• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №07(118) | 27.04.2023 р.

Сто вісімнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №07(118) | 27.04.2023 р.

Це – вже сто вісімнадцятий загалом (сьомий у 2023 році та двадцять третій під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо, чи може юрособа-«єдинник» ІІІ групи здійснювати ЗЕД;
  • зʼясуємо, коли ФОП може перебувати на ЄП у разі реалізації корисних копалин;
  • розповімо, чи вважається оригіналом роздрукований е-витяг з реєстру платників ЄП;
  • проінформуємо про прийняття закону про «воєнні» пільги з плати за землю, податку на нерухомість та для «єдинників» 4 групи;
  • дізнаємося, чи включається до доходу фізособи-«єдинника» сума повернутого завдатку.

Гарного вам читання!

 

***

Чи може юрособа-«єдинник» ІІІ групи здійснювати ЗЕД?
Харківські податківці наголосили, що юридична особа може перебувати на спрощеній системі та застосовувати третю групу спрощеної системи у разі здійснення зовнішньоекономічної діяльності лише за умови, що такий платник податків не здійснює діяльність, передбачену п. 291.5 ПКУ, та відповідає вимогам, встановленим главою 1 розділу XIV ПКУ для застосування спрощеної системи оподаткування.

 

Коли ФОП може перебувати на ЄП у разі реалізації корисних копалин?
Відповідно до пп. 5 пп. 291.5.1 ПКУ не можуть бути платниками ЄП ФОПи, які здійснюють видобуток, реалізацію корисних копалин, крім реалізації корисних копалин місцевого значення.

До переліку корисних копалин місцевого значення належать: сировина для хімічних меліорантів ґрунтів (вапняк, гіпс, гажа, сапропель); сировина для будівельного вапна та гіпсу (гіпс, вапняк, крейда); сировина піщано-гравійна (пісок); сировина цегельно-черепична (суглинок, супісок); інші корисні копалини, що не включені до Переліку корисних копалин загальнодержавного значення. Тож саме ці копалини можна реалізовувати без наслідків для перебування на ЄП. Про це читайте тут.

 

Чи вважається оригіналом роздрукований е-витяг з реєстру платників ЄП?
Відповідно до п. 299.9 ПКУ за бажанням зареєстрований платник єдиного податку може безоплатно та безумовно у ДПС за місцем податкової адреси отримати витяг з реєстру платників ЄП.

Форми запиту про отримання витягу та витягу затверджені наказом Мінфіну від 16.07.2019 №308.

Форма запиту передбачає проставляння платником податків відмітки у полі «Спосіб отримання витягу», а саме - безпосередньо в контролюючому органі або в електронному вигляді. При цьому роздрукований електронний витяг в паперовому вигляді не вважається оригіналом.  Про це все ми розповідали тут.

 

«Воєнні» пільги з плати за землю, податку на нерухомість й звільнення від звітування біженців: прийнято закон
11 квітня ВРУ було прийнято в цілому законопроєкт №7632. Поза іншим, він включає дві важливі норми:

  • щодо врегулювання питання про перелік територій, що звільняються від сплати податку на землю, на нерухомість, 4-ї групи єдиного податку та мінімального податкового зобов’язання. Нагадаємо, що ДПС не визнає Перелік територій бойових дій та ТОТ від Мінреінтеграції для податкових пільг;

  • щодо звільнення від обов’язку подання декларацій про майновий стан тих фізичних осіб, які отримували виключно пільговані доходи. Це стосується передусім подання декларацій біженцями, які отримували у 2022 році допомогу від іноземних держав.

Всі ці зміни ще мають бути підписані Президентом та опубліковані в офіційних джерелах. Тільки після цього вони почнуть діяти.

Станом на 27 квітня Закон ще так й не підписано Президентом.

 

Чи включається до доходу фізособи-«єдинника» сума поверненого завдатку?
Київські податківці наголосили, що завдатком є грошова сума або рухоме майно, що видається кредиторові боржником у рахунок належних з нього за договором платежів, на підтвердження зобов’язання і на забезпечення його виконання.    

Відповідно до п. 292.1 ПКУ доходом платника єдиного податку для фізичної особи – підприємця є, зокрема, дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Отже, сума завдатку, який згідно з договором надавався платником єдиного податку як підтвердження зобов’язань, не включається до доходу цього платника податку при його поверненні.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»