• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 12 – 17 квітня

Чергове оновлення карантинних зон; старт подання заяв на карантинну допомогу (вже відсьогодні!); чому не приходять квитанції №2 щодо квартальної єдиної звітності; видача листків непрацездатності по-новому (з 1 травня); новий звіт за ф. №4-ПН; а ще – нові довідники пільг та нова підвищена облікова ставка НБУ

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 12 – 17 квітня

Як змінилися карантинні зони та обмеження за минулий тиждень?
За даними МОЗ, станом на 18 квітня:

  • у «червоній» зоні карантину – 12 областей: Житомирська, Запорізька, Київська, Львівська, Миколаївська, Одеська, Полтавська (з 15 квітня), Сумська, Хмельницька, Харківська, Чернівецька і Чернігівська. Також «червоним» досі залишається Київ;
  • «помаранчевими» зонами є 9 областей: Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Кіровоградська, Луганська, Рівненська, Тернопільська, Черкаська області;
  • у «жовтій» зоні три області: Херсонська, Івано-Франківська та Закарпатська області.

Крім того, місцева влада продовжила карантинні обмеження у Києві та Дніпрі до 30 квітня, а у Львові до 4 травня (з деякими послабленнями). Водночас минулого тижня  послабили карантин Рівне і Тернопіль. Про це читайте у новині.

Чого чекати на великодні та травневі свята? Очільник МОЗ М. Степанов зазначив, що через пандемію COVID-19 у ці дні буде «особливий» режим. «Звичайно, буде особливий режим ми будемо просити, звертатися до громадян, щоб вже почали робити, обмежували контакти по можливості, великі скупчення людей», – зазначив міністр.

 

З 19 квітня — старт подання заяв на карантинну допомогу
Вже відсьогодні, 19 квітня, ФОПи та наймані працівники з «червоних» карантинних зон можуть надсилати заявки на отримання 8000 гривень допомоги від держави. На цю програму підтримки Уряд планує витратити приблизно 3 млрд грн.

Механізм подачі заявок – через портал чи застосунок «Дія». Зверніть увагу, що на сайті «Дії» послугу «Одноразова допомога ФОПам та найманим працівникам» було розміщено ще у п`ятницю.

Хто може розраховувати на цю допомогу, а хто ні? Як отримати цю допомогу і які наслідки це матиме? Читайте в нашій статті.

А також не пропустіть!

  • 19 квітня – останній день сплати ЄСВ для ФОПів за I квартал 2021 року. Нагадуємо, що з 1 січня 2021 року діють нові реквізити рахунків для сплати ЄСВ. А за І квартал 2021 року сума ЄСВ становить 3960 грн. Більше – у новині.
  • 20 квітня – граничний термін подання декларацій за березень 2021 року. А саме: з плати за землю, ПДВ, акцизного податку та рентної плати за користування надрами, радіочастотним ресурсом, транспортування нафти та аміаку. Проте зауважте, що під час карантину до 30 квітня діє заборона штрафів за несвоєчасне звітування з податків (крім ПДВ, акцизу та ренти).

 

Три новини про подання єдиної звітності

  1. Чому не приходять квитанції №2 щодо квартальної єдиної звітності? Оскільки програмне забезпечення ПФУ не готове до коректної обробки Розрахунку та Декларації, квитанції №2 не формуються, всі відправлені звіти знаходяться в черзі на обробку. Наразі ПФУ здійснює аналіз помилок, на основі якого до програмного забезпечення ПФУ вносяться коригування. Більше про це читайте тут.
  2. Які нюанси заповнення додатків до єдиної звітності? Запорізькі податківці навели деякі особливості заповнення додатків Д1, Д4, Д5 та Д6 до єдиної звітності з ЄСВ, ПДФО та ВЗ. Переглянути роз’яснення можна тут;
  3. Як заповнити рядок 032 додатку 4ДФ? ДПС роз’яснила алгоритм заповнення рядку 032 додатку 4ДФ до єдиної звітності. У рядку 032 зазначається код Кодифікатора за місцезнаходженням платника або його відокремленого підрозділу, якщо Розрахунок подається податковим агентом за його відокремлений підрозділ. Тобто реквізит 032 слід заповнювати в будь-якому разі.

 

З 1 травня видавати листки непрацездатності будуть по-новому
Кабмін постановою від 31.03.2021 р. №323 виклав у новій редакції Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього. Про це ми писали тут.

Новий Порядок діятиме з 1 травня 2021 року. Як він впишеться у звичний алгоритм виплати лікарняних та декретних? Як вплине на оформлення кадрової документації? Читайте у статті від редакції.

