• Посилання скопійовано

Компенсація комунальних послуг фізособі-орендодавцю: податкові наслідки

Податківці надали роз’яснення щодо оподаткування ПДФО та військовим збором відшкодування фізособі-орендодавцю вартості комунальних послуг. А також пояснили, чому на таке відшкодування не нараховується ЄСВ

Компенсація комунальних послуг фізособі-орендодавцю: податкові наслідки

Коментар до листа ДФСУ від 27.07.2017 р. №1378/С/99-99-13-02-03-14/ІПК

Відповідно до ст. 283 ГКУ за договором оренди орендодавець передає орендареві за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності. 

При цьому орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю за користування орендованим майном, незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Але розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін (ст. 286 ГКУ). І за певних умов орендна плата може включати в себе і компенсацію комунальних послуг, спожитих орендарем, але оплачених орендодавцем. 

В іншому своєму роз’ясненні податківці вже розповідали про порядок оподаткування відшкодування комунальних послуг фізособі-орендодавцю (хоча це роз’яснення стосувалося ФОП-орендодавця). 

В ньому йшлося, що основним предметом договору оренди є встановлення розміру орендної плати за користування майном. Якщо орендар самостійно не укладає договори на споживання комунальних послуг, а здійснює відшкодовування орендодавцю в частині понесених ним витрат на оплату комунальних послуг, то у договорі оренди має бути визначено порядок розрахунку вартості спожитих орендарем комунальних послуг та їх оплати (компенсації).

На підставі норм ст. 283, 286 ГКУ податківці навели два алгоритми оподаткування:

1) Якщо сплата комунальних платежів передбачена договором оренди, то відшкодована орендарем сума комунальних послуг платнику повністю включається до доходу платника податку від провадження ним діяльності з надання послуг (надання нерухомості в оренду).

2) Якщо договором оренди не передбачено сплату орендарем комунальних платежів, але такі платежі відшкодовуються орендарем фізичній особі – підприємцю, то сума цих платежів включається до доходу платника податку та оподатковується, за винятком платників єдиного податку II групи.

Тож, в будь-якому випадку, сума такого відшкодування оподатковуватиметься ПДФО та військовим збором. Але ось відображатися в формі № 1ДФ таке відшкодування буде по-різному, залежно від того, на підставі якого договору воно виплачуватиметься орендарем.  Податківці зазначають, що дохід, отриманий платником податку - фізичною особою, може кваліфікуватися і як додаткове благо у вигляді суми грошового відшкодування будь-яких витрат, і як дохід у вигляді орендної плати.  

У разі відшкодування без укладання договору або через укладання договору щодо такої компенсації, сума доходу для звичайної фізособи-орендодавця  вважається додатковим благом. Податківці наполягають ще й  на тому, що оподатковуватися це відшкодування має  із визначенням бази оподаткування із застосуванням натуркоефіцієнту (за п. 164.5 ПКУ). Тому в формі №1ДФ таке відшкодування-додаткове благо буде відображатися за ознакою доходу «126». 

Якщо ж відшкодування комунальних послуг передбачено договором оренди, то воно вважається складовою частиною орендної плати. В такому випадку для визначення бази оподаткування доходу натуркоефіцієнт не застосовується. А в формі №1ДФ таке відшкодування-орендна плата буде відображатися за ознакою доходу «106». 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДФО»