• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18-22 квітня

З 21 квітня визначення прожиткового мінімуму здійснюється за новою методикою; печатки можна буде не застосовувати вже з 20 липня; Держпраці доопрацювала та відправила на повторне погодження Держрегуляторній службі проект постанови про «трудові» перевірки; в черговий раз оновлено Державний реєстр РРО; затверджено показник середньої зарплати за лютий 2017 року, а Романа Насірова обрали президентом Федерації дзюдо України.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 18-22 квітня

З 21 квітня визначення прожиткового мінімуму - за новою методикою. 73 кг картоплі, 182,5 яйця, 900 грам манної крупи і 0,4 «перукарської послуги» для дитини віком до 6 років на рік. Це - цифри з наборів продуктів харчування і послуг, які затверджені Кабміном і використовуються для встановлення прожиткового мінімуму. Нову Методику його визначення затверджено Наказом Мінсоцполітики, Мінекономрозвитку та Держстату від 03.02.2017 р. №178/147/31. Наказ набрав чинності з 21 квітня - дня його офіційного опублікування в «Офіційному віснику України» №32/2017.

 

Печатка - право, а не обов'язок. Але тільки з 20 липня 2017 р. 19 квітня в «Голосі України» №71/2017 було опубліковано Закон України від 23.03.2017 р. №1982-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо використання печаток юридичними особами та фізичними-особами підприємцями». Законом передбачено, що суб’єкт господарювання має право використовувати у своїй діяльності печатки, проте її використання не є обов’язковим. А наявність або відсутність відбитка печатки на документі не створює юридичних наслідків. Закон набере чинності через три місяці з дня його опублікування, тобто з 20.07.2017 р.

 

Консультує «Дебет-Кредит». Бухгалтерська довідка – це первинний документ, складання якого передбачає виправлення помилок в облікових регістрах минулих періодів. Дійсно, зазвичай бухгалтерська довідка асоціюється саме з виправленням помилок, проте сфера застосування цього первинного документа є набагато ширшою. Докладно ми пишемо про це у статті. За якою датою відображати в бухобліку оприбуткування імпортного товару, читайте тут, а чи буде право на податковий кредит з ПДВ, якщо експортний товар не було доставлено покупцю та повернуто в режимі реімпорту, - ось тут.

 

Новини з міністерств і відомств. Працівниця знаходиться у декретній відпустці і хоче звільнитись за власним бажанням. Як саме це слід їй зробити, пояснили в Держпраці. (Насправді, нічого екзотичного: відбувається таке звільнення так само, як і звичайне; згідно ч. 1 ст. 38 КЗпП, за заявою працівника, попередивши роботодавця за 2 тижні). А у Мінсоцполітики розповіли, чи потрібно проводити доплату до мінімального місячного розміру зарплати у разі встановлення погодинної оплати праці. (Ні, не треба. Але погодинна ставка на підприємстві при цьому має бути не нижче мінімальної погодинної зарплати; станом на 1 січня 2017 року це 19,34 грн). 

Податківці ж нагадали порядок внесення змін до облікових даних платників податків у разі зміни головного бухгалтера та керівника; розказали, коли заборгованість, за якою минув строк позовної давності, вважається безнадійною; а також роз`яснили, чи застосовується штраф за несвоєчасну реєстрацію розрахунку коригування до «помилкової» податкової накладної, у якій зазначено неправильний ІПН.

 

Ще три новини про трудові відносини. По-перше, Держпраці доопрацювала та відправила на повторне погодження Держрегуляторній службі проект постанови КМУ «Деякі питання реалізації статті 259 Кодексу законів про працю України та статті 34 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (про «трудові» перевірки Держпраці). Згідно з ним, державний контроль за додержанням законодавства про працю здійснюватиметься у формі проведення (а) інспекційних відвідувань та (б) невиїзних інспектувань. Тривалість таких «заходів» не може перевищувати 10 робочих днів, а для мікропідприємтв та малих фірм не більше двох робочих днів.

По-друге, міністр соцполітики пропонує скасувати верхню межу доходу, на яку можна нарахувати максимальний ЄСВ. Наразі цей показник доходу становить 25 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (40 000 грн).

По-третє, штрафи за порушення порядку вирішення колективних трудових спорів пропонують збільшити у 10 разів. Якщо це відбудеться, адмінштраф становитиме від 500 до 1000 н.м.д.г. (8500-17000 грн).

Усі три новини - це поки що лише проекти і пропозиції. Прямо зараз хапатись за голову не треба, але готуватись - варто.

 

Інші новини. В черговий раз оновлено Державний реєстр РРО (тепер він містить 149 моделей реєстраторів розрахункових операцій, а до цього їх було 148); з'явилась можливість коментувати податкові консультації на ресурсі «ЗІР» (тож тепер можна не стримуватись); вийшло доповнення до системи «Єдине вікно подання електронної звітності» (до версії 1.25.13.0 станом на 14.04.2017 р.), а також затверджено показник середньої зарплати за лютий 2017 року. Він буде застосовуватись при визначенні коефіцієнта заробітної плати за лютий 2017 р. при призначенні пенсій і становить 5590,26 грн.

 

Насамкінець - про Насірова. Продовження історії... Маємо дві новини про відстороненого голову ДФСУ. 19 квітня апеляційний суд м. Києва частково відмінив арешт, накладений на майно Романа Насірова і постановив повернути голові ДФС внутрішній паспорт громадянина України, закордонний паспорт, дипломатичний паспорт та інші документи. Щоправда, паспорти, які можуть дозволити підозрюваному виїхати за кордон, поки що залишаться на зберіганні в НАБУ. А двома днями раніше у столичному готелі «Національний» відбулася звітно-виборна конференція Федерації дзюдо України. На ній Романа Насірова обрали президентом Федерації дзюдо України.

 

І не забудьте про відпочинок! Відповідно до статті 73 КЗпП у травні 2017 року встановлено такі святкові і неробочі дні: 1 і 2 травня - День міжнародної солідарності трудящих, а також 9 травня - День Перемоги. Таким чином на травневі свята українці відпочиватимуть з 29 квітня по 2 травня та з 6 по 9 травня. Регламент роботи банків у зв’язку з перенесенням робочих днів у 2017 році дивіться тут, а графік роботи Центрів обслуговування платників у період травневих свят - ось тут.

У будь-якому разі формально з 3 по 5 травня - робочі дні (хоча традиційно це або складова довгої травневої відпустки, або час для підтягування «хвостів» у напівпорожніх офісах). Ми у редакції «Дебет-Кредит» ці три дні працюватимемо, але чергова розсилка «Головне за тиждень» вийде вже 10 травня.

 

До зустрічі і гарних свят!
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»