• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 16–20 жовтня

Хто і кого перевірить у 2019 році (проекти планів комплексних перевірок та ще 33 держорганів); який штраф загрожує за неправильну посаду в трудовій книжці; що слід знати роботодавцю, у якого працівник йде на пенсію та як отримати електронну довідку про страховий стаж

 «Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 16–20 жовтня

Чи прийдуть до вас з перевіркою у 2019 році?

Дізнатися про це можна вже тепер з оприлюднених на Інспекційному порталі проектів:

Тож перевірте, чи немає там раптом вас чи ваших контрагентів. Зробити це можна легко і в один клік за допомогою онлайн-сервісу VKURSI. Для цього введіть код ЄДРПОУ або назву компанії в поле пошуку. А тоді в досьє перегляньте розділ «Плани-графіки перевірок на 2019 рік».

Зверніть увагу: до 15 листопада 2018 року (дати затвердження остаточного плану комплексних перевірок-2019, про це тут) є ще можливість відмовитися від проведення таких перевірок, подавши письмову заяву до ДРСУ.

Крім того, якщо ви помітили у проекті плану помилки щодо суб’єкта господарювання, кода ЄДРПОУ, адреси, ступеня ризику, тривалості перевірки тощо, слід звернутися до відповідного органу держнагляду для їх виправлення.

Також Держрегуляторна служба анонсувала запуск з 2019 року онлайн-сервісу «Кабінет з управління ризиками». Що це за сервіс – читайте тут.

 

За неправильну назву посади в трудовій книжці – штраф

Держпраці у листі від 24.09.2018 р. №4501/4/4.3-зв-18 наголосила, що при проведенні інспекційних відвідувань (невиїзних інспектувань) інспектор праці може дослідити питання щодо внесення до трудової книжки відомості про роботу. Це стосується і назви посади у ній (дотримання норми п. 2.14 Інструкції №58).

При цьому за неправильне зазначення назви посади у трудовій книжці загрожує штраф у розмірі мінімальної заробітної плати (у 2018 році – 3723 грн).

Зверніть увагу: скільком би працівникам не було зазначено неправильну назву посади, штраф за ці порушення єдиний – одна мінімальна зарплата, яка буде встановлена на момент виявлення порушення.

 

Працівник йде на пенсію: що слід знати роботодавцю?

Якщо у вас на підприємстві є працівники передпенсійного віку, то дана редакційна стаття саме для вас.

  • Які документи має надати роботодавець для оформлення пенсії?
  • Кому – працівнику чи якійсь установі?
  • Чи потрібно при цьому оформлювати звільнення працівника?
  • Які права має працівник, якому пенсію призначили, але він продовжує працювати?

Відповіді на ці та інші питання – у актуальній статті від «Дебету-Кредиту».

 

Новий сервіс від ПФУ – електронні довідки про страховий стаж

На порталі ПФУ з’явилася можливість замовити Додаток 9 «Довідка про трудовий та страховий стаж» та отримати його за 5 хвилин від імені юрособи. Для цього потрібно здійснити лише п’ять кроків:

Крок 1. Авторизуватися на порталі ПФУ.

Крок 2. Вибрати «Запити на отримання електронних документів» та в меню обрати «Довідка про трудовий та страховий стаж».

Крок 3. Заповнити Новий запит на отримання документів даними свого співробітника.

Крок 4. Підписати дані страхувальника та відправити в ПФУ запит.

Крок 5. Для отримання довідки перейти до розділу «Звернення» та вибрати останнє виконане завдання.

 

П'ять свіжих роз’яснень ДФСУ

  1. Яка відповідальність передбачена за неподання форми №20-ОПП? Тернопільські податківці нагадали про обов'язок платників податків повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючі органи за основним місцем обліку. А також про те, які штрафи доведеться заплатити, якщо цього не зробити.
  1. Як відмовитися від КОРО за новими правилами? Ще одне роз’яснення тернопільської ДФС (до речі, перше на цю тему). Податківці зазначили, що при прийнятті рішення щодо незастосування КОРО можна не реєструвати і не зберігати її та РК. А ті, хто вже зареєстрував, можуть скасувати реєстрацію КОРО та припинити її застосування.
  1. Готівкові обмеження при виплаті зарплати не діють – незмінна позиція ДФСУ. Податківці продовжують поширювати роз’яснення про те, що готівкове обмеження в 50 тис. грн не стосується розрахунків по зарплаті. І це незважаючи на те, що НБУ вже висловився на цю тему чітко – обмеження є і воно діє. Кого дослухатися в цій ситуації роботодавцям? Читайте в коментарі до ІПК від 05.10.2018 р. №4305/6/99-99-14-05-01-15/ІПК.
  1. Як ДФС разом з робочими групами бореться зі зарплатою у «конвертах»? ДФС бере участь у діяльності робочих груп, створених при облдержадміністраціях з метою виявлення неофіційно найманих працівників та залучення їх до оподаткування. Як саме вони боряться зі зарплатою в конвертах – дивіться у презентації «Детінізація ринку праці» та читайте у новині тут.

5. Як заповнювати декларації, якщо у штатному розкладі відсутня посада головного бухгалтера? Податківці розповіли, як заповнюється поле «Головний бухгалтер» у звітності та як здійснювати накладення ЕЦП у разі відсутності головного бухгалтера.

 

Щомісячне переукладання договору ЦПХ є підміною трудових відносин

Держпраці наголошує, що метою договору ЦПХ є отримання певного матеріального результату. Більш того, такі договори застосовуються для виконання разової конкретної роботи, що спрямована на одержання результатів.

А отже, у разі досягнення цієї мети договір вважається виконаним і дія його припиняється

 

Що нового розповіли у Фонді соцстраху?

По-перше, як мають працювати комісії зі соцстрахування після появи нового Положення №13.
Комісіям із соціального страхування, які створені та діють у страхувальників, не потрібно вносити зміни до документів, на підставі яких вони створені. Проте з 27 липня 2018 року в своїй діяльності вони повинні керуватися нормами Положення №13. Таке роз’яснення надав ФСС у листі від 13.09.2018 р. №2.4-15-2951.

По-друге, як обчислювати страховий стаж для нарахування лікарняних.
ФСС нагадує, що страховий стаж обчислюється за даними персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування, а за періоди до його запровадження – у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше. Всі подробиці – у новині.

 

Інші новини

  1. ВРУ прийняла у першому читанні проект Держбюджету на 2019 рік. 18 жовтня Верховна Рада схвалила постанову №9000-П «Про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2019 рік», що фактично означає підтримку проекту державного бюджету на 2019 рік в першому читанні. Про це читайте тут, а про всі показники, передбачені проектом Держбюджету-2019 ось тут.
  1. Ліквідуватися підприємства будуть за новими правилами. Також 18 жовтня нардепи прийняли Кодекс з процедур банкрутства (проект №8060). Ним встановлено умови та порядок відновлення платоспроможності боржника-юридичної особи або визнання його банкрутом та застосування ліквідаційної процедури з метою повного або часткового задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.
  1. З 2020 року ДФС буде проводити перевірки через систему Е-аудит. ДФСУ повідомила, що підтримує курс Уряду щодо уникнення необґрунтованих перевірок, зменшення тиску на бізнес та стимулювання розвитку підприємництва шляхом впровадження прозорої ризикоорієнтованої системи контролю. Так, працівники фіскальної служби працюють над запровадженням електронного аудиту, який планується запустити у повному обсязі до 2020 року.

До зустрічі через тиждень.
Ваш «Дебет-Кредит

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»