віднесення платників до переліку ризикових та неврахування таблиці даних платника ПДВ.

За наслідком розгляду таких звернень:

  • зареєстровано понад 2590 податкових накладних;
  • виключено з ризиків більше 22 суб’єктів господарювання;
  • ДПС виконано приблизно 12 рішень суду щодо задоволення інтересів низки суб’єктів господарювання.

 

Як платнику ПДВ із зони бойових дій анулювати реєстрацію?
Податківці з Офісу великих платників наголосили, що суб’єкт господарювання, який перебуває на обліку в районі, розташованому в зоні бойових дій, з метою анулювання своєї реєстрації як платника ПДВ може подати заяву про анулювання реєстрації за формою № 3-ПДВ засобами електронного зв’язку в електронній формі.

При цьому платник у розд. 1 заяви за формою № 3-ПДВ зазначає найменування контролюючого органу, в якому він перебуває на обліку.

Заяву розглядатиме територіальний орган ДПС, за яким закріплено виконання повноважень щодо реєстрації/анулювання реєстрації платників ПДВ територіального органу ДПС, у роботі якого встановлено простій.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»