• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 11–16 травня

Карантин продовжать і після 22 травня, але з послабленнями (принаймні такі плани Уряду); бізнесу продовжили карантинні пільги (та додали кілька нових); «єдинникам» 1-2 груп почали виплату допомоги на дітей; підприємців-«загальників» без доходу звільнили від ЄСВ; а ще встановили держрегулювання цін на окремі товари під час карантину.

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 11–16 травня

Карантин в Україні продовжать і після 22 травня!
Про це у минулий вівторок повідомив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Він також нагадав, що для уникнення спалахів коронавірусу, вихід із карантину був розбитий на п’ять етапів. Перший розпочався 11 травня. Зокрема, минулого тижня Уряд:

  • пом'якшив умови перебування на літніх майданчиках та вулиці. На літніх терасах тепер дозволено перебувати вчотирьох, а пересуватися вулицею – групами до восьми осіб;
  • відновив роботу непродовольчих ринків. Працюватимуть вони за умови дотримання санітарно-епідемічних заходів безпеки за принципом роботи продовольчих магазинів.

Другий етап карантинних послаблень може розпочатися 22 травня (якщо буде зберігатися помірна статистика захворюваності). Планують дозволити спортивні змагання без глядачів; роботу готелів (крім хостелів та без ресторанів і спортзалів); проведення ЗНО та роботу дошкільних навчальних закладів.

Щодо роботи громадського транспорту, то вона також залежатиме від динаміки захворюваності. Докладніше про це розповів міністр інфраструктури (+ інфографіка).

Ще більше податкових карантинних пільг: прийнято закон!
13 травня на позачерговому засіданні Верховної Ради прийнято в цілому законопроект №3329-д. Ним, зокрема, продовжено:

  • строк незастосування штрафів за порушення ПКУ, який діятиме з 1 березня по останній календарний день місяця закінчення дії карантину;
  • строк ненарахування пені;
  • мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок;
  • строк дії Закону «Про спрощення процедур реорганізації та капіталізації банків».

Крім того, звільнено від сплати ЄСВ всіх ФОПів до 31 травня 2020 року. А допомогу по частковому безробіттю вже точно не оподатковуватимуть ПДФО та ВЗ.

ФОП-«загальників» без доходу звільнили від сплати ЄСВ
Крім податкових пільг, на засіданні ВРУ 13 травня був прийнятий в цілому ще один важливий закон – законопроект №2166 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (щодо усунення дискримінації за колом платників)». Ним:

  • звільнено від сплати ЄСВ ФОП-«загальносистемників», самозайнятих осіб та членів фермерського господарства за місяці неотримання доходу;
  • доповнено перелік осіб, звільнених від сплати ЄСВ, особами, які провадять незалежну професійну діяльність, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю. Такі особи зможуть бути платниками ЄСВ виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування;
  • звільнено осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, від сплати за себе ЄСВ за умови взяття їх на облік як ФОП та провадження ними одного виду діяльності одночасно як ФОП та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність.

До уваги фізосіб-«єдинників» І та ІІ груп!
Мінсоцполітики повідомило про початок призначення «єдинникам» І та ІІ груп допомоги на дітей. Вона надається:

  • лише тим фізособам-«єдинникам», які сплатили ЄСВ за всі місяці 2019 року або за всі місяці 2019 року з дати початку реєстрації підприємницької діяльності;
  • лише одному з батьків на кожну дитину до досягнення нею 10 річного віку (включно).

Зверніть увагу! Така допомога не призначається на дітей, на яких виплачується компенсація послуги «муніципальна няня». Отримання інших видів допомоги не позбавляє ФОП права на цю допомогу.

Вимоги до роботи бізнесу на період пом'якшення карантину
МОЗ опублікувало тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів під час надання послуг в умовах карантину. А саме у перукарнях та салонах краси; у роботі закладів громадського харчуванням; при наданні стоматологічної допомоги тощо (усього шість документів).

Ці рекомендації мають застосовуватися бізнесом з 11 травня.

Чи бути податковій реформі за законопроектом №1210?
Понад три місяці (з 11 лютого) податковий законопроект №1210 очікує підпису Президента. Протягом цього часу бізнес неодноразово звертався до Глави держави з проханням ветувати цей закон (востаннє – минулого тижня; про це читайте тут).

І ось 14 травня з’явилася інформація про начебто плани Президента накласти вето на законопроект №1210 зі своїми пропозиціями та зауваженнями. Про це повідомив уповноважений Президента зі земельних питань Роман Лещенко. «На законопроект №1210 буде накладено вето з пропозиціями та зауваженнями Президента», – заявив він.

