• Посилання скопійовано

Новації квітня: що і для кого зміниться?

28 важливих змін і подій, які очікують українців у квітні 2019 року

Новації квітня: що і для кого зміниться?

1) Індексація зарплати — нюанси у квітні

Індекс інфляції за лютий 2019 року становив 100,5%, тобто не перевищив поріг індексації (103%). До того ж він не вплинув на обчислення коефіцієнтів індексації. А отже, у квітні 2019 року слід буде нараховувати індексацію на рівні березня 2019 року.

Більше про це читайте у традиційному щомісячному роз’ясненні Мінсоцполітики.


2) З 1 квітня збільшується допомога багатодітним сім’ям

Кабмін постановою від 13.03.2019 р. №250 запровадив новий вид соціальних виплат -  допомога на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях. Багатодітні сім'ї будуть отримувати щомісячну допомогу на третю і наступних дітей до 6 років обсягом 1700 грн, починаючи з 1 квітня. Більше про це тут і тут.

 

3) З 1 квітня – нові довідники податкових пільг

ДФСУ оприлюднила Довідник податкових пільг №92/1, що є втратами доходів бюджету, та Довідник інших податкових пільг №92/2 станом на 01.04.2019 року.

 

4) 2 квітня набере чинності багатостороння конвенція MLI

Закон від 28.02.2019 р. №2692-VIII був підписаний Президентом 19 березня, а набере чинності 2 квітня. Як пояснювали у Мінфіні, ратифікація цієї конвенції стала потрібною через прогалини та неузгодженості у національному та міжнародному податковому законодавстві, через які міжнародні компанії зменшують або уникають зобов’язань зі сплати податку на прибуток. Таким чином, Україна втрачає надходження у бюджет.

 

5) З 4 квітня діє оновлена Інструкція про відкриття і закриття рахунків банків 

Нацбанк затвердив нову редакцію Інструкції про відкриття і закриття рахунків банків. Зокрема, оформляти картки із зразками підписів більше не потрібно.

 

6) З 5 квітня підвищено експортне мито на металобрухт

Набрав чинності закон, який передбачає підвищення мита на експорт металобрухту з 42 євро до 58 євро за тонну терміном на шість років.

 

7) За I квартал звітуємо за новою формою Звіту з праці (ф. №1-ПВ)

Держстат наказом від 12.03.2019 р. №104 вніс зміни до форми № 1-ПВ (квартальна) "Звіт із праці". Зміни торкнулися показників колонки "А" розділу ІV "Розподіл штатних працівників за розмірами заробітної плати". Оновлений бланк звіту можна завантажити тут, а більше про самі зміни прочитати у цій новині. Граничний термін подання форми №1-ПВ за I квартал 2019 року – 8 квітня.

 

8) У квітні вперше подаємо нову форму Звіту по заборгованості

За І квартал 2019 року страхувальники, які мають заборгованість зі сплати страхових коштів до Фонду соцстрахування, будуть подавати звіт до ФСС за новою формою.  Граничний термін подання - до 10 квітня (тобто 9 квітня). Про це ми писали тут, а про затвердження Постанови №28 ось тут. При складанні цього звіту можете скористатися методрекомендаціями від ФСС.

 

9) З 9 квітня страхувальники Києва подають заяви-розрахунки до ФСС за новою адресою 

З 09.04.2019 року страхувальники, які зареєстровані в Голосіївському, Оболонському, Печерському, Подільському, Святошинському, Солом'янському та Шевченківському районах, мають подавати ЗАЯВИ-РОЗРАХУНКИ до каб. 302, 303 (пл. Спортивна, 3, IV під`їзд, 3 поверх).

 

10) З рентної плати за березень також звітуємо за новою формою!

Нагадаємо, що Мінфін наказом від 21.08.2018 р. №707  виключив з форми декларації з рентної плати додатки 2, 4, 10 та 11. Наказ, який вносить ці зміни, набрав чинності ще 12 лютого 2019 року. Проте  вперше за оновленою формою декларації з рентої плати слід буде звітувати за березень 2019 року. Більше про це читайте у новині.

 

11) З квітня всі нові карти Visa будуть безконтактними

З квітня 2019 року всі випущені українськими банками картки Visa будуть підтримувати опцію безконтактної оплати. Про це на початку березня повідомила старший віце-президент, директор регіонального підрозділу Visa по країнах СНД і Південно-Східної Європи (CISSEE) Віра Платонова.

 

12) З квітня запрацює електронний рецепт у програмі «Доступні ліки»

Як повідомили у МОЗ, з квітня 2019 року запрацює електронний рецепт і НСЗУ почне оплати аптекам за програмою «Доступні ліки». Це регламентовано постановами КМУ від 27.02.2019 р. №135№136 та №141.

 

13) З 13 квітня скасовано постанову про оцінку майна для податкових цілей

10 квітня Уряд прийняв рішення визнати такими, що втратили чинність, деякі постанови КМУ, зокрема, постанову щодо питань реалізації положень ПКУ щодо оцінки майна.

 

14) Безвіз з Таїландом запрацює з 14 квітня

Не суто бухгалтерська подія, та все ж хто планує відпочинок, зверніть увагу:  з 14 квітня громадяни України зможуть подорожувати до Королівства Таїланд з туристичною метою без віз. Про це читайте у новині.

