• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 19 – 24 липня

Строк подання інформації про бенефіціарів можуть продовжити до 11 липня 2022 року; набрали чинності закони про «нульове декларування» статків фізосіб; ДПСУ доопрацювала проєкт змін до порядку формування плану-графіка перевірок; запрацював порядок щодо подання ПФУ е-відомостей про трудову діяльність, а НБУ збільшив розмір облікової ставки до 8% річних

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 19 – 24 липня

Строк подання інформації про бенефіціарів можуть продовжити до 11 липня 2022 року
Нагадаємо, що з 11 липня розпочалася кампанія з оновлення даних про бенефіціарів. Граничним терміном подання відповідних документів є 10 жовтня. А за порушення термінів подання інформації чекатиме штраф на керівника юрособи або особу, вповноважену діяти від імені юрособи (виконавчого органу), від 17000 до 51000 грн.

Проте 20 липня у ВРУ група народних депутатів зареєстрували законопроєкт №5807 «Про внесення змін до деяких законів України щодо зазначення та подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності юридичної особи». За ним термін подання інформації про бенефіціарів можуть продовжити до 11 липня 2022 року. Більше подробиць – у новині.

Крім того, Мін’юст видав лист від 09.07.2021 р. №32032/8.4.4/32-21, у якому продовжує надавати поради щодо подання даних про КБВ. Наш коментар до листа читайте тут. Інформація, наведена у ньому, є корисною, проте не обійшлось без казусів.

 

«Нульове декларування» статків фізосіб – закони в дії!
21 липня набрали чинності закони щодо «нульового декларування», а саме – Закон №1539-ІХ та Закон №1542-ІХ. Вони визначають особливості проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, яке відбуватиметься з 1 вересня 2021 року по 1 вересня 2022 року.

Також зауважимо, що Мінфін уже розробив проєкт форми одноразової (спеціальної) добровільної декларації та Порядку її подання.

Що передбачає процедура «нульового декларування» або «податкової амністії»? Які документи подаємо разом із декларацією? На яке майно спецдекларування не поширюється? Чи можна не декларуватися? Як визначатиметься вартість майна з метою декларування? Читайте в аналітиці від редакції.

 

ДПСУ доопрацювала проєкт змін до порядку формування плану-графіка перевірок
22 липня на сайті ДПСУ оприлюднено доопрацьований проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження змін до Порядку формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків». Ним передбачено:

  • зміну назви територіального органу ДПС «Офіс великих платників податків ДПС» на «міжрегіональні управління ДПС по роботі з великими платниками податків»;
  • нові редакції додатків 1, 2, 3 до Порядку;
  • удосконалення критеріїв ризиковості від провадження господарської діяльності платників податків.

Перелік усіх змін можна завантажити тут.

 

Що ще нового у ДПСУ?

  1. Оновлено Державний реєстр РРО. Новий Державний реєстр містить перелік РРО, дозволених до первинної реєстрації, а також первинна реєстрація яких заборонена, в кількості 186 моделей. Окремо наводиться Перелік реєстраторів розрахункових операцій, виключених з Держреєстру в 2016-2021 роках, експлуатація яких не дозволяється. У списку таких РРО 16 (у попередньому було 7). Переглянути новий Реєстр можна у розділі «Довідники».
  2. Розбіжність у ПН на одну копійку та відсутність нулів в ІПН покупця – чи буде право на ПК? ДПС у свіжих ІПК консультує: розбіжність на 0,01 та 0,02 грн між сумами ПДВ в первинних документах та у ПН за рахунок арифметичних округлень не може бути єдиною підставою для невизнання ПК. Наявність або відсутність у ПН нулів, з яких починається ІПН платника податку, не заважає ідентифікувати здійснену операцію.
  3. Термін зберігання документів для податкових перевірок подовжено через карантин. За роз’ясненням ДПС, оскільки перебіг строків давності для перевірок ДПС зупиняється на час карантину, то строки зберігання документів на період дії карантину також продовжуються. У ПКУ такої вимоги немає, але така позиція податківців вже є. Тож будьте уважні та обережні!

 

Яким буде розмір мінзарплати у 2022 році?
Кабінет Міністрів пропонує у 2022 році підняти мінімальну зарплату на 18,5% з 6500 до 7700 гривень. Про це розповів міністр фінансів Сергій Марченко в ефірі «24 каналу».

«Ми зараз розраховуємо, що наступного року ми збільшимо (мінімальну зарплату, - ред.) до 7700 гривень. Надалі зростання мінімальної зарплати буде не таким значним - прогнозована інфляція плюс 2%. Досить помірне закладаємо зростання показників соціальних», – сказав він.

Але за даними презентації бюджетної декларації на 2022-2024 роки від Мінфіну, розмір мінімальної заробітної плати в 2022 році планують встановити на рівні 6700 гривень.

