• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 19 – 24 квітня

Продовження карантину до 30 червня та нові карантинні зони (меншає червоних, збільшується жовтих); старт подання заяв на допомогу 8000 грн; оновлення Порядку реєстрації ПН/РК в ЄРПН та плану-графіка перевірок юросіб на 2021 рік. Про це (і не тільки) ми говорили минулого тижня

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 19 – 24 квітня

Карантин в Україні продовжено до 30 червня
21 квітня було затверджено, а 24 квітня набрала чинності постанова КМУ №405. Нею внесено зміни до постанови КМУ №1236, якими загальнонаціональний карантин в Україні продовжено до 30 червня 2021 року. Які це матиме наслідки для бізнесу? Читайте тут.

Крім того, також до 30 червня продовжено дію надзвичайної ситуації в Україні (зміни до розпорядження КМУ №338). Як зауважив Д. Шмигаль, надзвичайна ситуація насамперед стосується органів державної влади та їх постійної готовності до протидії пандемії.

Також він підкреслив, що особливо таку обачність маємо показати в період травневих свят та Великодня. У ці дні Уряд закликав людей залишатися вдома. Адже масові скупчення людей можуть призвести до нової хвилі захворюваності. За словами головного санлікаря В. Ляшка, поки що на період свят окремий локдаун не планується, якісь спеціальні обмеження на урядовому рівні не готуються.

 

Карантинні зони та обмеження у містах: що змінилося за тиждень? 
За даними МОЗ, станом на 25 квітня:

  • у «червоній» зоні зменшилося областей. Наразі їх 10: Житомирська, Запорізька, Київська, Львівська, Миколаївська, Полтавська, Сумська, Хмельницька, Харківська, Чернігівська. «Червоним» залишається Київ (але вже цього тижня це може змінитися);
  • у «помаранчевій» зоні без змін – 9 областей: Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Донецька, Кіровоградська, Луганська, Рівненська, Тернопільська, Черкаська області;
  • а от у «жовтій» вже 5 областей – Херсонська, Івано-Франківська, Закарпатська, Чернівецька (з 23 квітня), Одеська (з 25 квітня).

За прогнозами МОЗ, наступного тижня будуть виходити з червоного рівня Київ («з дня на день»), Львівська, Київська, Запорізька, Одеська та Полтавська області. Про це 23 квітня Віктор Ляшко заявив у Facebook.

 

Ще три новини про карантин
Також минулого тижня:

  • у Київській області продовжено дію посиленого карантину через коронавірус, а в Тернополі навпаки з 26 квітня послаблюють карантин. Про це читайте тут;
  • Кабмін підкоригував перелік КВЕДів та вніс зміни до постанови №1236, якими дозволив торгівлю добривами у «червоних зонах»;
  • розглянуто питання продовження до липня навчального року школярам в регіонах, де було продовжено канікули через епідситуацію. Більше тут і тут.

 

Заява на допомогу 8000 грн: можна подавати!
З 19 квітня постраждалі від обмежень під час карантину ФОП та працівники отримали можливість подати заяву на допомогу від держави в розмірі 8 тис. грн.

Охочі почали штурмувати сайт «Дії» зі сходом сонця 19 квітня. Проте до 10:00 подати заяву було неможливо – сайт видавав попередження, що послуга доступна лише для бета-тестувальників.

Зараз вже такого обмеження немає. Станом на ранок 20 квітня вже було приблизно 100 тис. щасливців, яким вдалося подати заяви. Своєю чергою, Володимир Зеленський закликав громадян подавати заявки активніше , щоби вже найближчим часом отримати фінансову допомогу від держави. Як розповіли у Мінекономіки, якщо правильно заповнені всі дані й застрахована особа відповідає умовам надання допомоги, то протягом 10 днів виплата надійде на рахунок, вказаний у заяві на допомогу.

Зверніть увагу: регіони, які в лютому-березні увійшли до «червоні зони», але сьогодні вони звідти вийшли, також мають право на отримання допомоги. Про це повідомив заступник міністра соціальної політики України Віталій Музиченко.

 

З 23 квітня діє оновлений Порядок реєстрації ПН та РК в ЄРПН
21 квітня Уряд затвердив постанову від 21.04.2021 р. №378 «Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних». Про це ми повідомляли тут.

Зокрема, передбачено:

  • введення узагальненого порядку реєстрації ПН та РК у вихідний або святковий день;
  • уточнення порядку внесення даних до ЄРПН на підставі судового рішення;
  • заміна поняття «електронний цифровий підпис» на «кваліфікований електронний підпис».

Докладніше зміни у Порядку ми розглянули в окремій аналітиці.

Постанова опублікована в «Урядовому кур’єрі» від 23.04.2021 р. №78. Відповідно ці зміни також почали діяти з 23 квітня.

 

ДПСУ оновила план-графік перевірок юросіб на 2021 рік
ДПСУ оприлюднила на своєму вебсайті оновлений (станом на 23.04.2021 р.) План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2021 рік. Наразі зміни торкнулися лише двох розділів:

  • розділу І «Документальні планові перевірки платників податків - юридичних осіб»;
  • розділу ІІ «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів».