Натомість заступник керівника Офісу Президента Юлія Ковалів на своїй Facebook-сторінці написала, що найближчим часом цей закон набере чинності.

Тож «відомо, що нічого не відомо». Чекаємо далі. Про подальший розвиток подій, звісно, будемо повідомляти вас окремою.

Два нові податкові роз’яснення щодо ЄСВ

  1. Як нараховувати ЄСВ у разі встановлення неповного робочого часу? ДПС у Луганській області роз’яснила, що суму ЄСВ роботодавець розраховує як добуток мінзарплати та ставки ЄСВ незалежно від того, що працівник працював неповний робочий день (у 2020 році це 1039,06 грн = 4723 грн х 22%);
  2. ФОП надає послуги юрособі: які документи потрібні для несплати ЄСВ? Киїівські податківці наголосили, що копія виписки з ЄДР зі зазначеними видами діяльності є документом для уникнення подвійного нарахування ЄСВ.

З 15 травня діють нові правила видачі лікарняних на період карантину
Ми уже розповідали, що у зв’язку з дією в Україні карантинних обмежень МОЗ наказом №963 внесло зміни до порядку видачі листків непрацездатності, а також встановило порядок видачі лікарняних особам, що знаходяться на самоізоляції та обсервації.

Наказ було опубліковано в «Офіційному Віснику України» від 15.05.2020 р. №37; відповідно зміни набрали чинності15 травня. Докладніше про них читайте тут.

Зупинення/скорочення діяльності на час карантину – не простій!
У зв’язку з можливістю отримання для працівників допомоги по частковому безробіттю у багатьох роботодавців виникло питання: як оформити наказ про зупинення/скорочення діяльності на час карантину, щоб не порушити при цьому КЗпП?

Держпраці вважає, що порушення тут немає, адже зупинення (скорочення) діяльності суб'єктів господарювання не є простоєм, визначеним КЗпП.

Інші новини

  1. Держрегулювання цін на товари під час карантину – вже відсьогодні (18 травня)! Опублікована та набрала чинності постанова КМУ №341, якою запроваджується на час карантину державне регулювання цін на товари, які мають соціальну значущість. Перелік цих товарів дивіться тут;

  2. СБУ наклала арешт на ПДВ-рахунки деяких платників. Припинено протиправну діяльність податківців і транзитно-конвертаційних груп. Зокрема, накладено арешти на рахунки платників у СЕА ПДВ. Загальна сума арештованих коштів становить приблизно 600 млн грн;

  3. Президент продовжив заборону для розробників 1С та російські соцмережі. 14 травня Володимир Зеленський підписав Указ №184/2020, яким продовжив дію заборони для підприємств-розробників та дистриб'юторів програми 1С, російських соцмереж тощо;

  4. Нові пільги з оренди для малого бізнесу та підтримка туризму та культури. 13 травня ВРУ прийняла за основу законопроект щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням COVID-19 (законопроект №3377);

  5. Також нагадуємо, що триває вже четвертий сезон Великого Бухгалтерського Online-марафону (звісно, з безкоштовними трансляціями). Вебінари, майстер-класи, online-конференції та відповіді на запитання про зарплату, кадри, податки, перевірки, ФОПів, відпустки, землю, РРО, касу, собівартість та витрати майже щодня!

    Якщо ви ще не з нами, то приєднуйтесь прямо зараз за посиланням.
     

Дебет-Кредит у Viber


Тепер «Дебет-Кредит» – і у Вайбер теж!

Звісно, ви знаєте, що актуальні новини від «Дебету-Кредиту» можна читати не лише на сайті, а й:

  • у поштовій скриньці (отримуючи регулятрі розсилки від редакції);
  • через пуш-повідомлення;
  • на Фейсбуці (там у нас і офіційна сторінка редакції, і найбільший бухгалтерський клуб із понад 70 тис учасників);
  • у найбільшому в Україні Телеграм-каналі для бухгалтерів (20 тис читачів);
  • ...і навіть у Інстаграмі (де вже понад 40 тис підписників).

І ось тепер редакція запустила канал у Вайбер. Як завжди, оперативно, зрозуміло і тільки найголовніше...

Тож якщо вам зручно дізнаватись бухгалтерські новини саме у такий спосіб – приєднуйтесь, будемо раді! Посилання – ось тут (накраще заходити з мобільного).


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»