• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 26 грудня – 5 січня

З чим ми зустріли 2019 рік: нові рахунки для сплати податків і зборів, зміна розміру мінімальної зарплати, прожиткового мінімуму та інших показників; оновлення форми Звіту про квоти та завершення мораторію на планові перевірки бізнесу… А загалом у січні нас чекає 30 важливих змін та подій

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 26 грудня – 5 січня

З чим ми зустріли Новий рік: найважливіше
1 січня набрав чинності Держбюджет на 2019 рік. У зв'язку з цим змінилися розміри прожиткового мінімуму, мінімальної зарплати, а також усіх показників, пов'язаних з ними – ПСП, добові, мінімально та максимально допустимі розміри ЄСВ, тощо.

Усі найважливіші індекси та мінімуми на 2019 рік ми зібрали для вас в одному довіднику.

Крім того, з 1 січня набрали чинності податкові нововведення, внесені Законом №2628. Протягом двох останніх тижнів (з моменту оприлюднення тексту документу до набрання ним чинності) ми опублікували чимало аналітичних матеріалів і роз'яснень на цю тему. Ознайомитися з ними ви можете у цій добірці (вже понад 37 тисяч переглядів!).

А загалом у січні відбудеться 30 важливих змін та подій: зростуть «трудові» штрафи, зміняться ставки судового збору, стартує компанія декларування доходів; наберуть чинності нові форми деяких звітів, нові довідники податкових пільг тощо. Про все це читайте у нашій новині.

Мінімальна оплата праці в 2019 році: що слід пам’ятати роботодавцю?
З 1 січня заробітна плата не може нараховуватися основному працівнику у розмірі меншому ніж 4 173 грн за відпрацьований повний місяць. На цьому вкотре наголосили податківці. 

Звісно ж, за недотримання цих вимог роботодавці несуть фінансову та адміністративну відповідальність.

Яких правил мінімальної оплати слід дотримуватись, аби не наражати себе на штрафи (розмір штрафу з нового року також зріс і тепер становить 41 730 грн), читайте в аналітичній статті від редакції. А про нюанси оподаткування зарплат у 2019 році ми писали у іншій редакційній статті; ось тут.

З 3 січня – нові рахунки для сплати податків і зборів
На виконання наказу Держказначейства від 26.12.2018 р. №406 змінено реквізити рахунків для зарахування надходжень до державного та місцевих бюджетів. Датою початку здійснення операцій за новими рахунками визначено 03 січня 2019 року.

Таким чином, станом на ранок 8 січня:

  • Нові рахунки оприлюднили 16 областей та Київ. Ознайомитися з ними можна ось тут (новина буде доповнюватись).
  • Крім того, з 3 січня в 14-тьох областях почали діяти нові рахунки для сплати місцевих податків. Про це читайте у цій новині.
  • Також змінилися рахунки для сплати ЄСВ для великих платників податків. Переглянути їх ви можете за посиланням.

Підприємства з понад 8 працівниками також подаватимуть Звіт про квоти
Мінсоцполітики наказом від 23.11.2018 р. №1763 затвердило:

  • нову форму Інформації про зайнятість і працевлаштування громадян, що мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню (далі – Звіт про квоти);
  • зміни до Порядку її заповнення та подання.

Цей звіт роботодавці подають  до будь-якого зручного для відвідування органу Державної служби зайнятості незалежно від місцезнаходження. При цьому, як зазначено в оновленому Порядку, роботодавці – це підприємства, установи, організації з чисельністю штатних працівників від 8 осіб. Тобто на фізосіб-роботодавців обов’язок надання цього звіту не поширюється!

Нагадаємо, що звітувати про квоти підприємства мають не пізніше 1 лютого. Очікується, що наказ №1763 набере чинності вже сьогодні, 8 січня 2019 року (з дня його опублікування в «Офіційному віснику України» №3/2019). Якщо так, то звітувати за новою формою та правилами необхідно вже за 2018 рік, не пізніше 1 лютого 2019 року.

Що саме змінилося у новій формі Звіту про квоти та порядку його заповнення, чи будуть штрафи за його неподання (несвоєчасне подання) – читайте у коментарі від редакції.

Як звітувати до Держстату протягом 2019 року?
Держстат на своєму офіційному сайті оприлюднив Календар подання форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності у 2019 році. Переглянути його можна за посиланням.

А от Загальний табель (перелік) форм державних статистичних спостережень та Альбом форм державних статистичних спостережень досі лише у проектах. Про них ми писали тут (у вересні 2018 року – про проект табелю) і тут (у жовтні 2018 року – про проект альбому).

