• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 14 – 19 лютого

Старт реєстрації ПН та РК за новими формами (вже з 1 березня); перехід на токени для е-підпису (з 5 березня); а ще – зміни до порядку нарахування ЄСВ на зарплату осіб з інвалідністю та керівників, кому можуть заборонити виїзд за кордон на період воєнного стану та індексація пенсій по-новому

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 14 – 19 лютого

COVID-19 та карантин: що нового?
За даними МОЗ, станом на 20 лютого п`ять областей (Закарпатська, Івано-Франківська, Луганська, Рівненська, Хмельницька) перебувають в «червоній» зоні. Ще 15 областей та Київ – в «помаранчевій». У «жовтій» наразі чотири області: Львівська, Полтавська, Харківська і Чернівецька.

Крім того, у МОЗ пояснили, чому скоротили терміни лікування COVID-19. За словами головного санлікаря, «Омікрон» має значно менший інкубаційний період порівняно з іншими штамами – 3 дні. Саме тому амбулаторно-поліклінічне лікування скорочено до 5 днів.

У ФСС, своєю чергою, наголосили, що саме медичні підстави (а зовсім не проблеми з оплатою лікарняних) є причиною скорочення терміну самоізоляції та зменшення мінімального строку його лікування.

 

Не пропустіть сплату податків та подання майнових звітів!
Нагадуємо, що сьогодні, 21 лютого, завершується строк сплати податків за IV квартал 2022 року. Яких саме – дивіться тут і тут.

Крім того, це останній день для звітування з майнових податків на 2022 рік, а саме подання:

Більше про це (з посиланнями на аналітичні матеріали щодо заповнення декларацій) читайте за посиланням.

 

З 1 березня – старт реєстрації ПН та РК за новими формами
ДПСУ повідомила, що з метою забезпечення можливості переналаштування платниками податків власних програмних продуктів реєстрація податкових накладних та розрахунків коригування кількісних і вартісних показників, складених за новою формою, в ЄРПН буде здійснюватися з 01.03.2022 року.

Нові формати податкової накладної (J/F1201013) та розрахунку коригування кількісних і вартісних показників (J/F1201213), які з 01.03.2022 р. будуть прийматися для реєстрації в ЄРПН, вже розміщено на сайті ДПС за цим посиланням. Також про них ми писали тут.

 

З 5 березня для е-підпису треба використовувати тільки токени
З 5 березня всі платники податків, які застосовували кваліфіковані сертифікати, мають перейти на токени. Чи прийматиме ДПС електронні документи без токенів з цього часу? На жаль, ні.

Тому, якщо строк дії Постанови №193 не подовжать або не внесуть змін до відповідного закону (на що залишилося приблизно два тижні!), на всіх платників, які реєструють податкові накладні, здають звітність в електронній формі, чекає перехід на токени. Про це читайте тут.

 

Порядок нарахування ЄСВ на зарплату осіб з інвалідністю та керівників планують змінити
ПФУ оприлюднив законопроєкт зі змінами до Закону про ЄСВ. Зокрема, пропонується:

  • встановлення для керівників підприємств мінімального розміру ЄСВ з розрахунку трьох розмірів мінімальної заробітної плати,
  • нарахування ЄСВ на зарплати працівників з інвалідністю у розмірі більше 3 мінзарплат – за ставкою 22%.

 

Чи подавати повідомлення про прийняття на роботу при договорі ЦПХ: позиція Держпраці та ДПСУ
Нагадаємо, що з 5 січня 2022 року діє оновлена форма Повідомлення про прийняття працівника на роботу/укладення гіг-контракту. Подається воно і за укладеними договорами ЦПХ. Але ким? Тільки резидентами «Дія Сіті» чи усіма роботодавцями? Тільки за гіг-контрактами чи за всіма видами договорів ЦПХ на надання послуг або виконання робіт?

На цю тему вже висловлювалося Мінекономіки. Тепер маємо й позицію Держпраці та ДПСУ – її читайте тут.

 

Для ФОП ІІІ групи ЄП - платників ПДВ розроблено типову форму обліку доходів та витрат
14 лютого Мінфін оприлюднив проєкт свого Наказу, яким пропонує затвердити:

  • Типову форму, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами – підприємцями – платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість (завантажити);
  • Порядок ведення цієї типової форми (завантажити).

Зокрема, передбачено ведення окремого обліку доходів і витрат від виробництва та реалізації власної сільськогосподарської продукції, а також можливість її ведення в паперовому, електронному вигляді, у тому числі, через Електронний кабінет.

У разі затвердження цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

 

Включення амортизації ОЗ та обов'язкового страхування до витрат фізосіб-«загальників»: нова УПК
Мінфін наказом від 10.02.2022 р. №66 затвердив Узагальнюючу податкову консультацію щодо окремих питань визначення об’єкта оподаткування ПДФО фізосіб-«загальників».

У ній розглядаються норми ПКУ щодо віднесення до витрат, які враховуються при визначенні об’єкта оподаткування податком на доходи фізосіб-«загальників» амортизаційних відрахувань з основних засобів (у тому числі вантажних транспортних засобів) та вартості придбаних послуг з обов’язкового страхування.

 

З 1 березня індексувати пенсії будуть по-новому
Верховна Рада запровадила на законодавчому рівні дату щорічної індексації пенсій в країні – 1 березня. Відповідний законопроєкт №4668 підтримали 15 лютого 352 народних депутати. Що ще передбачає цей закон – читайте тут.

