• Посилання скопійовано

Готуємось до звітності з екоподатку за II квартал, аналізуючи помилки при поданні за I квартал

ДФС розповіла про характерні помилки при заповненні звітності з екологічного податку за I квартал 2017 року

Готуємось до звітності з екоподатку за II квартал, аналізуючи помилки при поданні за I квартал

ДФС у Дніпропетровській області інформує, що ДФСУ за результатами попереднього аналізу звітності з екологічного податку за I квартал 2017 року встановлено непоодинокі методологічні помилки заповнення податкової звітності:

 

1) Платниками під час заповнення додатків до декларації екологічного податку не враховано, що з 1 січня 2017 року Законом №1791-VIII  збільшені на 12% ставки екологічного податку, що діяли у 2016 році.

Так, деякими підприємствами за кодом забруднюючої речовини 245.1.001 «Азот амоній» задекларовано зобов’язання за ставкою «1293,1» замість «1448,27».

 

2) Якщо коефіцієнт дорівнює «1», графа 5 додатку 2 «Розрахунок за скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти»  і графи 5 та 6 додатку 3 «Розрахунок за розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах» до декларації платниками не заповнюються або замість «1» зазначається «0».

 

3) У графі 5 додатку 2 і графах 5 та 6 додатку 3 до декларації платниками зазначається коефіцієнт інший, ніж передбачено ПКУ,  або замість коефіцієнта зазначається ставка Податку.

Так, відповідно до п. 245.4 ПКУ за скиди забруднюючих речовин у ставки та озера ставки екоподатку збільшуються у 1,5 рази. При цьому деякими платниками у додатку 2 до декларації зазначені коефіцієнти «2,5»; «3»; «10»; «11» замість «1» або «1,5».

 

4) У додатках 1 – 3 до декларації платниками зазначається не безпосередній код забруднюючої речовини (відходів), а загальний – код групи забруднюючої речовини (відходів) або код не зазначається .

 

5) У додатках 1 – 3 до декларації платниками зазначається код однієї забруднюючої речовини (відходів), а ставка іншої.

Так, наприклад, на код «245.1.003» («Завислі речовини») зазначена ставка 18968,25 грн за тонну (відповідно до ПКУ ставка для цього коду забруднюючої речовини складає 41,54 грн за тонну).

Згідно з ПКУ зазначена ставка екологічного податку відповідає коду «245.2.003» – «Забруднюючі речовини, що скидаються у водні об’єкти, які не зазначені в групі кодів 245.1.000 та для яких встановлено гранично допустиму концентрацію або визначено орієнтовно безпечний рівень впливу понад 0,1 – 1 (включно) міліграмів на 1 літр».

 

6) Платниками заповнюється замість одного додатка до декларації інший додаток.

Так, замість додатку 1 «Розрахунок за викиди забруднюючих в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення» до декларації заповнювався додаток 2 до декларації – за скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти.

 

З огляду на це, ДФСУ звертає увагу платників екологічного податку на забезпечення правильного заповнення усіх реквізитів звітності, застосування ставок та коефіцієнтів.

***

Нагадаємо, що за II квартал 2017 р. декларація екологічного податку подається за оновленою формою. Більше тут>>

Про особливості справляння у 2017 році екологічного податку читайте тут>>

Джерело: ДФС у Дніпропетровській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»