• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №11(142) | 24.07.2024 р.

Сто сорок другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №11(142) | 24.07.2024 р.
Це – вже сто сорок другий загалом (одинадцятий у 2024 році та сорок сьомий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • нагадаємо, чи може юрособа-«єдинник» продати своє авто;
  • розповімо про відповідь Уряду на петицію щодо перегляду Нацстратегії доходів;
  • ознайомимося з положеннями законопроєкту стосовно ставки ВЗ та інших змін до ПКУ;
  • визначимося, чи подавати уточнюючу декларацію у разі встановлення при перевірці ДПС заниження зобов'язань з ЄП;
  • дізнаємося, як зросте податкове навантаження на фізосіб-«єдинників» та працівників через новації законопроєкту №11416;
  • зупинимося на правилах оподаткування операцій ФОП зі здавання нерухомості в оренду.
Гарного вам читання!

Що Уряд відповів на петицію щодо перегляду Нацстратегії доходів?

На сайті Президента була створена Петиція щодо перегляду Національної стратегії доходів, на яку надав свою відповідь вже Уряд. Н. Южаніна у своєму Телеграм-каналі навела короткий зміст цієї відповіді.
Зокрема, наділення ДПС додатковими повноваженнями (арешт рахунків, розкриття банківської таємниці) – буде, але спочатку розроблять відповідні законодавчі ініціативи і захистять бази даних ДПС. 
А реформу спрощеної системи оподаткування на думку Уряду доцільно розпочинати після відновлення довіри платників до податкових органів. Докладніше ми писали тут

Чи може юрособа-«єдинник» продати своє авто?

Одеські податківці зауважили, що юрособа-«єдинник»  ІІІ групи має право здійснити продаж транспортного засобу, який обліковується на її балансі.
При цьому юридичними особами – платниками єдиного податку дохід визначається як сума коштів, отриманих від продажу таких основних засобів.
А от якщо ОЗ продані після їх використання протягом 12 календарних місяців з дня введення в експлуатацію, дохід визначається як різниця між сумою коштів, отриманою від продажу таких основних засобів, та їх залишковою балансовою вартістю, що склалася на день продажу.

ДПС при перевірці встановила заниження зобов'язань з ЄП: чи подавати уточнюючу?

Податківці у підкатегорії 107.01.10 «ЗІР» підкреслили, що однією з підстав здійснення документальної позапланової перевірки відповідно до пп. 78.1.3 ПКУ є подання платником податків ДПС уточнюючого декларації за період, який перевірявся ДПС.
За результатами перевірки ДПС може бути встановлено заниження податкового зобов’язання з єдиного податку та вручено ППР.
В такому випадку «єдиннику» не потрібно подавати уточнюючу Декларацію за період, що був охоплений такою перевіркою.
Результати перевірки автоматично відображаються в ІКП та після настання граничного строку сплати, за відсутності інформації про початок процедури адміністративного або судового оскарження, сума єдиного податку, що була донарахована ДПС, є узгодженою.

Ставка ВЗ 5% й обов’язок його сплати з доходів СГ та інші зміни до ПКУ: законопроєкт від Уряду

18 липня у ВРУ зареєстровано урядовий законопроєкт №11416 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану».
Як зазначено у пояснювальній записці, розробка законопроєкту обумовлена необхідністю відповідного наповнення дохідної частини бюджету за рахунок надходження податкових платежів  для належного функціонування економіки та гарантування виконання заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.
Для «єдинників» ним передбачено обов’язок сплати військового збору. А саме юрособами-«єдинниками» ІІІ та IV груп у розмірі 1% доходу від будь-якої діяльності;
  • 5% в розрахунку двох мінімальних заробітних плат на місяць ФОПами - платниками єдиного податку першої, другої та четвертої групи;
  • 1% від доходу фізичними особами - підприємцями - платниками єдиного податку третьої групи.
Про ці та інші положення законопроєкту ми писали тут, а детальний аналіз щодо сплати ВЗ ми наводили тут.

Як зросте податкове навантаження на фізосіб-«єдинників» та працівників через новації законопроєкту №11416?

Н. Южаніна розповіла, як зросте податкове навантаження на фізосіб-«єдинників» та найманих працівників через новації законопроєкту №11416.
Так, для «єдинників» І та ІІ груп планується запровадження ВЗ у розмірі 5% з двох МЗП (у 2024 році – 800 грн), а для ІІІ групи – 1% від суми отриманого доходу. 
Для працівників – утримуватиметься не 19,5% (ПДФО+ВЗ), а вже 23% (ПДФО+ВЗ). 
Зауважимо, що це все заплановані цифри за аналізом Южаніної на підставі діючого розміру МЗП, як буде вже у прийнятому законі - подивимося. Детальніше про це все це ми писали тут.

І наостанок - аналітика від редакції

ФОП може використовувати власне майно, зокрема нерухомість, у підприємницькій діяльності. Проте є деякі обмеження для ФОПів на ЄП. Їх ми розглянули детально ось тут.

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»