• Посилання скопійовано

Що нас чекає у січні: 35 змін та подій

35 важливих змін та подій, які очікують українців у січні 2021 року

Що нас чекає у січні: 35 змін та подій

1. Нові розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму

Законом про Держбюджет, який набере чинності 1 січня 2021 року, встановлено такі основні показники та мінімуми на поточний рік:

  • мінімальна зарплата - з 1 січня — 6000 гривень, з 1 грудня — 6500 гривень; у погодинному розмірі: з 1 січня — 36,11 гривні, з 1 грудня — 39,12 гривні;
  • прожитковий мінімум (для працездатних осіб): з 1 січня –  2270 грн, з 1 липня – 2379 грн, з 1 грудня – 2481 грн.

Як будемо оподатковувати зарплату у 2021 році на підставі нових розмірів мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму, читайте в аналітиці від редакції.  Проте від розміру мінімальної зарплати залежать не тільки зарплатні виплати та податки з них, але й розмір місцевих податків та деякі правила оподаткування податком на прибуток. Про те, на скільки вони зростуть в 2021 році, ми писали у цій статті

Про те на що вплине прожитковий мінімум у 2021 році – дивиться тут

Усі найважливіші індекси та мінімуми на 2021 рік дивіться також у зручному довіднику.

 

2.  Індексація зарплати - нюанси у січні

Індекс споживчих цін, на підставі якого здійснюється розрахунок для проведення індексації, у листопаді 2020 становив 101,3. Але він вплинув на коефіцієнти індексації. Тому окремі роботодавці будуть нараховувати індексацію за новими коефіцієнтами, а інші на рівні грудня 2020 року.  Як саме треба було індексувати цього місяця, ми розповідали тут.

Зокрема, за новими коефіцієнтами будуть нараховувати індексацію роботодавці, які збільшували оклади у січні-лютому 2020 року. А вперше будуть нараховувати індексацію ті, які збільшували у травні, жовтні, листопаді та грудні 2019  року, а також у січні – березні 2020 року.

Прожитковий мінімум у січні 2021 року буде на рівні грудня, тому він не впливає на розміри суми індексації зарплати.

 

3. Нові рахунки для сплати податків, зборів та ЄСВ

З 1 січня (а фактично з 4 січня, коли почне працювати Держказначейство) почнуть діяти нові рахунки:

  • для сплати податків та зборів. Перелік нових рахунків для всіх областей і м. Києва дивіться у нашій новині.
  • з єдиного соцвнеску. Переглянути їх можна тут

Кошти, сплачені платниками на старі рахунки по зарахуванню податків, зборів та ЄСВ, не будуть зараховуватись, а повертатимуться платникам, як нез’ясовані надходження.

 

4. 1 січня наберуть чинності зміни до Бюджетного кодексу

Закон від 15.12.2020 р. №1081-IX спрямований на врегулювання питань, які пов'язані з підготовкою Держбюджету-2021. Зокрема, врегульовано на законодавчому рівні консолідацію на єдиному казначейському рахунку коштів (податки, збори та інші платежі, що контролюються податковими органами), сплачених платниками податків на єдиний рахунок, їх зарахування на відповідні рахунки, відкриті в Казначействі для зарахування доходів державного та місцевих бюджетів, своєчасне перерахування помилково та/або надміру зарахованих через єдиний рахунок до державного та місцевих бюджетів коштів між видами доходів і бюджетів. Про це ми писали тут.

 

5. З 1 січня новий варіант обліку доходів для всіх ФОПів

З 2021 року оформлення обліку доходів та витрат у ФОП здійснюватиметься по-різному залежно від системи оподаткування. Для «загальників» буде існувати типова форма обліку, а «єдинники» зможуть придумувати її самі (за довільною формою). Докладно про це ми писали тут

 

6. 1 січня набирають чинності закони щодо об’єднаної звітності з ЄСВ та ПДФО

Йдеться про Закон №115-IX та Закон №116-IX. Ними з 1 січня 2021 року передбачено подавати звітність про нарахування ЄСВ у складі звітності з ПДФО (для податкових агентів у складі ф. №1ДФ). 

 

7. З 2021 року фізособи-«єдинники» подаватимуть одну звітність з ЄП та ЄСВ

Мінфін наказом від 09.12.2020 р. №752  виклав у нових редакціях форми декларації платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця та декларації платника єдиного податку четвертої групи. Наказ набрав чинності 1 січня 2021 року. Подавати вперше нові форми потрібно буде за податкові звітні періоди 2021 року. Більше - у новині.

