• Посилання скопійовано

Аналітика від Дт-Кт: камеральна перевірка додатка Д4 до декларації з ПДВ

Знати як проводиться камеральна перевірка додатка Д4 надзвичайно важливо, щоб мати можливість вже на етапі його заповнення перевірити всі необхідні ув’язки між відповідними графами

Аналітика від Дт-Кт: камеральна перевірка додатка Д4 до декларації з ПДВ

Запитання щодо коректного заповнення додатка Д4 до декларації з ПДВ, мабуть, найчастіше лунає на «гарячій лінії», форумі та лінії консалтингу «ДК». У листі від 30.11.2015 р. №44142/7/99-99-15-01-04-17 податківці пояснили, як проводиться камеральна перевірка Д4.

Отже, заповнена декларація з ПДВ, у складі якої подається Д4, проходить автоматичний контроль відповідності до норм п. 200-1.5 та п. 200-1.6 ПКУ на етапі реєстрації податкової звітності з ПДВ. Показник ∑ ПопРах зменшиться на суму, яку платник ПДВ зазначить під табл. 2 Д4 (або на поточний рахунок, або до бюджету), а після 30 числа (10 днів на сплату самостійно узгоджених ПЗ з ПДВ) податківці сформують реєстр на повернення коштів.

Казначейство має 5 робочих днів після 30 числа на повернення коштів згідно з даними реєстрів. Для докладнішого аналізу нюансів проведення камеральної перевірки Д4 розглянемо її на конкретному числовому прикладі.

Приклад Підприємство має на день подання декларації з ПДВ на рахунку СЕА суму 90 тис. грн, ряд. 25.1 грудневої декларації з ПДВ становить 27 тис. грн. Підприємство прийняло рішення повернути собі на поточний рахунок 45 тис. грн. Залишок коштів: 90000 - 27000 - 45000 = 18000 грн — залишається на ЕР для можливості безперешкодно реєструвати ПН покупцям у межах реєстраційного ліміту. Заповнений Д4 матиме такий вигляд: гр. 1 — 90000, гр. 2 — 27000, гр. 3 — прочерк, гр. 4 — 63000, гр. 5 — 63000 грн. Крім того, під таблицею у відповідних комірках зазначається словами сума 45000 грн та проставляються реквізити банківського рахунку, куди мають бути повернені кошти з ЕР.

Насамперед уважно перевіряється відповідність суми, зазначеної платником ПДВ у гр. 1 (у нашому випадку — 90000 грн), сумі фактично наявних коштів на ЕР. Якщо платником ПДВ є сільгосппідприємство (п. 209.18 ПКУ) чи спецрежимник (ст. 209 ПКУ), якому відкрито додаткові електронні рахунки, то до уваги беруться саме дані основного ЕР (починається з «3751»). До речі, таким платникам ПДВ слід пам'ятати, що податківці спочатку приймають та реєструють спецдекларацію (0121, 0122, 0123, 0130), а вже відтак — декларацію 0110 із Д4.

Арифметичний контроль значень гр. 4 та гр. 5 полягає в тому, що перевіряється алгоритм підрахунку, зазначений у назвах цих граф:

Графа 4 = графа 1 - графа 2 = 90000 - 27000 = 63000 (за нашим прикладом) та графа 5 = графа 1 - графа 2 - графа 3 = 90000 - 27000 - 0 = 63000 (за нашим прикладом). Зверніть увагу: в графах 4 та 5 не робиться вибір, яким чином повертатимуться кошти із СЕА, ці графи є суто розрахунковими, незалежно від напряму повернення коштів графа 4 та графа 5 повинні бути заповненими (не завжди рівними сумами*, але заповненими!). Шлях і конкретну суму повернення коштів платник ПДВ обирає вже під таблицею 2 в описовій частині. Далі графи 4 та 5 проходять логічний контроль та ув'язку з тими даними, що зазначені під таблицею: заявлена сума коштів на перерахування до бюджету не повинна перевищувати суму в графі 4 Д4, а сума, яку платник ПДВ має намір повернути собі на рахунок, не повинна перевищувати значення суми в графі 5 Д4. Суми під таблицею 2, заявлені на перерахування до бюджету та на рахунок платника ПДВ, не повинні перевищувати значення гр. 1 табл. 2 (у нашому випадку 45000 не перевищує значення 90000 грн).

