• Посилання скопійовано

До 15 квітня слід сплатити штрафи за невиконання нормативу від Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю

Нагадуємо, що сплатити штраф за надісланим розрахунком за 2023 рік треба до 15 квітня 2024 року. Жодних пільг на час воєнного стану не встановлено. Тому порушення термінів сплати штрафу тягне за собою нарахування пені

До 15 квітня слід сплатити штрафи за невиконання нормативу від Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю

Ми вже писали, що до 10 березня Фонд осіб з інвалідністю мав визначитися з кількістю штрафів за невиконання нормативу.

 

Як на сайті е-послуг ПФУ перевірити нараховані штрафи?

За допомогою електронного цифрового підпису співробітника юрособи або ФОПа потрібно зайти на портал послуг ПФУ та знайти розділ «Документи». У ньому є розділ документів – «Адміністративно-господарські санкції». Ось у цьому розділі і зазначатиметься відповідна інформація щодо штрафу.

 

Про це ми писали тут.

 

У який строк потрібно сплатити штраф?

За ст. 20 Закону №875 сплатити штраф за надісланим розрахунком треба до 15 квітня.

У Законі не прописано жодних пільг на час воєнного стану. Тому не варто забувати, що порушення термінів сплати штрафу тягне за собою нарахування пені. Пеня обчислюється виходячи зі 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк.

У разі несплати штрафу або пені чи неможливості їх сплати за рішенням суду їх стягнення у примусовому порядку може бути звернено на майно підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичної особи, яка використовує найману працю, в порядку, передбаченому законом.

 

Як оскаржити неправомірно нарахований штраф?

Про можливість та правила оскарження нарахування такого штрафу ми писали у своїй аналітиці тут.  

Для оскарження потрібно врахувати таке:

  1. прийняття Розрахунку про штрафні санкції розпочинає адміністративне провадження (п. 2 ч. 1 ст. 36 Закону № 2073),
  2. подання скарги протягом 30 днів з дати появи в електронному кабінеті на вебпорталі ПФУ Розрахунку про штрафні санкції продовжує адміністративне провадження (ст. 78, 80 Закону № 2073),
  3. оскільки розрахунки здійснюються територіальними відділеннями Фонду осіб з інвалідністю (вони же звертаються до суду за стягненням несплачених штрафних санкцій), то скаргу можна подавати до органу вищого рівня – самого Фонду осіб з інвалідністю (орган вищого рівня визначається відповідно до вимог ст. 79 Закону № 2073). 

Але слід врахувати, що Закон № 2073 запрацював кілька місяців тому, тому жодної практики його застосування наразі ми ще не маємо. Тобто судових рішень, у яких чітко було б прописано процедуру адміністративного оскарження на замітку роботодавцям, поки що немає. 

 

Куди сплачувати штрафи за невиконання нормативу щодо працевлаштування осіб з інвалідністю?

Роботодавці сплачують суму адміністративно-господарських санкцій відділенням Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю за місцем їх держреєстрації як юросіб або ФОПів на рахунки, відкриті в органах Держказначейства. Про це ми писали тут.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»