• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №05(119) | 30.03.2023 р.

Це – пʼятий з початку року (сто девʼятнадцятий загалом та двадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №05(119) | 30.03.2023 р.

Це – пʼятий з початку року (сто девʼятнадцятий загалом та двадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • повідомимо, що ВРУ проголосувала за збільшення строку зберігання первинки;
  • дізнаємося, що робити з податковою амортизацією ОЗ у разі повернення зі спецгрупи ЄП на загальну систему;
  • наведемо правила сплати податку на доходи нерезидента неприбутковою організацією;
  • проінформуємо, що декларацію з податку на прибуток оновили;
  • розкажемо, як страховику по-новому коригувати фінрезультат щодо формування страхових резервів.

Гарного вам читання!

***

Автоматичний обмін фінінформацією та збільшення строку зберігання первинки: прийнято закон
20 березня ВРУ підтримала у ІІ читанні законопроєкт №8131 про внесення змін до ПКУ щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки.

Підкреслимо, що  цим законопроєктом також заплановано збільшення з 3-х до 5-ти років строк обовʼязкового зберігання всіх первинних документів, регістрів бухобліку, фінзвітності та документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків. Але почекаємо ще на появу підписаного тексту Закону Президентом.

 

Що робити з податковою амортизацією ОЗ у разі повернення зі спецгрупи ЄП на загальну систему?
Податківці з Офісу великих платників вказали, що у разі застосування підприємством податкових різниць до переходу на спецгрупу ЄП після відновлення сплати податку на прибуток для визначення балансової (залишкової) вартості ОЗ та НМА повинен здійснити розрахунок суми податкової амортизації відповідно до положень розд. III ПКУ за період(и), починаючи з дня державної реєстрації платником єдиного податку до останнього дня місяця, після якого він повертається на загальну систему оподаткування.

При цьому відображення суми податкової амортизації, розрахованої відповідно до положень розд. III ПКУ, для визначення суми залишкової вартості основних засобів, інших необоротних та нематеріальних активів згідно з вимогами пп. 14.1.9 ПКУ у додатку АМ до Декларації не передбачено.

 

Сплата податку на доходи нерезидента неприбутковою організацією
У разі виплати доходу нерезиденту неприбутковою організацією на таку неприбуткову організацію покладено зобов’язання з утримання податку з доходів нерезидента, який перераховується до бюджету.

Неприбуткові установи та організації, які утримують та вносять до бюджету податок на доходи нерезидентів, подають до контролюючого органу разом зі Звітом про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації декларацію з податку на прибуток із заповненням рядка 23 ПН Декларації та додатка ПН до рядка 23 ПН Декларації. Інші показники Декларації не заповнюються та інші додатки до Декларації не подаються. Про це ми писали тут.

 

Оновлено форму декларації з податку на прибуток
Мінфін наказом від 20.02.2023 р. №101 (зареєстрований у Мін'юсті 07.03.2023 р. за №412/39468)

  • виклав у новій редакції декларацію з податку на прибуток;

  • вніс зміни до додатків до декларації з податку на прибуток.

Згодом Наказом Мінфіну від 13.03.2023 р. №130 внесено ще деякі косметичні зміни до Наказу №101, форми декларації та додатків.

Накази наберуть чинності з дня їх офіційного опублікування. Станом на 29.03.2023 р. не опубліковані.

Законом №2330 ПКУ доповнено новим пунктом 142.4 ПКУ щодо особливостей оподаткування платників податку – учасників індустріального парку. З метою приведення декларації до цих змін:

  • рядок 10 «Особливі примітки» доповнюється позицією щодо подання Декларації учасником індустріального парку;

  • показники Декларації - новими рядками, в яких зазначаються передбачені пунктом 142.4 ПКУ об’єкти оподаткування;

  • додаток ТЦ до Декларації викладається у новій редакції.

Про це та про інші зміни ми розповіли у своїй новині та аналітиці.

 

Як страховику по-новому коригувати фінрезультат щодо формування страхових резервів?
У ПКУ враховано особливості законодавчого регулювання відносин у сфері страхування при коригуванні фінансового результату до оподаткування у зв’язку з формуванням страховиками страхових резервів та уточнено особу уповноваженого органу у зазначеній сфері.

Зокрема, фінансовий результат до оподаткування страховика коригується на різницю між приростом (убутком), сформованих у відповідному звітному періоді відповідно до МСФЗ страховими резервами, та приростом (убутком) відповідних резервів, розрахованих за методикою, визначеною НБУ. Про це ми вказували тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»