• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №10(124) | 21.06.2023 р.

Сто двадцять четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №10(124) | 21.06.2023 р.

Це – десятий з початку року (сто двадцять четвертий загалом та двадцять пʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • дізнаємося, які наслідки будуть у платників податку на прибуток після скасування спецгрупи ЄП;
  • наведемо правила перевірок ДПС платників податку на прибуток за новою методикою;
  • наголосимо, що за І півріччя 2023 року слід буде подавати оновлену форму декларації з прибутку;
  • визначимося, як здійснюється амортизація ОЗ та НМА у разі проведення їх уцінки/дооцінки;
  • підкреслимо, що первинка потрібна на всі операції для формування податкових декларацій.

Гарного вам читання!

 

***

Як здійснюється амортизація ОЗ та НМА у разі проведення їх уцінки/дооцінки?
Київські податківці зауважили, що для розрахунку амортизації відповідно до положень п. 138.3 ПКУ визначається вартість основних засобів та нематеріальних активів без урахування їх переоцінки (уцінки, дооцінки), проведеної відповідно до положень бухгалтерського обліку (пп. 138.3.1 ПКУ).

Отже, результати переоцінки (уцінки, дооцінки) основних засобів і нематеріальних активів, проведеної відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, не враховуються при нарахуванні амортизації необоротних активів згідно зі ст. 138 ПКУ та відповідно при розрахунку податку на прибуток.

 

Первинка потрібна на всі операції для формування податкових декларацій
Дніпровські податківці зазначили, що відповідно до п. 44.2 ПКУ для обрахунку об’єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування.

Платники податку, які відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» застосовують МСФЗ, ведуть облік доходів і витрат та визначають об’єкт оподаткування з податку на прибуток за такими стандартами з урахуванням положень ПКУ. Такі платники податку при застосуванні положень ПКУ, в яких міститься посилання на П(С)БО, застосовують відповідні міжнародні стандарти фінансової звітності.

 

Які наслідки будуть у платників податку на прибуток після скасування спецгрупи ЄП?
12 червня стало відомо, що скасування мораторію на перевірки ДПС та на фінштрафи, спецгрупи ЄП, можливості не сплачувати ЄСВ та ЄП ФОПами з 1 липня не відбудеться. Але це повʼязано тільки з відсутністю засідань ВРУ у червні. Натомість за минулий тиждень до цього законопроєкту було запропоновано понад 1900 правок.

Згодом Я. Железняк навів оновлену порівняльну таблицю до проєкту з правками від Д. Гетманцева. Коротко ми наводили ці зміни тут.

Так, серед іншого, проєктом передбачено скасувати єдиний податок за ставкою 2%. Дата - 1 серпня 2023 року.

Оподаткування податком на прибуток платників податку, які тимчасово перейшли на сспецгрупу та з 1 серпня 2023 року повертаються на сплату податку на прибуток, здійснюється, зокрема, з урахуванням таких особливостей:

  • платники складають та подають декларацію з податку на прибуток наростаючим підсумком з початку 2023 календарного року. При цьому результати діяльності за періоди перебування на сплаті єдиного податку не враховуються при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток, зазначеного у підпункті 134.1.1 ПКУ, з урахуванням положень підрозділу 4 цього розділу для платників податку на прибуток, які перейшли із спрощеної системи оподаткування на загальну;

  • для платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) за попередній річний звітний період – 2022 рік не перевищує 40 мільйонів гривень, встановлюється у 2023 році річний звітний період;

  • для платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід) за попередній річний звітний період – 2022 рік перевищує 40 мільйонів гривень, у 2023 році встановлюється квартальний базовий звітний період.

Про ці та інші нюанси ми писали тут.

 

Як перевірятимуть нарахування та сплату податку на прибуток: методика від ДПС
ДПСУ наказом від 09.06.2023 р. №445 затвердила Методику проведення перевірки достовірності, повноти нарахування та сплати податку на прибуток (завантажити). Розроблено її з метою належної організації контрольно-перевірочних заходів платників податків – юридичних осіб, їх відокремлених підрозділів та нерезидентів, які розпочали господарську діяльність через своє постійне представництво, забезпечення всебічного вивчення під час проведення документальних перевірок.

Методика містить інформацію щодо:

  • обсягів інформації, яка має бути перевірена та висвітлена в матеріалах перевірки;
  • способів викладення в матеріалах перевірки фактів та обставин;
  • способів обґрунтування висновків.

Про це читайте у нашій новині ось тут.

 

За І півріччя 2023 року з прибутку слід звітувати за оновленою формою
Закарпатські податківці зауважили, що декларація за оновленою формою (з урахуванням змін, внесених Наказом №101) подається починаючи зі звітного періоду – півріччя 2023 року.

На вебпорталі ДПС у рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр електронних форм податкових документів розміщені електронні форми декларацій (зі змінами, внесеними Наказом №101) з додатками, які приймаються з 01.07.2023 р. за ідентифікаторами форм:

  • J0100124 – для юридичних осіб;
  • F0100724 – для фізичних осіб;
  • J0100924 – для інститутів спільного інвестування;
  • J0100524 – для виробників сільськогосподарської продукції за рік (річний податковий (звітний) період починається з 01 липня минулого звітного року і закінчується 30 червня поточного звітного року).

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»