 

8. Єдина звітність з ПДФО, військового збору та ЄСВ для роботодавців

1 січня 2021 року набрав чинності наказ Мінфіну від 15.12.2020 р. №773, яким викладено у новій редакції форму №1ДФ (тепер вона включає в себе зміст звіту з ЄСВ) та Порядок її заповнення. Нову звітність слід буде подавати щокварталу з розбивкою по місяцям. Вперше - за І квартал 2021 року. Докладніше тут.

 

9. З 1 січня діє оновлений Порядок подання звітності з ЄСВ

Мінфін вніс зміни до Порядку №435. Ці зміни стосуються строків подання ліквідаційних звітів (для фізосіб), а також Додатку 4, який подається роботодавцями. Зміни невеликі, але все-таки їх варто розглянути.

 

10. Нова форма декларація про доходи для фізосіб з додатками для ЄСВ

 1 січня набрав чинності наказ Мінфіну від 17.12.2020 р. №783, яким викладено у новій редакції форму податкової декларації про майновий стан і доходи та  Інструкцію щодо її заповнення. Нова декларація про доходи для фізосіб та фізосіб-«загальників» містить сім додатків. Зокрема, три нові щодо нарахування єдиного соцвнеску (ЄСВ 1, ЄСВ 2 та ЄСВ 3) та Розрахунок податкових зобов'язань з ПДФО та ВЗ, визначених з частини прибутку контрольованої іноземної компанії (Додаток КІК). Звітувати за новою формою будемо з 1 січня 2022 року.

 

11. З 1 січня – нові довідники податкових пільг

Податківці оприлюднили нові довідники податкових пільг — №101/1 та №101/2 (станом на 01.01.2021 р.). Ознайомитись із довідниками можна на нашому порталі в розділі «Довідники».

 

12. З 1 січня зміниться порядок стягнення готівки у рахунок погашення податкового боргу

Зокрема, напрямок перерахування вилученої готівки, що раніше вносилася до бюджету, доповнено спрямуванням на єдиний рахунок та на рахунок платника в СЕА ПДВ. Це передбачено постановою КМУ від 23.12.2020 р. №1309. Більше про зміни читайте тут.

 

13. З 1 січня ДПС буде працювати як єдина юрособа

Територіальні органи ДПС, утворені як її відокремлені підрозділи, розпочнуть здійснення повноважень та функцій територіальних органів ДПС, що ліквідуються як юридичні особи. Докладніше у новині.

 

14. З 1 січня вводяться в обіг нові зразки марок акцизного податку для маркування тютюнових виробів і рідин

За новими нормами сигарети, цигарки та сигарили, вироблені з 1 січня 2021 року марковані марками, на яких не зазначено кількість штук у пачці або пакуванні, вважатимуться не маркованими.  Відповідні зміни було затверджено постановою КМУ від 29.10.2020 р. №1037.

 

15. З 1 січня можна перейти на єдиний рахунок для сплати податків, зборів та ЄСВ

За інформацією ДПС, щоб перейти на єдиний рахунок, необхідно здійснити три простих кроки. Перший – через Е-кабінет подати «Повідомлення про використання єдиного рахунку» за формою J/F 1307001. Про це докладніше ми писали тут.

 

16. З 1 січня зміняться форми кошторису та штатного розпису бюджетної установи

Мінфін вніс зміни до форм документів, що застосовуються в процесі виконання бюджету. Вони наберуть чинності з 1 січня 2021 року.

 

17. З 1 січня діятимуть нові ставки судового збору

Як ми вже зазначали, з 1 січня почне діяти прожитковий мінімум для працездатних осіб у розмірі 2270 грн. На його підставі встановлено нові ставки судового збору. Переглянути їх можна тут.

 

18.  Перелік товарів, імпорт та експорт яких підлягає ліцензуванню в 2021 році

З 1 січня 2021 року діятиме постанова КМУ від 28.12.2020 р. №1329, якою затверджено  переліки товарів, експорт та імпорт яких підлягатиме ліцензуванню, та обсяги квот на 2021 рік. Про це читайте у новині.

 

19. Стартує компанія декларування доходів за 2020 рік

З 1 січня 2021 року розпочинається кампанія декларування, за якою окремі категорії фізичних осіб зобов’язані подати річну декларацію про доходи. Хто і коли має подати декларацію про доходи,  читайте у роз'ясненні податківців. 

 

20. З 1 січня 2021 року працівники самостійно обирають банки для виплати зарплати

НБУ оптимізував порядок переказу коштів роботодавцем на виплату заробітної плати працівникам.

