• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №03(136) | 22.02.2024 р.

Сто тридцять шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №03(136) | 22.02.2024 р.
Це – третій з початку року (сто тридцять шостий загалом та тридцять сьомий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • підкреслимо, що 29 лютого закінчується строк подання деяких звітів до ДПС;
  • наведемо нюанси заповнення додатка ДІЯ до декларації з податку на прибуток;
  • розповімо, як складають декларацію з прибутку за 2023 рік колишні «спецгрупники»;
  • підкреслимо, що Уряд визначив рівень дивідендів для держпідприємств за 2023 рік;
  • зʼясуємо, за якими форматами слід подавати декларацію з прибутку в е-формі.
Гарного вам читання!

29 лютого закінчується строк подання деяких звітів до ДПС

 29 лютого (четвер) закінчується строк подання до податкової служби:
Попри війну з 27.05.2022 платники податків повинні повноцінно виконувати свої податкові обов’язки, зокрема зі сплати податків та зборів, подання звітності, реєстрації ПНАНРК тощо (пп. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Хоча є винятки. Про це все ми писали тут

Нюанси заповнення додатка ДІЯ до декларації з податку на прибуток

Податківці у підкатегорії 102.02 ЗІР вказали, що показник рядка 24 Додатка Дія є сумарним значенням показників за рядками 24.1 – 24.4 Додатка Дія, в яких відображається вартість наданого майна (робіт, послуг) у розрізі окремих категорій осіб.
Спеціальний режим оподаткування резидента Дія Сіті – платника податку на особливих умовах не передбачає особливих умов зі сплати ПДВ.
Тож якщо резидент Дія Сіті зареєстрований платником ПДВ та операції з надання (передачі) майна (робіт, послуг) таким платником іншим особам є об’єктом оподаткування ПДВ, то у рядках 24.1 – 24.4 Додатка Дія відображається вартість такого майна (робіт, послуг) без ПДВ.

Як складають декларацію з прибутку за 2023 рік колишні «спецгрупники»?

У декларації з податку на прибуток за 2023 рік треба показувати лише той фінрезультат, який був сформований за період перебування на загальній системі оподаткування. 
Тобто слід буде скласти спеціальну фінзвітність із фінрезультатом лише за цей період. І саме його перенести до рядка 02 декларації з податку на прибуток. 
Тому фінрезультат до оподаткування, який переноситься до декларації з податку на прибуток, за фактом отримання оплати не збільшиться.
 Але після цього треба буде зробити податкові різниці щодо перехідних операцій. І зробити їх треба буде усім – незалежно від того, чи застосовуєте ви податкові різниці взагалі, чи ні! Це обов’язкова податкова різниця, яку, звісно, буде враховано у формі самої декларації. 
Докладно про це ми писали тут.

Уряд визначив рівень дивідендів для держпідприємств за 2023 рік

За рішенням Уряду, базовий норматив відрахування частки прибутку за 2023 рік, що спрямовується на виплату дивідендів для підприємств, у статутному капіталі яких є корпоративні права держави, має становити 80% від результатів господарської діяльності у 2023 році. 
Це також стосується господарських підприємств, 50% і більше акцій яких належить підприємствам зі 100% часткою держави, зокрема дочірніх підприємств.

За якими форматами слід подавати декларацію з прибутку в е-формі?

На сайті ДПС розміщені чинні на поточну дату е-формати декларації з податку на прибуток разом з додатками. А саме:
  • J0100125 – для юридичних осіб;
  • F0100725 – для фізичних осіб;
  • J0100925 – для інститутів спільного інвестування;
  • J0100525 – для виробників сільськогосподарської продукції за рік (річний податковий (звітний) період починається з 01 липня минулого звітного року і закінчується 30 червня поточного звітного року).
Саме їх слід застосовувати для звітування за 2023 рік.

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»