• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №22(72) | 09.12.2020 р.

Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №22(72) | 09.12.2020 р.

Це – вже сімдесят другий загалом (і двадцять другий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • повідомимо про опублікування закону про одноразову допомогу через карантин для ФОП;
  • з’ясуємо, як надаватимуть карантинну допомогу ФОП та роботодавцям;
  • зауважимо, що Президент вже підписав закон про відтермінування РРО для фізосіб-«єдинників» ІІ-ІV груп до 2022 року;
  • дізнаємося, які пільги через карантин введено для фізосіб-«єдинників»;
  • зупинимося на правилах подання документів для допомоги на дітей фізособам-«єдинникам»

Гарного вам читання!

 

***

Одноразова допомога бізнесу на час карантину: закон підписано та опубліковано
7 грудня Президент підписав, а 9 грудня офіційно опубліковано в «Голосі України» №228 Закон №1071-ІХ.

Ним передбачено надання одноразової матеріальної допомоги у розмірі 8 тис. грн найманим працівникам, які втратили частину заробітної платні внаслідок запровадження карантинних обмежень, та ФОП, які втратили частину доходу внаслідок карантину.

ФОПи не зможуть отримати допомогу, якщо вони:

  • зареєстровані менше ніж за три місяці до набрання чинності цим законом;

  • якщо у 2020 році сплатили ЄСВ за себе менше ніж за три місяці, а також якщо їхній вид діяльності не підпадає під карантинні обмеження.

Кому з ФОП надаватимуть «карантинну» одноразову допомогу, а кому ні? Яка буде відповідальність за отримання допомоги за недостовірними даними? Читайте в аналітиці від редакції.

Закон набере чинності 10 грудня 2020 року  (з дня, наступного за днем опублікування).

 

Як надаватимуть карантинну допомогу ФОП та роботодавцям?
7 грудня СПО профспілок оприлюднило для обговорення проєкт постанови КМУ. Ним пропонується затвердити Порядок звернення та надання у 2020 році одноразової матеріальної допомоги застрахованим особам, які можуть втратити доходи у разі повної заборони сфери їх діяльності внаслідок посилення обмежувальних заходів.

Переглянути його можна тут>>

За проєктом Порядку, одноразова матеріальна допомога буде надаватися:

  • застрахованим особам, які є найманими працівниками суб’єктів господарювання, робота яких тимчасово зупинена внаслідок запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів, встановлених з метою запобігання поширенню на території України СОVID-19,

  • фізичним особам - підприємцям, економічна діяльність яких тимчасово зупинена та яка відповідає Переліку основних видів економічної діяльності, який має затвердити Кабмін. Увага! Цим проєктом не визначено переліку видів діяльності, за якими СГ підпадають під право на допомогу.  Про те яким він може бути, ми писали тут за інформацією від міністра Михайла Федорова. 

Виплата одноразової матеріальної допомоги буде здійснюватися на підставі заяви, поданої застрахованою особою до 21 грудня 2020 року включно.

 

Як подати документи для допомоги на дітей фізособам-«єдинникам»: поради Мінсоцполітики 
З 28 листопада відновлено виплату допомоги на дітей до 10 років на період з 01.11.2020 р. по 31.12.2020 р.

Особи, які отримували виплату допомоги у травні-серпні 2020 року, таку допомогу будуть отримувати і надалі. Про це зауважило Мінсоцполітики в своєму повідомленні.

ФОПи, які не звертались за даною виплатою: для призначення та виплати допомоги на дітей необхідно звернутись до управлінь соціального захисту населення, за місцем проживання до 15 грудня 2020 року, з пакетом необхідних документів у паперовій формі:

  • копіями свідоцтв про народження дітей віком до 10 років;

  • довідкою з Пенсійного фонду України про сплату ЄСВ (індивідуальні відомості про застраховану особу за формою ОК-7);

  • копією документа, що підтверджує право на постійне проживання в Україні (для іноземця та особи без громадянства);

  • копією рішення районної, районної у м. Києві та м. Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її утворення) ради, сільської, селищної, міської ради об'єднаної територіальної громади або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).

Або заповнити електронну заяву за посиланням з фотокопіями відповідних документів.

 

Обов’язкові РРО для ФОП перенесли на 2022 рік: підписано та опубліковано закон
7 грудня Президент В. Зеленський підписав Закон №1017-ІХ щодо лібералізації застосування РРО. 9 грудня його офіційно опубліковано в «Голосі України» №228, а 10 грудня більшість його норм набере чинності (крім розділу I щодо нових лімітів доходу для «єдинників» та правил застосування РРО у 2021 році. Вони будуть чинними з 1 січня 2021 року).

Законом, зокрема, передбачено:

  1. нові граничні обсяги доходів для перебування на ЄП для 1-3 груп, виходячи з розмірів МЗП: 1 група – 167 МЗП (з 1 січня 2021 р. при мінзарплаті 6000 грн це 1 002 000 грн), 2 група – 834 МЗП (з 1 січня 2021 р. 5 004 000 грн) та 3 група – 1167 МЗП (1 січня 2021 р. – 7 002 000 грн);

  2. виключення норм щодо застосування механізму компенсації покупцям (споживачам) за скаргами щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій частини суми застосованих до суб’єктів господарювання штрафних (фінансових) санкцій;

  3. відтермінування до 1 січня 2022 року обов’язкового застосування РРО (ПРРО) для ФОП, які є платниками єдиного податку другої – четвертої груп та обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 МЗП, крім тих, які провадять діяльність у сферах з істотними ризиками ухилення від оподаткування.

 

З 10 грудня бізнес отримає пільги на час карантину
7 грудня Президент України В. Зеленський підписав Закон №1072-ІХ. 9 грудня його офіційно опубліковано в «Голосі України» №228, а 10 грудня він набере чинності.

Законом передбачено, зокрема:

  • звільнення платників єдиного податку I групи від сплати цього податку за грудень 2020 року та січень – травень 2021 року;

  • звільнення від нарахування, обчислення та сплати ЄСВ платників єдиного податку I групи в частині сум, що підлягають нарахуванню, обчисленню та сплаті такими особами за періоди з 1 по 31 грудня 2020 року, з 1 по 31 січня, з 1 по 28 лютого, з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2021 року за себе, та визначити, що такі періоди включаються до страхового стажу;

  • списання податкового боргу платникам податків, якщо сукупний розмір боргу платника за усіма податками і зборами не перевищує 3060 грн та його не погашено станом на 01.11.2020 р.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»