 

Три закони, ухвалені ВРУ минулого тижня

  1. ФСС продовжить фінансування лікарняних та декретних після 30 червня. 13 квітня на позачерговому засіданні ВРУ прийнято за основу та в цілому законопроєкт №5187, за яким фінансування лікарняних на випадок хвороби, травми, самоізоляції від COVID-19 продовжиться після 30 червня. Водночас у ФСС пояснили причини затримки фінансування лікарняних (про це тут).
  2. Батькам при народженні дитини будуть надавати оплачувану відпустку. 15 квітня ВРУ прийняла проєкт Закону №3695 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька на догляд за дитиною». Ним доповнено КЗпП та Закон «Про відпустки» новим видом: відпусткою при народженні дитини тривалістю до 14 календарних днів, що оплачується за рахунок роботодавця.
  3. Реструктуризація валютних іпотечних кредитів. 13 квітня Рада прийняла в другому читанні законопроєкт №4475 щодо реструктуризації валютних іпотечних кредитів. Згідно з ним, всі виражені в іноземній валюті зобов'язання, не погашені до дня проведення реструктуризації, виражаються виключно в гривні за офіційним курсом, установленим НБУ на день проведення реструктуризації. Також на п'ять місяців (до вересня) продовжено заборону банкам на стягнення майна клієнтів за кредитами в іноземній валюті.

 

Зустрічайте! Новий звіт про заплановане масове вивільнення працівників (ф. №4-ПН)
Мінекономіки наказом від 18.03.2021 р. №563 затвердило нову форму звітності №4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв'язку зі змінами в організації виробництва і праці» та Порядок її заповнення.

Цей наказ набрав чинності 16 квітня (з дня офіційного опублікування в «Офіційному віснику» №29 від 16.04.2021 р.). Відповідно нові форми почали діяти з цієї дати.

Коли і хто подаватиме нову форму звіту? Що таке масове вивільнення працівників? Як заповнюватиметься нова форма звіту? Що з правами працівників під час масового вивільнення? Про усе це читайте у статті від редакції.

 

Порядок розрахунку середньої зарплати №100 планують змінити
На сайті СПО профспілок розміщено проєкт постанови КМУ «Деякі питання обчислення середньої заробітної плати». Переглянути його можна тут.

Ним передбачається викласти в новій редакції абз. 2 та 3 п. 3 Порядку №100. Зокрема, до розрахунку середньої зарплати будуть включатися суми нарахованої зарплати, в тому числі премії за місяць та інших стимулюючих виплат за підсумками місяця. Вони враховуватимуться у тому місяці, за який вони нараховані.

 

Уряд підтримав зменшення кадрових документів
14 квітня Уряд підтримав проєкт Закону про дерегуляцію трудових відносин, покликаний модернізувати та лібералізувати трудове законодавство України. Зокрема, пропонується:

  • зменшити кількість обов’язкових кадрових документів;
  • змінити механізм участі профспілок при розірванні трудового договору;
  • осучаснити питання матеріальної відповідальності;
  • спростити процедуру укладення строкового трудового договору;
  • чітко визначити порядок надання роботодавцем інформації про умови трудового договору.

 

Як за дрібні трудові порушення не отримати великий штраф?
Роботодавці, як правило, побоюються під час перевірок Держпраці великих штрафів за неоформлених працівників та зарплату «у конвертах». Проте зараз не меншу загальну суму штрафів можна заплатити за дрібні порушення:

  • неповідомлення про прийняття на роботу працівника;
  • встановлення строку випробування більшого, ніж треба;
  • відсутність або неправильно складений штатний розпис, особову  картка працівника,
  • помилки при веденні табелю обліку робочого часу, трудової книжки чи документів з нарахування зарплати.

Чи можна уникнути цих штрафів – читайте у статті від редакції.

 

Що нового у ДПСУ?

  1. З’явилися нові довідники податкових пільг №103/1 та №103/2 (станом на 09.04.2021 р.). Переглянути їх можна тут. У довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, державного мита, а також початок та кінець дії пільг. Чому податківці вирішили вдруге за місяць оновити ці довідники – не розповідають.
  2. Оновлено «Єдине вікно подання електронної звітності». Спершу до версії 1.29.10.0 (станом на 08.04.2021 р.) додали форми статзвітів №1-ПВ (квартальна) та №1-ІКТ (річна). Згодом  до оновленої версії 1.29.11.0 (станом на 15.04.2021 р.)  додано ще статзвіти №2-інвестиції (квартальна), №31-вод (квартальна), №1-послуги (квартальна).
  3. Уряд визначився з керівником ДПС. 14 квітня Кабінет Міністрів призначив Любченка Олексія Миколайовича головою Державної податкової служби. Посаду заступника голови ДПС обійняв Євген Олейніков. Тобто в керівництві ДПС нічого не змінилося.

 

Інші новини

  1. З 16 квітня облікову ставку НБУ підвищено з 6,5% до 7,5%. Як пояснили в Нацбанку, цей крок спрямований на поступове сповільнення інфляції в другому півріччі 2021 року та повернення її до цілі 5% в першому півріччі 2022 року.
  2. З 1 травня 2022 року зміняться правила огляду механізмів та устаткування підвищеної небезпеки. Кабмін вніс зміни до Порядку проведення огляду, випробування та експертного обстеження (технічного діагностування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки.
  3. За недопуск ДСНС до перевірок з пожежної безпеки будуть штрафувати. 14 квітня Президент підписав Закон №1367, яким встановлено штраф за створення перешкод для діяльності уповноважених посадових осіб ДСНС, зокрема, пов’язаної з проведенням перевірок, від 100 до 200 н.м.д.г. (від 1700 до 3400 грн); за повторні протягом року дії – від 200 до 300 н.м.д.г. (від 3400 до 5100 грн).

До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»