• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 3-8 жовтня

Ще раз про те, чого нам чекати від Урядової податкової реформи (здається, це вже вирішене питання); 18 важливих змін, нововведень і подій, які чекають на нас у жовтні; консультації від Мінсоцполітики, Держпраці, ДФС і редакції; і наостанок — два несподіваних законопроекти від Оппозиційного блоку на підтримку підприємництва.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 3-8 жовтня

Чого нам чекати від податкової реформи? Тема настільки важлива, що ми навіть надіслали вам з цього приводу окремого листа. Якщо ви його не отримали, або не прочитали, то ось зовсім коротко.

15 вересня Мінфін вперше оприлюднив робочу версію законопроекту щодо внесення змін до ПКУ, а через тиждень вона була доопрацьована та опублікувана для повторного обговорення. У минулий понеділок законопроект було презентовано на нараді під головуванням прем’єр-міністра, а ще через день Кабмін розглянув проект «антикорупційних» змін до ПКУ. Уряд прогнозовано схвалив законопроект і найближчим часом він буде направлений до Верховної Ради. А, отже, перспективи отримати оновлене податкове законодавство і вкотре зажити по-новому вже з 01 січня 2017 року стають більш ніж реальними. Підсумковий матеріал про те, що зміниться, а що залишиться без змін, читайте ось тут.

 

Що нас чекає у жовтні? 18 важливих змін і подій, які очікують нас у жовтні 2016 року (законодавчих не тільки). Звісно, ми писали про це ще у минулий понеділок, якраз на почтатку місяця, але до минулої розсилки «Головне за тиждень» ця стаття потрапити не встигла. Тому ось найголовніші з них: 

• З 1 жовтня на заміських дорогах необхідно вмикати ходові вогні або ближнє світло фар. Порушників будуть штрафувати на 425 грн;
• На три місяці скасовано держрегулювання цін на продовольчі товари (поки що це пілотний проект);
• Індексацію у жовтні проводимо на величину приросту ІСЦ, визначеного для липня 2016 року;
• З 5 жовтня примусове виконання судових рішень можуть здійснювати і приватні виконавці;
• У пятницю, 14 жовтня — святковий і неробочий день. Святкуємо День захисника України;
• До 16 жовтня слід подати відповіді на запити податківців щодо підтвердження статусу неприбуткової організації;
• ...а в ніч на неділю, 30 жовтня не забудьте перевести годинники на 1 годину назад.

 

А ще 13 жовтня відбудеться традиційний Великий Квартальний Семінар. Кращі лектори країни чекають на вас вже у цей четвер, на онлайн-трансляції Великого Квартального Семінару. Тетяна Мойсеєнко розкаже усе найважливіше про зарплату, Сергій Дробоття — про ПДВ, Людмила Тимофеєва — про податок прибуток та єдиний податок, а Олександр Смирнов — про легальну оптимізацію. Тільки три дні онлайн-трансляція на екранах ваших комп`ютерів, запис лекцій, роздатковий матеріал та слайди лекторів — за акційною ціною 197 грн.

 

Консультують податківці. Які терміни зберігання первинних документів та які особливості надання до контролюючого органу документів, термін зберігання яких перевищує 1095 днів? Податківці роз'яснюють тут. Про те, що податкова накладна, у якій допущено помилку в даті складання, не дає права на податковий кредит, читайте тут, а про нюанси визначення доходів фізособою-підприємцем на III групі єдиного податку, а також про те, що буде якщо перевищити ліміт у 5 млн грн — ось тут. (Загалом, нічого нового: платники єдиного податку третьої групи, які перевищили у звітному періоді обсяг доходу у 5 млн грн, повинні застосувати до суми перевищення ставку податку у розмірі 15%, а також перейти на загальну систему з наступного кварталу).

 

Інші консультації. Щомісяця фахівці Мінсоцполітики пояснюють нюанси індексації зарплати. Ось і у жовтні — теж (плюс приклади, калькулятор індексації та аналітика від редакції). Днем виникнення трудових прав і обов'язків вважається день, визначений у наказі про прийняття на роботу, а от днем припинення — день, визначений з урахуванням конкретних обставин справи. Про це також роз'яснило Мінсоцполітики, а зрозумілий приклад — від редакції «Дебет-Кредит». Ось тут Держпраці розказала про умови надання і тривалість відпусток без збереження зарплати; те, кому такі відпустки надаються в обов'язковому порядку, а також відповідальність за порушення законодавства про відпустки (адміністративну та фінансову). А тут фахівці «Дебету-Кредиту» дають відповідь на питання: чи повинен підприємець-єдинник ІІ групи вносити зміни до ЄДР про місце проведення діяльності, якщо він хоче орендувати офіс? (Якщо коротко — не повинен).

 

Наостанок — про нюанси опозиційної законотворчості. Депутати з Оппоблоку несподівано вирішили потурбуватись про економіку країни, малий та середній бізнес, і — особливо! — про платників єдиного податку. 5 жовтня у Раді було зареєстровано законопроект №5234, яким пропонується встановити мораторій на скасування або зміни у існуючій спрощеній системі. Термін дії мораторію — 5 років, аж до 31 грудня 2021 року. На думку авторів законопроекту, «прийняття Закону сприятиме забезпеченню стабільності, сприятиме розвитку малого бізнесу в Україні, збереженню робочих місць та створення нових,  в цілому дасть поштовх для розвитку економіки країни». Усе виглядає чудово... окрім авторського колектива законопроекта. Тому що це відомі представники «Опозиційного блоку»: О. Вілкул, Д. Колєсніков, Н. Шуфрич та Н. Королевська.

 

Але це ще не все. Наступного дня той самий авторський колектив зареєстував законопроект №5236 «Про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо стимулювання розвитку малого та середнього підприємництва шляхом встановлення податкових канікул (застосування нульової ставки податку) на період до 31 грудня 2021 року». Як зазначено у пояснювальній записці, у разі прийняття цього законопроекту очікується покращення інвестиційного клімату в Україні за рахунок зняття податкового навантаження, що матиме позитивний вплив на економічне зростання, залучення інвестицій та створення нових робочих місць. Один нюанс: норми цього законопроекту дуже схожі на положення Урядового законопроекту щодо внесення змін до ПКУ з 01.01.2017 р.

Законопроекти на 99% так і залишаться законопректами; що означає така активність — не дуже зрозуміло. Хоча... поговорити на різноманітних ток-шоу точно буде про що.

 

До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»