• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №17(132) | 26.10.2023 р.

Сто тридцять другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №17(132) | 26.10.2023 р.
Це – сімнадцятий з початку року (сто тридцять другий загалом і тридцять третій під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти. А саме:
  • наведемо нюанси подання скарги на дії комісії ДПС щодо відмови у розблокуванні ПН;
  • зазначимо, скільки ПДВ сплачено нерезидентами-надавачами е-послуг за 2022-2023 роки;
  • проінформуємо, що 5 та 18 листопада можна буде зареєструвати ПН за І та ІІ половину жовтня;
  • дізнаємося, як розраховується строк для подання пояснень за заблокованими ПН з 1 серпня;
  • розкажемо, чи потрібно завіряти копії первинки для подання її разом з Повідомленням через блокування ПН.
Гарного вам читання!
 

Чи потрібно завіряти копії первинки для подання її разом з Повідомленням через блокування ПН?

Іванофранківські податківці зауважили, що відповідно до ст. 6 Закону №851 для ідентифікації автора електронного документа може використовуватися електронний підпис. Накладанням електронного підпису завершується створення електронного документа.
 Згідно з пп. 4, 5 ст. 18 Закону №2155 ЕЦП має таку саму юридичну силу, як і власноручний підпис, та має презумпцію його відповідності власноручному підпису. Кваліфікована електронна печатка має презумпцію цілісності електронних даних і достовірності походження електронних даних, з якими вона пов’язана.
Саме тому платнику податку не потрібно завіряти копії документів, визначених Переліком, оскільки документи подаються в сканованому вигляді у форматі PDF, PNG або JPG у вигляді окремих додатків до Повідомлення з відповідним накладанням на них кваліфікованого електронного підпису та печатки (за наявності).
 

Нюанси подання скарги на дії комісії ДПС щодо відмови у розблокуванні ПН

Скарга на рішення комісії регіонального рівня подається платником ПДВ протягом 10 робочих днів, що настають за днем прийняття такого рішення.
Рішення комісії центрального рівня не підлягає адміністративному оскарженню та може бути оскаржено в судовому порядку.
Скарга повинна містити дані про:
  • найменування або прізвище, ім'я та по батькові платника податку, який подає скаргу;
  • індивідуальний податковий номер платника податку;
  • податковий номер або серію (за наявності) та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією (за наявності) та номером паспорта);
  • номер та дату оскаржуваного рішення комісії регіонального рівня;
  • інформацію про причини незгоди платника податку з рішенням комісії регіонального рівня;
  • відомості про оскарження рішення комісії регіонального рівня в судовому порядку;
  • вимоги платника податку, який подає скаргу.
Про це ми вказували тут.
 

Скільки ПДВ сплачено нерезидентами-надавачами е-послуг за 2022-2023 роки?

Д. Гетманцев вирішив приділити увагу новинам про податок на Google. Він підкреслив, що за час дії відповідної норми ПКУ (станом на 01.10.2023) платниками ПДВ зареєструвалися 98 нерезидентів-надавачів цифрових послуг, якими до державного бюджету сплачено еквівалент 10,2 млрд грн, зокрема: 
  • у 2022 році – 4,3 млрд грн; 
  • у 2023 році (станом на 01.10.2023) – 5,9 млрд гривень.

5 та 18 листопада можна буде зареєструвати ПН за І та ІІ половину жовтня

Раніше ми вже вказували, що нові строки реєстрації в ЄРПН застосовуються до ПН та РК, граничний термін реєстрації в ЄРПН яких припадає на період з дати набрання чинності Законом №2876 (тобто з датою складання, починаючи з 16 січня 2023 року), та діють тимчасово, протягом дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано. Про нові строки реєстрації ми докладно писали тут
Граничним днем для реєстрації ПН та РК за І половину місяця є 5 число наступного місяця, а за ІІ половину – 18 число. Отже, ПН і РК за першу половину жовтня можна зареєструвати до 5 листопада (включно), за другу половину – до 18 листопада (включно). І те, що останній день реєстрації субота або неділя, не проблема!
Про це читайте тут.
 

Як розраховується строк для подання пояснень за заблокованими ПН з 1 серпня?

Черкаські податківці повідомили, що для ПН та РК, дата складання яких припадає на період війни (з 24.02.2022) та реєстрацію яких зупинено, відлік строку згідно з пунктом 6 Порядку № 520 починається з 01.08.2023.
 
Приклад 1. Якщо дата складання податкової накладної 10.01.2022 року, тоді залишок календарних днів, протягом яких платник податку може подати Пояснення, починаючи з 01.08.2023 року, розраховується таким чином. Від загального періоду згідно з п. 6 Порядку № 520 (365 днів) віднімаємо кількість календарних днів, що минули до дати введення воєнного стану (44 дні) та отримуємо період, протягом якого платник податку може подати Пояснення з 01.08.2023 року (321 календарний день).
 
Приклад 2. Якщо дата складання податкової накладної 15.06.2022 року, тоді залишок календарних днів, протягом яких платник може подати Пояснення, починаючи з 01.08.2023 року, становить 365 календарних днів.
 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»