Яку статистичну та фінансову звітність можна буде подавати в електронному вигляді у поточному році – читайте у цій новині.

Мораторій на планові перевірки більше не діє!
31 грудня 2018 року завершилося «свято» для багатьох госпсуб'єктів, які завдяки введеному мораторію останні два роки почувались захищеними від надокучливих контролерів. Тож з 1 січня настає період насторожених очікувань. Адже відтепер перевірятимуть всіх без винятку.

Про особливості державного нагляду та контролю у 2019 році розповіла наш юрист в аналітичному матеріалі.

Використання LiqPay «єдинником» – позиція ПриватБанку
Наприкінці минулого року ДФС у м. Києві видала лист, який викликав обурення серед платників єдиного податку. В ІПК від 20.12.2018 р. №5313/ІПК/26-15-13-06-09 податківці зазначили, що використання LiqPay «єдинником» для здійснення чи отримання оплати порушує умови перебування на спрощеній системі оподаткування (адже це начебто використання електронних грошей). Про це ми писали тут.

Проте 2 січня у Приватбанку цю інформацію спростували. Прес-секретар ПриватБанку Інна Музичук повідомила, що наведена ДФС інформація не відповідає дійсності. За її словами, підтвердженням цьому є те, що:

  • Нацбанком ніколи не реєструвалася «Платіжна система LiqPay», про що свідчать відомості з відкритого Реєстру платіжних систем НБУ;
  • послуги ПриватБанку із прийому платежів в мережі Інтернет, які здійснюються з використанням знака LiqPay згідно з правилами надання послуг, не передбачають використання електронних грошей і відкриття рахунків в електронних грошах.

У разі виникнення проблем з податківцями, клієнти LiqPay можуть звернутися за безкоштовною юридичною підтримкою та консультацією до ПриватБанку. Обіцяють допомогу.

Ще три консультації від ДФСУ

  1. Чи буде дохід у «єдинника» у разі внесення власних коштів на рахунок? Питання щодо включення суми внесених власних коштів на рахунок хвилює багатьох підприємців. Податківці надали власне роз’яснення (розпливчасте, проте скоріш фіскальне, ніж навпаки).
  2. Коли при наданні безповоротної фінансової допомоги виникають податкові різниці? Податківці розповіли, чи виникають податкові різниці при наданні безповоротної фінансової допомоги неприбутковій організації. Також розглянемо, чи виникнуть різниці, якщо така допомога надається іншим платникам податку на прибуток або «єдинникам».
  3. Чи можуть податківці відмовити у прийнятті декларації, якщо вже отримано другу квитанцію? За роз’ясненням ДФС, після другої квитанції про прийняття декларації податківці можуть надіслати платнику повідомлення про відмову у її прийнятті із зазначенням причин такої відмови.

Інші новини

  1. Перевірте, за якими ставками слід сплачувати місцеві податки у 2019 році. Вже розпочалася пора декларування юрособами щодо місцевих податків на 2019 рік. Тож кожному з них потрібно перевірити, за якими ставками слід сплачувати ці податки у поточному році. Зробити це можна на сайті ДФС.
  2. Оновлено Реєстр великих платників податків на 2019 рік. Зміни до наказу ДФСУ від 26.09.2018 р. №617 внесено з метою актуалізації Реєстру великих платників податків на 2019 рік. Тепер він налічує 1474 підприємства (раніше було 1500).
  3. Змінено правила відкриття рахунків для фізосіб. Банки отримали право здійснювати ідентифікацію та верифікацію фізичних осіб під час відкриття рахунків через третіх осіб. Загалом з 1 січня Нацбанк запровадив чимало змін. Ознайомитися з ними ви можете тут.

Безкоштовні бліц-вебінари «Річна звітність: податок на прибуток, ПДВ, заробітна плата»


УВАГА! Безкоштовні бліц-вебінари «Річна звітність: податок на прибуток, ПДВ, заробітна плата»

Вже у цю п`ятницю, 11 січня відбудеться online-трансляція безкоштовного бліц-вебінару «Декларація з ПДВ: про головне» з лектором Вікторією Величко, а 15 січня – «ПДФО і ЄСВ: зміни-2019 та звітність на прикладах» з Тетяною Мойсеєнко.

А відеозапис вебінару «Декларація з прибутку та фінзвітність за 2018 рік: ключові моменти» з Мар’яною Кавин, який відбувся 4 січня, прямо зараз доступний для перегляду у записі.

Ознайомитися з програмами всіх трьох бліц-вебінарів та приєднатися до перегляду можна за посиланням.


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»