 

15) З 14 квітня діє нова редакція Порядку формування тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення

Тарифи встановлюються на планований період тривалістю 12 місяців (з 1 січня по 31 грудня).

 

16) 15 квітня – дедлайн для сплати штрафних санкцій за непрацевлаштування інвалідів.

Чого очікувати підприємствам та фізособам, які використовують найману працю, після цієї дати, а також як захищатись у разі стягнення штрафу Фондом інвалідів? Читайте в аналітиці  від нашого юриста.

 

17) З 16 квітня змінилися правила видачі дозволів на ввезення засобів та пристроїв спецпризначення

Набрали чинності зміни до порядків видачі дозволу на ввезення з-за кордону радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв спеціального призначення і ввезення з-за кордону, придбання, встановлення та експлуатації радіоелектронних засобів і випромінювальних пристроїв спеціального призначення.

 

18) Залишилися кошти на рахунках митниці? Їх можна використати до 16 квітня

З березня всі митниці ДФС працюють з «Єдиним рахунком» – новою системою справляння митних платежів. З 18 березня по 16 квітня 2019 року залишки коштів підприємств на рахунках митниць ДФС можуть бути використані для митного оформлення товарів. Повернення підприємствам коштів авансових платежів будуть здійснюватися протягом 1095 днів з дня внесення таких коштів на рахунок.

 

19) З 17 квітня скасовано порядок компенсації середнього заробітку мобілізованих

Постановою КМУ від 10.04.2019 р. №307 визнано таким, що втратив чинність, Порядок виплати компенсації підприємствам, установам, організаціям, фермерським господарствам, сільськогосподарським виробничим кооперативам та фізичним особам – підприємцям у межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу в особливий період.

 

20) 19 квітня - останній день сплати підприємцями-«загальниками» авансу з ПДФО за І квартал

Авансові платежі з ПДФО розраховуються згідно з фактичними даними, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат. Щоквартально авансові внески сплачуються до бюджету до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом. Тобто за  І квартал до 20 квітня. Про це нагадала ДФС в Івано-Франківській області.

В цей день слід також сплатити ЄСВ за І квартал всіма підприємцями та аванс з єдиного податку «єдинниками» 1 та 2 груп за квітень 2019 року.

 

21)  З 19 квітня діє новий порядок ведення реєстру екземплярів РРО та реєстру ЦСО

19 квітня 2019 року набрав чинності наказ Мінфіну від 13.02.2019 р. №64, яким затверджено нові порядки ведення реєстру екземплярів реєстраторів розрахункових операцій (реєстр екземплярів РРО) та реєстру центрів сервісного обслуговування реєстраторів розрахункових операцій (реєстр ЦСО). Докладніше про них читайте тут і тут.

 

22) З 19 квітня банки при відкритті та закритті рахунків перевірятимуть, чи не внесений їх клієнт-фізособа до Єдиного реєстру боржників

Нацбанк визначив механізм повідомлення банками органу державної виконавчої служби або приватного виконавця (далі – виконавець) про рахунки фізичних осіб, внесених до Єдиного реєстру боржників.

 

23) 20 квітня набрав чинності Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності

Урядом схвалено постанову, яка дозволить запустити в роботу Електронний реєстр листків непрацездатності. Про це говорили ще з 2018 року, але зараз маємо готовий нормативний документ. Що таке Електронний реєстр? Хто і як буде вносити записи до нього? Чи всім буде доступна інформація з реєстру? Читайте в нашій аналітиці.

 

24) 21 квітня набрав чинності Кодекс України з процедур банкрутства

Цей Кодекс встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника - юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи. Запрацює він з 21 жовтня 2019 року.

 

25) 26 квітня – останній день для сплати податків за березень 2019 року

ДФС повідомила, що сплату податків за березень необхідно здійснити не пізніше 26 квітня 2019 року.

 

26) Старі рахунки з ЄСВ діють до 26 квітня включно

З 2 травня 2019 року вступають у дію нові небюджетні рахунки 3719, відкриті на ім’я територіальних органів Державної фіскальної служби України, для сплати коштів єдиного внеску та фінансових санкцій у зв’язку з проведенням реорганізації територіальних органів ДФС. Податківці звертають увагу, що до 26.04.2019 р. діють старі рахунки 3719, відкриті на ім’я територіальних органів ДФС.

 

27) До 30 квітня деякі юрособи мають оприлюднити фінзвітність

Відповідно до ч. 3 ст. 14 Закону про бухоблік, до 30 квітня 2019 року повинні оприлюднити річну фінзвітність та річну консолідовану фінзвітність разом з аудиторським висновком на своїй веб-сторінці (у повному обсязі) такі особи: підприємства, що становлять суспільний інтерес (крім великих підприємств, які не є емітентами ЦП); публічні акціонерні товариства; суб'єкти природних монополій на загальнодержавному ринку та суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях. Про це ми писали у нашій аналітиці.

 

28) Насамкінець про приємне: у квітні будемо мати додаткові вихідні

Завдяки Великодню та Дню праці українці будуть відпочивати цілих п'ять днів поспіль - з 27 квітня по 1 травня. Загалом же у квітні будемо мати 20 робочих днів та 10 вихідних. Новину про це читайте тут. Як працюватимуть банки в цей час, дивіться тут.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»