• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №18(95) | 01.12.2021 р.

Дев’яносто п’ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №18(95) | 01.12.2021 р.

Це – вже вісімнадцятий з початку року (і дев’яносто п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

  • з’ясуємо, чи потрібно коригувати фінрезультат на вартість землі;
  • наведемо нюанси оподаткування податком на прибуток доходів від продажу корпоративних прав;
  • роз’яснимо, чи коригувати фінрезультат у разі створення забезпечення на виплату пенсійних зобов'язань для окремих працівників;
  • розповімо, які первинні документи необхідні при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток;
  • проінформуємо, що з 1 січня 2022 року почне діяти узгодження із ДПС цін за контрольованими операціями.

Гарного вам читання!

***

Чи потрібно коригувати фінрезультат на вартість землі? 
Податківці підкреслили, що у пп. 138.3.3 ПКУ визначені групи основних засобів (необоротних активів) та мінімально допустимі строки їх амортизації у податковому обліку. Зокрема, для груп 1 (земельні ділянки), 10 (бібліотечні фонди), 11 (малоцінні необоротні матеріальні активи), 13 (природні ресурси) мінімально допустимі строки корисного використання не встановлені.

Отже, вартість земельних ділянок, бібліотечних фондів, малоцінних необоротних матеріальних активів та природних ресурсів не підлягає амортизації у податковому обліку.

 

Нюанси оподаткування податком на прибуток доходів від продажу корпоративних прав
ДПС підкреслила, що корпоративні права – це права особи, частка якої визначається у статутному фонді (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Серед норм розд. ІІІ ПКУ не встановлено норми щодо податкових різниць, які виникають через продаж корпоративних прав.

Тож різниці за операціями з продажу або іншого відчуження корпоративних прав в іншій, ніж цінні папери, формі, не виникають і такі операції відображаються за правилами бухобліку.

 

Створили забезпечення на виплату пенсійних зобов'язань для окремих працівників: чи коригувати фінрезультат? 
Сформовані забезпечення на виплати пенсійних зобов’язань на пільгових умовах працюючих і не працюючих співробітників, які заробили пільговий стаж на підприємстві до досягнення ними пенсійного віку, та фактичні виплати за рахунок раніше створених забезпечень під такі виплати відносяться до виплат, пов’язаних з оплатою праці.

Саме тому фінансовий результат до оподаткування не підлягає коригуванню згідно з пп. 139.1.1 ПКУ на суми сформованих забезпечень на виплати пенсійних зобов’язань на пільгових умовах вищезазначених співробітників та суми фактичних виплат за рахунок раніше створених забезпечень під такі виплати.  Про це читайте ось тут.

 

Які первинні документи необхідні при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток?
Частинами 1 та 2 ст. 9 Закону №996 передбачено, що підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи.

Для контролю та впорядкування оброблення даних на підставі первинних документів можуть складатися зведені облікові документи. Первинні та зведені облікові документи можуть бути складені у паперовій або в електронній формі та повинні мати обов’язкові реквізити.

Неістотні недоліки в документах, що містять відомості про господарську операцію, не є підставою для невизнання господарської операції, за умови, що такі недоліки не перешкоджають можливості ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції, та містять відомості про дату складання документа, назву підприємства, від імені якого складено документ, зміст та обсяг господарської операції тощо.

Тобто при відображенні операцій в обліку слід дотримуватися цих правил щодо первинки. У такому випадку наслідків щодо неправомірного включення витрат та неправильного формування об’єкта оподаткування податком на прибуток не буде. Про це докладніше тут.

 

Узгодження із ДПС цін за контрольованими операціями: новий порядок з 1 січня! 
У грудні Порядок №1114 ще не діятиме.  Поки що діє аналогічний Порядок №504 (з усіма внесеними до нього раніше змінами).

Ситуація зміниться з 01.01.2022 р.  – старий Порядок №504  і постанови, якими вносилися зміни до нього, буде скасовано, а його місце займе новий Порядок №1114.

Як і раніше, цей Порядок передбачає процедуру укладання договору між великим платником податків і податківцями. Щоправда, тепер від податківців виступатиме ДПС, а не ДФС, як в застарілій редакції Порядку №504.

Зміст договору теж глобально не зміниться, в ньому будуть встановлені критерії, за якими сторони визначатимуть відповідність умов контрольованих операцій, що здійснюються або будуть здійснені платником податків за принципом “витягнутої руки”. 

Цей договір може бути багатостороннім – тобто, до його укладання можна долучати й іноземні податкові органи за бажанням платника податків.

Про це ми писали тут.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»