• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №07(142) | 08.05.2024 р.

Сто сорок другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №07(142) | 08.05.2024 р.
Це – сьомий з початку року (сто сорок другий загалом і сорок третій під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти. А саме:
  • підкреслимо, що незабаром закінчується строк для подання пояснень щодо заблокованих ПН з початку війни;
  • зазначимо, що до порядку розстрочення сплати ПДВ під час імпорту устаткування та обладнання внесено зміни;
  • проінформуємо, що 18 травня можна буде зареєструвати ПН за ІІ половину квітня;
  • зʼясуємо, чи сплачують ФОПи ПДВ при продажу товарів/послуг через закордонні маркетплейси;
  • розповімо, скільки ПН та РК заблоковано у березні 2024 року;
  • дізнаємося, якими є результати роботи СМКОР у березні 2024 року.
Гарного вам читання!
 

Незабаром закінчується строк для подання пояснень щодо заблокованих ПН з початку війни

Нагадаємо, що з 01.08.2023 перебіг строку, передбаченого для подання платником податків повідомлення про надання пояснення у разі зупинення реєстрації ПН та РК в ЄРПН, не зупиняється.  При цьому перебіг строку починаючи з 01.08.2023 продовжується на ту кількість днів, протягом яких платник ПДВ мав право на подання пояснень станом на дату запровадження воєнного стану на території України.
А щодо ПН/РК, реєстрація яких зупинена та дата складання яких припадає на період дії воєнного стану, відлік строку для подання пояснень починається з 01.08.2023.
Тож для ПН та РК, дата складання яких припадає на період дії ВС (з 24.02.2022) та реєстрацію яких зупинено, відлік строку у 365 к.дн. для подання пояснення почався з 01.08.2023. Але 30.07.2024 цей строк закінчується навіть для тих, в кого він був максимальним. Про це все ми писали тут.

До порядку розстрочення сплати ПДВ під час імпорту устаткування та обладнання внесено зміни

3 травня на черговому засіданні КМУ було затверджено постанову №498 щодо внесення змін до Порядку надання розстрочення сплати ПДВ під час ввезення на митну територію України устаткування та обладнання за переліком, визначеним пунктами 58 і 59 підрозділу 2 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ. 
Зокрема, актуалізовано коди товарних підкатегорій згідно з УКТЗЕД та описом таких товарів відповідно до Закону №3553-ІХ і назви центральних органів виконавчої влади та їх підрозділів у звʼязку зі змінами, які відбулись у системі органів державної виконавчої влади.

18 травня можна буде зареєструвати ПН за ІІ половину квітня

З 16 січня 2023 року діють нові строки реєстрації в ЄРПН на час війни. Вони поширюються на час дії воєнного стану в Україні та шести місяців після місяця, в якому воєнний стан буде припинено або скасовано. 
Граничним днем для реєстрації ПН та РК за І половину місяця є 5 число наступного місяця, а за ІІ половину – 18 число (так, для травня 2024 року – це 5 та 18 травня).
Тож виходить, що 5 травня (у неділю) можна було реєструвати ПН/РК за І половину квітня 2024 року, і зробити це можна було протягом усього дня. Також протягом всього дня 18 травня (у суботу) можна буде зареєструвати ПН та РК до них за ІІ половину квітня. Про це все ми зазначали тут.

Якими є результати роботи СМКОР у березні 2024 року: дані від ДПС

На своє депутатське звернення Н. Южаніна отримала інформацію з ДПС щодо окремих питань роботи СМКОР у березні 2024 року. 
Кількість платників ПДВ зменшилась на 4 824 до лютого і становить 246 145 платників ПДВ (91% юридичних осіб, 9% фізичних осіб).
У березні 2024 року майже 153 тис. платників (62% від загальної кількості) подали ПН/РК на реєстрацію в ЄРПН, при цьому порівняно з лютим 2024 року:
  • кількість таких платників збільшилась на 1%; 
  • кількість ПН/РК поданих на реєстрацію збільшилась на 3%;
  • сума ПДВ у ПН/РК збільшилась на 2%. 

Скільки ПН та РК заблоковано у березні 2024 року?

У  березні 23 тис. платникам (15% до тих, які подавали ПН/РК на реєстрацію) було заблоковано 169 тис. ПН/РК на суму ПДВ 4 млрд грн. При цьому з січня 2024 є тенденція до зменшення, а порівняно з лютим: 
  • кількість таких платників зменшилась на 3%; 
  • кількість ПН/РК зменшилась на 6%; 
  • сума ПДВ зменшилась на 18%.   
20 тис. платників подали копії документів для розблокування 151 тис. ПН/РК, при цьому кількість таких платників до лютого збільшилась на 15%, кількість ПН/РК збільшилась на 7%, сума ПДВ — на рівні лютого. 

Чи сплачують ФОПи ПДВ при продажу товарів/послуг через закордонні маркетплейси?

ДПС у своєму розʼясненні наголосила, що порядок оподаткування ПДВ операцій з постачання послуг безпосередньо залежить від місця їх постачання.
На підставі відповідних норм ст. 186 ПКУ податківці зробили висновок: ФОП – платник ПДВ – отримувач послуг від нерезидента, місце постачання яких розташоване на митній території України, є відповідальною особою у частині нарахування та сплати податку до бюджету за такі послуги (суми комісії, яку отримав закордонний маркетплейс за продаж товарів/послуг та послуг з реклами).

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»