• Посилання скопійовано

Помилились у коді бюджетної класифікації: чи зарахують сплату податку?

Податківці роз’яснили, чи будуть застосовуватись до платника податку штрафні санкції за несплату (несвоєчасну сплату) податкового зобов’язання у разі допущення ним помилки у коді бюджетної класифікації платіжного доручення на сплату податків

Помилились у коді бюджетної класифікації: чи зарахують сплату податку?

Коментар до ІПК від 11.01.2020 р. №70/6/99-00-04-03-02-06/ІПК

Що роз’яснює ДПСУ

Податківці у ІПК від 11.01.2020 р. №70/6/99-00-04-03-02-06/ІПК в черговий раз зазначили, що у разі, якщо платник податків невірно заповнив реквізити платіжних документів або помилково спрямував кошти на невідповідний код бюджетної класифікації, кошти не надійдуть до відповідного рахунку бюджетної класифікації, а отже не буде погашена сума грошового зобов’язання платника податків.

Тобто, на думку податківців, в такому випадку має місце непогашення платником податків у встановлені терміни самостійно визначеного грошового зобов’язання,  і такий платник податків несе відповідальність, встановлену ст. 126 ПКУ та ст. 163-2 КУпАП. Крім того, на суму податкового боргу нараховується пеня.

Про відповідальність платника податку у разі встановлення факту несвоєчасної сплати податкового зобов’язання (зокрема з підстави помилки у платіжному дорученні) ми писали тут.

 

У ВС інша думка

ВС в постанові №812/195/18 зробив висновок, що помилкове зазначення коду бюджетної класифікації у платіжному дорученні не вважається пропуском строку сплати податку (про це ми писали тут).

Проте ВС зазначив, що варто враховувати наступні обставини:

  • чи відповідає сума сплаченого позивачем податку дійсному розміру грошового зобов’язання товариства із цього податку;
  • чи було здійснено помилкове перерахування податку у строки та в розмірах, установлених ПКУ;
  • які дії було вчинено платником податку для виправлення допущеної помилки.

Тобто, позиція ВС на сьогодні така, що одна помилка в коді бюджетної класифікації не повинна призводити до застосування штрафу. Але якщо платник сплатив меншу суму або порушив строки сплати, штрафу не уникнути.

Та податківці не здаються. Коментована ІПК свідчить про те, що платникам податків свою правоту доведеться доводити шляхом оскарження наслідків податкових перевірок.

Почати оскарження, до речі, можна і просто з отриманої ІПК (за ст. 53 ПКУ). Але це може зробити лише той платник податків, якому вона надавалася.

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»