 

21. З 1 січня діють нові розміри адмінзборів в сфері держреєстрації 

Через встановлення нового розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб з 1 січня 2021 року збільшилися суми адміністративних зборів за держреєстрацію відповідних дій

 

22. З 4 січня змінилася Інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ

Мінфін виклав у новій редакції Інструкцію про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

 

23. З 6 січня діють нові форми документів, які складають при перевірці Держпраці

Мінекономіки затвердило нові форми документів, що складаються при здійсненні інспекторами Держпраці заходів державного нагляду та контролю з питань праці. Проте чинності вони наберуть після опублікування.

 

24. Статзвітність – 2021: деякі звіти скасовано, а деякі змінено

У 2021 році у зв’язку з переглядом звітно-статистичної документації відбудуться зміни у поданні деяких форм державних статистичних спостережень до органів державної статистики. За якими звітами змінено термін та періодичність подання? Які звіти скасовано, а до яких внесено зміни? За якими формами не будуть проводитися державні статспостереження? Читайте у цій новині. Звертаємо увагу, що 85 звітів можна буде подавати в електронному вигляді. Весь перелік тут.

 

25. Нові правила застосування РРО з 2021 року

Протягом 2021 року РРО незалежно від суми отриманого доходу будуть потрібні тим ФОП-«єдинникам» 2-4 груп, які будуть здійснювати реалізацію:

  • технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
  • лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;
  • ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

З 1 січня 2022 р. можливість не застосовувати РРО в разі здійснення розрахункових операцій залишиться лише у ФОП 1 групи ЄП. Ліміт доходу для застосування РРО з 2021 року – 220 МЗП (1320000 грн). Про це докладно ми писали тут.

 

26. З 8 по 24 січня буде діяти повний локдаун

9 грудня на черговому засіданні КМУ було прийнято постанову щодо запровадження локдауну на всій території України з 8 по 24 січня включно. Карантин буде діяти до 28 лютого 2021 року. Про це ми зазначали тут.

 

27. Податкові зміни 2021 року

З 1 січня 2021 року мали б запрацювати окремі норми Закону №466, але 30 грудня Президент підписав Закон №1117. За ним передбачено відтермінування введення в дію окремих норм Закону №466. Докладно про це поговоримо в окремій аналітиці.

 

28. З 14 січня бізнес штрафуватимуть за відсутність масок у клієнтів

За пропуск осіб в громадські будинки/транспорт під час карантину без вдягнутих засобів захисту, що закривають ніс та рот, та за обслуговування підприємцями чи працівниками суб’єктів господарювання без вдягнутих засобів захисту штрафуватимуть від 200 до 300 н.м.д.г. (3400 - 5100 гривень). Докладніше - у новині.

 

29. Подати заявки на поповнення обсягів залишку пального станом на 23 травня 2020 року можна до 15 січня

Законом №1117 встановлено окремі правила віднесення палива рідкого, на основі газойлів (дизпаливо), а також розчинників або розріджувачів на основі метанолу, до підакцизного пального

 

30. Перехід сфери обслуговування на українську мову з 16 січня

16 січня 2021 року набрали чинності норми ст. 30 Закону від 25.04.2019 №2704-VIII. Згідно закону, всі юрособи та ФОПи повинні обслуговувати споживачів та надавати інформацію про товари (послуги) українською мовою, у тому числі через інтернет. Можна дублювати іншими мовами. На прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися також іншою мовою, прийнятною для сторін.

 

31. 19 січня – останній день сплати ЄСВ для ФОПів за IV квартал 2020 року

З 1 січня 2021 року діють нові реквізити рахунків для сплати ЄСВ. Саме на них слід сплачувати ЄСВ за ІV квартал 2020 року. За календарем ДПС, останнім днем сплати ЄСВ ФОПами за IІІ квартал є 19 січня. 

 

32. 20 січня – граничний строк для звітування до ДПС за грудень 2020 року

20 січня спливає термін подання податкових декларацій за грудень 2020 року з деяких  податків та зборів. Яких саме - дивіться тут. 

 

33. З 26 січня діятимуть нові ціни на ігристі вина та зброджені напої

Мінімальна роздрібна ціна на українські вина ігристі та вина газовані, зброджені напої, вина (напої) ароматизовані ігристі (газовані) буде становити 109 грн за пляшку 0,7-0,75 літра. Також приводиться у відповідність до Податкового кодексу України опис цих виробів та їх коди згідно з УКТЗЕД.

 

34. З 27 січня - нова акцизна накладна та інші форми для платників акцизу 

Мінфін затвердив нові форми акцизних накладних, розрахунків коригування до них та заявок на поповнення (коригування) залишку пального і спирту етилового.

 

35. Нагадуємо, що у січні будемо мати 12 вихідних з урахуванням новорічних та різдвяних свят

Графік роботи банків, Держказначейства і тих підприємств, які дотримуються КЗпП і рекомендацій Кабміну, – читайте тут>>

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»