 

З 16 липня діють типові форми трудових договорів для надомної та дистанційної роботи
Ми вже повідомляли раніше про затвердження Мінекономіки наказу про типові форми договорів про надомну і дистанційну роботи. Проте на той час він ще очікував реєстрації у Мін'юсті. Відповідно не було й самого тексту документу. І ось нарешті він з'явився.

Наказом від 05.05.2021 р. №913-21 (зареєстрований в Мін'юсті 06.07.2021 р. за №886/36508) затверджено:

Цей наказ набрав чинності 16 липня 2021 року (з дня його офіційного опублікування в «Офіційному віснику України», №54/2021).

 

Нові правила охорони праці та трудових перевірок: законопроєкт знову доопрацювали
21 липня 2021 року Мінекономіки повторно оприлюднило для обговорення законопроєкт «Про безпеку та здоров’я працівників на роботі» (завантажити). Нагадаємо, що ним хочуть замінити застарілий Закон «Про охорону праці».

У новій редакції проєкту Закону прописано, що він визначає правові, організаційні, економічні та соціальні засади безпеки та здоров’я працівників на роботі в Україні, регулює соціально-трудові відносини у цій сфері з метою забезпечення безпечних умов праці, збереження життя і здоров’я працівників та встановлює єдиний порядок організації системи управління у цій сфері. Дія його поширюватиметься на усіх працівників та роботодавців незалежно від форми власності та виду діяльності.

Також уточнюються основні права інспекторів праці, які безперешкодно, без попереднього повідомлення о будь-якій годині доби можуть відвідувати будь-які робочі місця (зони).

 

З 23 липня запрацював порядок щодо подання ПФУ е-відомостей про трудову діяльність
23 липня набрала чинності постанова ПФУ від 12.03.2021 р. №11-1, якою затверджено Порядок подання відомостей про трудову діяльність працівника, фізичної особи - підприємця, фізичної особи, яка забезпечує себе роботою самостійно, в електронній формі.

Яка інформація буде міститися в електронній трудовій книжці? Хто може подавати інформацію з паперової трудової книжки для внесення даних в електронному вигляді? Яким чином скановані дані переводяться у цифровий формат і хто це робить? Відповіді на ці та інші питання читайте у роз’ясненнях ПФУ тут і тут.

 

5 випадків, коли ФОП не сплачує ЄСВ за себе у 2021 році
У 2021 році законодавці прописали нові правила сплати підприємцями ЄСВ за себе, а також випадки його несплати. Нагадаємо ці правила та розповімо про свіже роз’яснення від ДПСУ, яке підприємцям треба взяти до уваги, – в аналітиці від редакції.

 

Інші новини

  1. Облікова ставка НБУ – 8%. Нацбанк ухвалив рішення збільшити розмір облікової ставки з 23 липня 2021 року з 7,5% до 8% річних. В умовах суттєвішого посилення фундаментального інфляційного тиску це є необхідним для повернення інфляції до цілі 5% у 2022 році та утримання під контролем інфляційних очікувань.
  2. Поліція буде допомагати Держпраці під час перевірок. Підписано Меморандум про співробітництво та партнерство між Держпраці та Нацполіцією. Передбачається проведення спільних заходів та обмін інформацією щодо детінізації ринку праці, вдосконалення контролю за оформленням трудових відносин та забезпечення безпеки та порядку при здійсненні такого контролю.
  3. Президент підтримав впровадження електронної гарантії на товар. Законом №1603-IX запроваджується можливість отримання споживачем експлуатаційних документів та гарантійних зобов’язань в електронному вигляді на офіційному вебсайті виробника.
  4. Приватбанк попередив про новий вид шахрайства. За його інформацією, банк ніколи не проводить призові опитування, розіграші та реєстрації на сторонніх сайтах з виплатою грошових винагород.

ЗЕД 2021. Реєструйтеся!
Запрошуємо Вас на серію безкоштовних вебінарів «ЗЕД 2021: нові обмеження, послуги, курсові різниці», яку проведе Ірина Тимошенко (Експерт онлайн-школи бухгалтерії AVS). Реєструйтесь!

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>

На безкоштовних вебінарах Ви дізнаєтесь:

  • 2 серпня. Як визначити місце поставки, скласти ПН при імпорті та експорті послуг, а також розглянемо, як відобразити операцію в декларації з ПДВ.
  • 3 серпня. Що таке монетарні та немонетарні статті балансу, як порахувати курсові різниці при імпорті та експорті, на яку дату оприбуткувати імпортний товар, за яким курсом визначається собівартість, а також розглянемо, які нюанси врахувати при відображенні імпортного ПДВ.
  • 4 серпня. Які обмеження по термінах розрахунків діють у 2021 році, що змінилося в процедурі покупки валюти - аналіз Постанови НБУ від 13.07.2021, а також розглянемо, які штрафні санкції за порушення термінів розрахунків діють в період карантину.

Після реєстрації Ви отримаєте подарунок та 4 корисні відеоуроки.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЯ>>>


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»