• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №02(135) | 30.01.2024 р.

Сто тридцять п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №02(135) | 30.01.2024 р.
Це – другий з початку року (сто тридцять пʼятий загалом та тридцять шостий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • зазначимо, що декларація з податку на прибуток знову змінилася;
  • наведемо нюанси заповнення декларації за 2023 рік;
  • зупинимося на підготовці до подання фінзвітності за 2023 рік;
  • підкреслимо, що ДПС підготувала чергову порцію змін до декларації з податку на прибуток;
  • проінформуємо, що ВРУ підтримала «косметичні» зміни до ПКУ (щодо акцизу, податку на прибуток та ПДВ).
Гарного вам читання!
 

Декларація з прибутку-2023: загальні правила

Форму декларації затверджено Наказом №897. Вона складається власне з самої декларації і 11 додатків.  
Зверніть увагу! Мінфін наказом від 24.10.2023 №572 затвердив зміни до додатка РІ до рядка 03 РІ Податкової декларації з податку на прибуток підприємств. Оскільки Наказ №572 опублікували 15 грудня, то вже за І квартал 2024 року ми точно звітуватимемо за новою формою. Втім, податківці можуть вирішити і впровадити застосування до декларації за 2023 рік. Офіційного роз’яснення ще не було, проте електронну форму в «Єдиному вікні» вже оновлено з урахуванням цього наказу! Про це ми писали тут.
Річна декларація подається протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року (пп. 49.18.6 ПКУ). Останній день подання за 2023 рік – 29 лютого 2024 року.
Докладніше про всі особливості заповнення рядків декларації ми писали у своїй аналітиці ось тут.

Готуємося до подання фінзвітності за 2023 рік: довідник від редакції

Нагадуємо, що фінансову звітність за 2023 рік слід подати:
  • до Держстату – 28 лютого,
  • до ДПСУ – не пізніше 29 лютого включно.
Кому, як і коли треба подавати фінзвітність? У якому складі вона додається до декларації з податку на прибуток? Чи будуть штрафи за неподання фінзвітності до Держстату? Читайте в загальній аналітиці від редакції
А для полегшення її складання ми підготували для вас окремі статті щодо кожної з форм звітності. Докладніше про це ми писали тут.

Увага! Декларація з податку на прибуток знову змінилася

Мінфін наказом від 04.01.2024 №6 знову вніс зміни до форми Податкової декларації з податку на прибуток.
Їх внесено з метою реалізації положень Закону України від 10.08.2023 №3325-ІХ
Зокрема, у показниках декларації викладено у новій редакції такі рядки:
  • 11. Сума доходу, отриманого від організації та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів
     
  • 12. Податок на дохід, отриманий від організації та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів за звітний (податковий) період (рядок 11 х ____8/100)
     
  • 13. Сума доходу, отриманого від діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор, крім доходу, отриманого від організації та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів
     
  • 15. Податок на дохід, отриманий від діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор, крім доходу, отриманого від організації та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів, за звітний (податковий) період (позитивне значення (рядок 13 –  рядок 14) х ____9/100)
Підкреслимо, що за п. 46.6 ПКУ у разі опублікування Наказу №6 у І кварталі 2024 року вперше звітувати за нею потрібно буде за ІІ квартал 2024 року та за наслідками 2024 року для річних платників. Але від ДПС поки що офіційної загальної інформації немає. Ще маємо час на її появу. Про це все ми писали тут.

ВРУ підтримала «косметичні» зміни до ПКУ (щодо акцизу, податку на прибуток та ПДВ)

16 січня ВРУ прийняла у ІІ читанні та в цілому законопроєкт №10321-1 про внесення змін до ПКУ щодо приведення деяких норм у відповідність до Закону про Митний тариф України та уточнення окремих положень.
Ним пропонується усунути невідповідність у кодуванні товарів, у тому числі підакцизних, та уникнути ускладнень під час адміністрування податку на додану вартість, акцизного податку, податку на прибуток підприємств та податку на доходи фізичних осіб.
Законопроєктом передбачено зміни до ПКУ щодо:
  • внесення технічних правок щодо заміни поняття «основні фонди» поняттям «основні засоби»;
     
  • виключення з переліку ставок з податку на прибуток, які застосовуються до доходів нерезидентів, ставки 20%, яка застосовувалася до доходів нерезидентів за виробництво та/або розповсюдження реклами, у зв’язку із виключенням з ПКУ положення щодо оподаткування таких доходів. Відповідні зміни внесено Законом №1525-IX;
     
  • заміни поняття «статутний фонд» поняттям «статутний капітал». 
Докладний аналіз змін наведемо в окремій аналітиці після появи підписаного Президентом Закону.

Чергова порція змін до декларації з податку на прибуток – у проєкті Мінфіну

Слідом за появою змін до декларації з прибутку ДПСУ оприлюднила черговий проєкт наказу Мінфіну зі змінами до неї. Стосуються вони оподаткування податком на прибуток банків за Законом №3474.
Так, форма декларації приводиться у відповідність до цих положень ПКУ. А саме примітку 5 декларації доповнено новим абзацом, згідно з яким банки зазначають базову (основну) ставку податку на прибуток у відсотках, встановлену пунктом 136.1-1 ПКУ або пунктом 68 підрозділу 4 розділу ХХ Податкового кодексу України.
Також зміни планують внести й у додатки до декларації 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»