• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №04(137) | 13.03.2024 р.

Сто тридцять сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №04(137) | 13.03.2024 р.
Це – четвертий з початку року (сто тридцять сьомий загалом та тридцять восьмий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • розповімо, що вже зʼявилися е-формати для подання оновленої форми декларації з прибутку;
  • зазначимо, з якого періоду потрібно звітувати з прибутку за новою формою;
  • зауважимо, що про звітування з податку на прибуток резидентами Дія Сіті зʼявився інформаційний лист ДПС;
  • проінформуємо, що порядок переходу платників податку на прибуток до подання спрощеної декларації скасовано;
  • дізнаємося, як розраховується строк заборони на виплату дивідендів для резидента Дія Сіті;
  • повідомимо, що затверджено нову форму Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній.
Гарного вам читання!
 

Порядок переходу платників податку на прибуток до подання спрощеної декларації скасовано

Постанову №592 скасовано у зв’язку зі закінченням терміну дії норми тимчасового характеру, визначеної пунктом 44 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ. Про це йдеться у затвердженій 1 березня Постанові КМУ №231.
Нагадаємо, що за Постановою №592 на період до 31 грудня 2021 року застосовувалася ставка нуль відсотків для платників податку на прибуток, у яких річний дохід, визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний період, не перевищує трьох мільйонів гривень та розмір нарахованої за кожен місяць звітного періоду заробітної плати (доходу) кожному з працівників, які перебувають з платником податку у трудових відносинах, є не меншим як дві мінімальні заробітні плати, розмір якої встановлено законом, та які відповідають одному із критеріїв, зазначеному в цьому пункті. Докладніше про це ми писали у своїй новині тут.

Як розраховується строк заборони на виплату дивідендів для резидента Дія Сіті?

Податківці у підкатегорії 103.02 ЗІР підкреслили, що для резидента Дія Сіті – платника податку на особливих умовах базовим податковим (звітним) періодом є календарний рік. Тому з метою виконання умови щодо нездійснення виплати дивідендів за акціями або іншими корпоративними правами два роки поспіль відраховують починаючи з 1 січня року, в якому такий платник перейшов на оподаткування як резидента Дія Сіті платника податку на особливих умовах.

Затверджено нову форму Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній

Мінфін наказом від 09.02.2024 №58:
  • виклав у новій редакції форму Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній,
  • вніс зміни до Порядку складання Повідомлення про участь у міжнародній групі компаній.
У Порядку уточнено, що платники податків, які є учасниками відповідної МГК та у звітному році здійснювали контрольовані операції, зобов'язані подавати Повідомлення до 01 жовтня року, що настає за звітним. Якщо останній день строку подання Повідомлення припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.
Також деякі зміни торкнулися порядку заповнення Повідомлення, який прописаний у розділі II.

Звітність резидента Дія Сіті: інформаційний лист від ДПС

В інформаційному листі №1/2024 розглянуто питання, що виникають у процесі застосування платниками податків режиму Дія Сіті, особливості оподаткування, подання та заповнення звітності, зокрема Додатка ДІЯ до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств тощо.
З нього можна дізнатися відповіді на найпоширеніші запитання щодо заповнення Додатка ДІЯ до декларації з податку на прибуток підприємств.
Ознайомитися з інформаційним листом можна тут.

З якого періоду потрібно звітувати з прибутку за новою формою: розʼяснення від ДПС

ДПСУ  листом від 20.02.2024 №4564/7/99-00-21-02-01-07 з метою належного адміністрування податку на прибуток та забезпечення податкового контролю цього податку проінформувала про перше звітування з податку на прибуток за новою формою.
Так, грунтуючись на п. 46.6 ПКУ, податківці зауважили, що платники податку на прибуток матимуть змогу подати декларацію за оновленою формою, починаючи зі звітного періоду – півріччя 2024 року.

Зʼявилися е-формати для подання оновленої форми декларації з прибутку

Оновлені електронні форми декларації з податку на прибуток підприємств з додатками розміщено на вебпорталі ДПС у рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр електронних форм податкових документів за ідентифікаторами форм:
  • J0100125 – для юридичних осіб;
  • F0100725 – для фізичних осіб;
  • J0100925 – для інститутів спільного інвестування;
  • J0100525 – для виробників сільгосппродукції за рік (річний податковий (звітний) період починається з 01 липня минулого звітного року і закінчується 30 червня поточного звітного року).
Але застосовувати їх потрібно буде за перше півріччя 2024 року. Про це ми писали тут.

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»