«З 1 березня індексація становитиме 14%. Це буде стосуватися 8 млн українців, які отримають страхові пенсії, а також вперше за новим принципом ми збільшуємо пенсії військовим. У результаті підвищення отримають ще півмільйона одержувачів», – розповів прем'єр-міністр Д. Шмигаль 16 лютого.

 

Ще три закони, прийняті ВРУ минулого тижня

  1. Акциз з продажу тютюну буде зараховуватися до бюджету громад. Верховна Рада у ІІ читанні ухвалила законопроєкт №5719 про зарахування акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів до бюджетів громад.
  2. В Україні мають встановити граничні терміни для карантину. 17 лютого ВРУ прийняла у І читання законопроєкт №6508 щодо врегулювання питання запровадження карантину. Зокрема, ним пропонується впровадити термін карантину – не більше двох місяців, але його можна буде продовжити.
  3. Легалізація ринку криптовалют. 17 лютого Рада підтримала зміни Президента до Закону «Про віртуальні активи». Закон запустить легальний ринок віртуальних активів в Україні, а регулювати ринок віртуальних активів буде Нацкомісія з цінних паперів.

 

Новий перелік військовозобов'язаних жінок – вже на реєстрації в Мін'юсті!
Міноборони зменшило перелік спеціальностей та професій, за якими жінок беруть на військовий облік. Наразі очікується схвалення від Мін'юсту, після чого документ набере чинності. Про це розповів голова Міноборони Олексій Резніков.

«Ми разом з Генеральним штабом вирішили, що стільки професій у списку військовозобов'язаних жінок зараз не потрібно. Ми його спростили, погодили з колегами, відправили до Мін'юсту і чекаємо від них затвердження, після цього він набере чинності. Але Генеральний штаб має право залежно від загроз і викликів вносити правки», - зазначив міністр.

Наразі текст наказу не оприлюднений.

 

Готуємося до подання фінзвітності за 2021 рік
Нагадуємо, що фінансову звітність за 2021 рік слід подати: до Держстату – 28 лютого, а до ДПСУ – не пізніше 1 березня. Для полегшення її складання ми підготували для вас добірку з аналітичних статей по кожній з форм звітності.

 

До граничного терміну інформування про бенефіціарів залишилось 5 місяців
Термін подання інформації про кінцевих бенефіціарних власників минає 11 липня 2022 року. Як запевняє міністр юстиції, цього разу проблем із внесенням даних в останній день не буде.

Крім того, як повідомили у Мін’юсті, у 2022 році не будуть складатися протоколи про адмінправопорушення щодо неподання щорічного підтвердження відомостей про бенефіціарів.

 

Коли розпочнеться старт роботи е-ТТН?
Мінінфраструктури повідомляє, що до 1 березня буде завершено розробку системи е-ТТН – електронного реєстру е-ТТН, а вже з 1 квітня робота системи буде запущена у тестовому режимі.

За цей час учасники ринку вантажних перевезень зможуть долучитися до тестування системи е-ТТН, реєструвати та обмінюватися е-ТТН, супровідними документами та коригуючими актами як юридично значущими документами. Це дозволить бізнесу підготуватися до того, що 1 серпня 2022 року використання е-ТТН стане обов’язковим, а Міністерство інфраструктури матиме час, щоб визначити недоліки та внести корективи в систему.

 

Інші новини

  1. Кому можуть заборонити виїзд за кордон на період воєнного стану? На сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт №7055, яким пропонується заборонити нардепам, чиновникам, керівникам стратегічних підприємств та ще ряду осіб виїзд з країни на період воєнного стану.
  2. Введення єдиного зарплатного податку. За словами Д. Гетманцева, зараз обговорюють дві концепції зниження податків. Перша - скасування військового збору та об'єднання ЄСВ та ПДФО. Друга полягає в тому, щоб зменшити ставку ПДФО вдвічі.
  3. НБУ планує змінити Положення про касові операції. Проєкт змін актуалізує низку норм, що регламентують надання небанківськими надавачами платіжних послуг: суб’єктам господарювання та фізичним особам послуг з переказу коштів; із зарахування та зняття готівкових коштів на платіжні рахунки/з платіжних рахунків користувачів.
  4. З 1 травня запрацює Е-кабінет фінмоніторингу. Держфінмоніторинг з 15 лютого розпочав тестування обміну інформацією з суб’єктами первинного фінансового моніторингу через сервіс «Е-кабінет системи фінмоніторингу». Повноцінно він запрацює з 1 травня.

Запрошуємо на авторський онлайн-семінар Вікторії Величко!
Вас чекають п`ять годин корисної інформації від відомого лектора, відповіді на запитання, роздатковий матеріал та авторські добірки корисних документів.

ЗАРЕЄСТРУВАТИСЬ >>

  • Оновлена форма Повідомлення про прийняття працівників: що насправді змінилось та які наслідки неподання?
  • Як правильно оформити дистанційну та надомну роботу?
  • Які вигоди для бізнесу та працівників дає ГІГ-контракт?
  • Як працювати з електронною трудовою книжкою без помилок?
  • Кого стосується військовий облік та як його організувати на підприємстві?
  • Як нарахувати заробітної плату, відпускні та лікарняні  в нетипових ситуаціях?
  • Як виправити помилки в об’єднаній звітності?
  • Кого перевіряє Держпраці та ФСС та на  що звернути увагу при підготовці до перевірки?

Відповіді на усі ці запитання ви отримаєте на вебінарі Вікторії Величко 4 березня 2022 р.

Реєструйтесь за посиланням (кількість учасників обмежена!)


До зустрічі через тиждень!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»