* За наявності суми податкового боргу з ПДВ.

Ще один логічний контроль, який здійснюється під час камеральної перевірки Д4, — зіставлення суми поповнення електронного рахунку та ліміту реєстрації. Сума, зазначена у графі 1 (за нашим прикладом — 90000 грн), не повинна перевищувати суму ліміту на момент подання декларації з ПДВ. Адже перерахування коштів може здійснюватися у разі, якщо таке зменшення загальної суми поповнення ЕР не призведе до формування від'ємного значення суми ліміту.

Під час камеральної перевірки також порівнюється значення гр. 2 табл. 2 Д4 та значення ряд. 25.1 декларації з ПДВ (0110). Ці показники мають дорівнювати один одному.

Перевірці підлягає також гр. 3 Д4 на момент подання декларації з ПДВ. Сума податкового боргу з ПДВ, зазначена в гр. 3 табл. 2 Д4, має дорівнювати загальній сумі податкового боргу в ІКПП з ПДВ на момент подання податкової звітності з ПДВ.

Є ще один аспект, який податківці повинні перевіряти. Сума ПДВ, зазначена у виданих ПН, складених у звітному періоді та зареєстрованих у ЄРПН (судячи з листа, до уваги беруться і РК), не повинна перевищувати суму ПЗ з ПДВ за операціями з постачання товарів/послуг, задекларованих у податковій звітності з ПДВ у цьому звітному періоді (до уваги береться рядок 9 декларації). Це пряма вказівка п. 200-1.5 ПКУ. І байдуже, який розмір має дельта заявлених у декларації ПЗ та визначених сумою зареєстрованих вихідних ПН, — навіть якщо різниця становить до 1 грн (а за рахунок округлення така ситуація трапляється нерідко), система надсилатиме на адресу платника повідомлення про відмову в поверненні коштів з ЕР. Сума ПЗ з податку за операціями з постачання товарів/послуг, задекларованих у податковій звітності з податку на додану вартість у цьому звітному періоді, обраховується як сума рядків 1.1, 1.2, 7, 8 за всіма поданими деклараціями за звітний період (0110 + 0121 або 0122, або 0123, або 0130). А доступ до даних за виданими ПН та РК податківці також мають в ЄРПН.

Як бачимо, всі етапи логічного та арифметичного контролю ув'язки та зіставності показників Д4 із даними ІКПП, СЕА та декларації з ПДВ є досить зрозумілими та чітко визначеними. Від себе додамо, що, у разі коли Д4 прийнято, але кошти так і не повертаються (ні протягом 5 р. д. після граничного терміну для сплати узгоджених ПЗ платником, ні після цього терміну), нового Д4 подавати не слід — це абсолютно нічого не пришвидшить. Слід орієнтуватися на зміну у витягу: якщо показники зменшилися на суму, заявлену на повернення з ЕР, отже, податківці прийняли Д4 і включили таку суму до реєстру для казначейства. Можна в усному порядку у свого інспектора уточнити орієнтовну дату повернення коштів. У разі коли показники витягу не змінюються й інформаційного повідомлення про недостатність суми немає («Суми в системі електронного адміністрування ПДВ недостатньо для перерахування заявлених у декларації (дод. 4) коштів на момент прийняття декларації»), законних важелів вплинути на місцевих податківців немає, залишається тільки подавати ще один Д4 із наступною звітною декларацією.

Якщо ж інформаційне повідомлення від податківців надійшло, а в правильності заповнення Д4 платник ПДВ упевнений, алгоритм дій той самий: пробуємо подати Д4 з декларацією за наступний звітний період.

Автор: Кловская Юлия

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»