Завантажити їх можна за посиланням>>

Згідно з оновленими даними, у 2021 році податківці планують провести 4356 перевірки юросіб (це на 6 перевірок менше, ніж у плані-графіку з коригуванням у березні 2021 року).

 

Податківці почали приймати декларацію платника ЄП - ФОП 3 групи
19 квітня уже почали надходити успішні квитанції для звіту F0103307 — Податкова декларація платника єдиного податку — фізичної особи — підприємця (для третьої групи).

Проте навіть тим, хто вже надсилав цю декларацію раніше, варто перевірити наявність квитанцій у програмі та їх текст. І у разі помилки слід подати звіт повторно, попередньо скопіювавши його.

 

Ще три податкові роз’яснення щодо нових форм звітності

  1. Додаток 1 до декларації ФОП 3-ї групи – подавати чи ні? Податківці консультують, що складати і подавати додаток 1 до декларації з єдиного податку ФОП 3-ї групи протягом року не повинен (його складають тільки до декларації за рік). А що робити, якщо ФОПу потрібна довідка про доходи? Читайте у цій новині.
  2. Як нумерувати додатки 4ДФ і що зазначати в реквізиті «номер додатка до Розрахунку»? Як роз'яснюють податківці, кожний вид додатку у єдиній звітності з ЄСВ, ПДФО та ВЗ має окрему порядкову нумерацію. А у реквізиті «номер додатка до Розрахунку» рядка 2 додатку 4ДФ роботодавцями проставляється порядковий номер цього додатку зі загального числа сформованих додатків 4ДФ.
  3. Чи заповнює рядок 032 єдиної звітності юрособа без відокремлених підрозділів? ФОП або юридична особа, яка не має відокремлених підрозділів, при поданні єдиної звітності заповнює рядок 032 Розрахунку та рядок 032 додатка 4ДФ до Розрахунку. В них зазначається код органу самоврядування, який є адміністративним центром територіальної громади за своїм місцезнаходженням. Про це читайте тут.

 

Положення про форму і зміст розрахункових документів зміниться
ДПСУ повторно оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про внесення змін до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів».

Зокрема, передбачено, що форма та зміст розрахункових документів, а також порядок подання звітності пов’язаної зі застосуванням РРО/ПРРО при здійсненні торгівлі валютними цінностями, встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, за погодженням з НБУ.

Очікується, що цей наказ набере чинності з 1 червня 2021 року.

 

Індексація не буде враховуватися до розміру мінімальної зарплати
На сайті Профспілок опубліковано текст законопроєкту щодо змін КЗпП та Закону про оплату праці для вдосконалення визначення розміру мінімальної заробітної плати.

Зокрема, в ст. 3-1 Закону про оплату праці з'являться нові складові, які не враховуються для визначення мінімального розміру зарплати: доплати за роботи працівникам, зайнятих на роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці, в несприятливих умовах та умовах підвищеного ризику у відповідності до статті 100 КЗпП та суми індексації.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 1 січня 2022 року.

 

Інші новини

  1. З 23 квітня діє закон про призов резервістів в армію без мобілізації. Зокрема, Законом передбачається створення на базі військкоматів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки; упорядкування питань військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів.
  2. Небанківські фінустанови розкриють свої структури власності – НБУ затвердив вимоги! Вимоги до розкриття структур власності небанківських фінустанов (кредитних спілок, ломбардів, страхових компаній тощо) запрацювали з 17 квітня 2021 року. До 17 червня 2021 року такі фінустанови повинні розкрити свої структури власності. А до 17 жовтня фінустанови, які не мають прозорих структур власності, матимуть змогу виправити цю ситуацію та привести їх у відповідність до нових вимог.
  3. Мінфін готує сюрприз – нові зміни до ПКУ! Як повідомив в інтерв'ю міністр фінансів Сергій Марченко, готується черговий пакет змін до Податкового кодексу, який найближчим часом буде оприлюднено. Мета цих змін – залатати прогалини, які дозволяли деяким платникам ухилятися від сплати податків.

  Спонсор розсилки 

Об’єднаної звітності з ЄСВ у регламентованих формах 1С:Підприємство та BAS не буде. Що це означає?
Цієї форми не буде в регламентованій звітності, що є вбудованою в самі програми 1С:Підприємство чи BAS.

Більше того – звітність не можливо буде вигрузити в будь-яку іншу програму. Тепер всі нові форми звітності будуть формуватися лише у FREDO.Звіт.

Вихід є!

Шукайте вашу конфігурацію 1С:Підприємство чи BAS у переліку на сайті компанії «Системи для бізнесу» – офіційного партнера BAS та 1С:Підприємство.

Дізнавайтеся свій варіант виходу із ситуації, що склалася. Переходьте за посиланням та подбайте вчасно про зручне формування нової Об’єднаної звітності з ЄСВ!


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»