• Посилання скопійовано

Увага! До 10 березня Фонд осіб з інвалідністю визначиться з кількістю штрафів за невиконання нормативу

За яких умов Фонд осіб з інвалідністю може оштрафувати роботодавців? Як дізнатися про нараховані штрафи? Що буде за несвоєчасну сплату? Як виконати норматив працевлаштування осіб з інвалідністю?

Увага! До 10 березня Фонд осіб з інвалідністю визначиться з кількістю штрафів за невиконання нормативу

У 2024 році, як й у 2023 році, суб'єктам господарювання вже не треба звітувати про те, скільки осіб з інвалідністю вони працевлаштували, та самостійно рахувати суму штрафу, яку треба сплатити за невиконання нормативу. Але і норматив, і штраф зберігаються!. Докладно про це ми писали тут

Нагадували про необхідність виконання нормативу й фахівці Держпраці.

Як і раніше, виконувати норматив повинні всі роботодавці. А саме: підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичні особи, які використовують найману працю. Причому незалежно від їх форми власності та системи оподаткування. Також цей обов’язок поширюється й на ФОПів-роботодавців.

Не потрібно виконувати норматив лише:

  • роботодавцям з кількістю найманих працівників до 8 осіб (рахуємо, як і раніше, в середньому за календарний рік);
  • представництвам іноземних компаній, які не є юрособами.

Норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю встановлено у розмірі:

  • одне робоче місце – якщо у роботодавця працює від 8 по 25 осіб;
  • 4% середньооблікової кількості штатних працівників – якщо кількість працівників перевищує 25 осіб (тобто 26 і більше).

Виконанням нормативу вважається працевлаштування осіб з інвалідністю:

а) для яких місце роботи є основним. Відповідно сумісники до нормативу не враховуються (внутрішні сумісники зараховуються у виконання нормативу лише за основним місцем роботи);

б) інвалідність яких підтверджено:

  • копією довідки до акта огляду МСЕК;
  • копією пенсійного посвідчення або посвідчення одержувача державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії.

Водночас на зарахування до нормативу не впливає:

  • група інвалідності, яку встановлено особі;
  • режим роботи такої особи на підприємстві (повний чи неповний робочий час);
  • коли саме особі було встановлено інвалідність (до її працевлаштування на підприємство чи вже коли вона перебувала у трудових відносинах).

Про все це ми писали тут.

 

Який розмір штрафу?

Сам розмір штрафу, як і раніше, залежить від загальної кількості працівників та від кількості непрацевлаштованих осіб з інвалідністю. Усі ці показники братимуться в середньому за рік, тож працевлаштувати особу з інвалідністю у грудні для виконання нормативу буде недостатньо.

Так, якщо у роботодавця від 8 до 25 працівників і потрібно працевлаштувати 1 особу з інвалідністю, але не зробити цього, то штраф буде у розмірі половини середньої річної заробітної плати працівників.

Якщо ж працівників більше, то за кожну особу з інвалідністю, яку роботодавець всупереч нормативу не працевлаштує, буде штраф у розмірі цілої середньої річної заробітної плати працівників.

 

Як накладається штраф Фондом?

За Законом №875 Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю щороку до 10 березня в автоматизованому режимі з використанням даних Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування та Централізованого банку даних з проблем інвалідності здійснює визначення підприємств, установ та організацій, у тому числі підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю, які не забезпечили виконання у попередньому році нормативу робочих місць, та надсилає їм розрахунок сум адміністративно-господарських санкцій, що підлягають сплаті у зв’язку з невиконанням нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за попередній рік.

Розрахунок надсилається у формі електронного документа через електронні кабінети підприємств е-порталу Пенсійного фонду України у затвердженій формі. Тобто кожному роботодавцю слід самостійно дізнатися про нараховані штрафи через е-портал послуг ПФУ.

Пенсійний фонд України надсилатиме розрахунки через електронні кабінети підприємств, установ та організацій, ФОПів, які використовують найману працю, на вебпорталі електронних послуг ПФУ протягом п'яти календарних днів з дня їх одержання від Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю.

Інформація про дату і час надсилання розрахунків надається Пенсійним фондом України в електронному вигляді у формі квитанцій протягом трьох робочих днів з дня їх надсилання.

 

Як на сайті е-послуг ПФУ перевірити нараховані штрафи?

За допомогою електронного цифрового підпису співробітника юрособи або ФОПа потрібно зайти на портал послуг та знайти розділ «Документи». У ньому є розділ документів – «Адміністративно-господарські санкції». Ось у цьому розділі і зазначатиметься відповідна інформація щодо штрафу.

Про це ми писали тут.

 

У який строк потрібно сплатити штраф?

За ст. 20 Закону №875 сплатити штраф за надісланим вам розрахунком треба до 15 квітня.

У Законі №875 не прописано жодних пільг на час воєнного стану. Тому не варто забувати, що порушення термінів сплати штрафу тягне за собою нарахування пені. Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків річних облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк.

У разі несплати штрафу або пені чи неможливості їх сплати за рішенням суду їх стягнення у примусовому порядку може бути звернено на майно підприємства, установи, організації, у тому числі підприємства, організації громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізичної особи, яка використовує найману працю, в порядку, передбаченому законом.

***

Читайте такожВиконання нормативу щодо осіб з інвалідністю – останні зміни та судова практика

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»