• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 20 – 26 березня

Скасування блокування ПН/РК не буде, а от чергові зміни можливі; закон про автоматичний обмін фінінформацією та збільшення строку зберігання первинки; українцям пропонують відпустки по-новому, зміни в Порядку складання типових форм з обліку та списання запасів

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 20 – 26 березня

Автоматичний обмін фінінформацією та збільшення строку зберігання первинки: прийнято закон
20 березня ВРУ підтримала у ІІ читанні проєкт Закону №8131 про внесення змін до ПКУ щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки. З 1 липня 2023 року законопроєкт вимагає від підзвітних фінансових установ України застосовувати заходи належної перевірки до фінансових рахунків для встановлення того, чи підлягають рахунки автоматичному обміну (чи є рахунки підзвітними).
Цим же законом заплановано збільшення з 3-х до 5-ти років строку обовʼязкового зберігання всіх первинних документів, регістрів бухобліку, фінзвітності та документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків.

Але почекаємо ще на появу остаточного, підписаного Президентом тексту закону.

 

Блокування ПН/РК: скасування не буде, а от чергові зміни можливі вже з квітня
Під час розгляду вищезазначеного законопроєкту №8131 Н. Южаніна поставила на голосування дві поправки, спрямовані на те, щоби протягом дії воєнного стану та шести місяців після місяця, в якому його буде припинено або скасовано:

  • не зупиняти реєстрацію ПН/РК (а якщо спрацьовуватиме система ризиків, то ДПС зможе використовувати цю інформацію під час формування плану-графіка проведення планових документальних перевірок);
  • ПН/РК, складені та подані для реєстрації у період з 24 лютого 2022 року до дня набрання чинності цим законом та щодо яких платником до ДПС подані пояснення та необхідні документи, повинні бути зареєстровані протягом 5 календарних днів з дня набрання чинності цим законом.

Але голосів народних депутатів для підтримки цієї ініціативи не вистачило. Тож процес блокування ПН та РК наразі залишається незмінним.

Водночас Д. Гетманцев анонсував, що на початку квітня на платників ПДВ чекають чергові позитивні зміни до Постанови №1165 щодо «ретроспективної ризиковості» платників та інших.

 

Що ще нового у ДПС?

  1. Не забудьте, що 30 березня (цього четверга)  – останній день сплати податків за лютий. Яких саме – читайте тут. Але ті, хто поки що не має можливості сплатити податки та підтвердили це, зможуть сплатити після закінчення війни.
  2. ДПС запустила сервіс із передзаповнення декларації про доходи. Новий сервіс функціонує для громадян під час декларування доходів, ФОПів, які обрали загальну систему, громадян, самозайнятих осіб та громадян, які заявляють право на податкову знижку.
  3. Внесено зміни до документів для платників акцизу. Зокрема, змін зазнали форми заяви про реєстрацію платника акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового, акцизних накладних та РК, заявок на поповнення (коригування) залишку пального, спирту етилового та Порядок їх заповнення.
  4. Як в Е-кабінеті надати контрагентам доступ до інформації про своє підприємство? Контрагент може переглянути інформацію про інших платників податків за попередньо наданою згодою таких осіб у меню «Інформація про бізнес-партнера» приватної частини Е-кабінету, вказавши податковий номер платника, який надав згоду на отримання інформації. Також зауважимо, що з 17 березня запрацювала розширена послуга Е-кабінету щодо інформації про контрагентів.
  5. Скільки часу зберігати е-документи на електронних носіях? Податківці зазначили, що строк зберігання електронних документів на електронних носіях інформації має бути не меншим від строку, встановленого законодавством для відповідних документів на папері, тобто не менш як 1095 днів.

 

Як змінилася декларація з податку на прибуток?
Нагадаємо, що Мінфін наказом від 20.02.2023 р. №101 виклав у новій редакції декларацію з податку на прибуток та вніс зміни до її додатків. Що саме змінилося – ми докладно розглянули в окремій аналітичній статті.

Реєстрація наказу в Мін’юсті відбулася ще 7 березня, але він і досі не опублікований в офіційному друкованому виданні. Отже, нова форма декларації очікує нас у майбутньому.

 

Чи змінять податкову систему до кінця війни?
Голова комітету з фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев вважає, що ймовірність істотних змін до чинної податкової системи до кінця війни вкрай мала. Лише буде скасовано 2% єдиний податок і можливі деякі точкові зміни.

«Відмовилися від будь-яких ідей щодо перегляду бази оподаткування на 2023 рік... Стара податкова база, мені здається, залишиться до кінця війни, якщо не говорити про скасування 2% податку і, можливо, точкові рішення», – сказав він на Bussiness Wisdom Summit, який відбувся минулого тижня в Києві.

За його словами, українська податкова система прагнутиме до європейської моделі оподаткування, і цьому немає альтернативи.

 

Депутати пропонують українцям ходити у відпустки по-новому
Наприкінці минулого року ми розповідали про появу законопроєкту №8313. Ним, зокрема, пропонується максимальний термін надання працівникові відпустки без збереження заробітної плати збільшити з 15 до 30 календарних днів на рік.

Наразі народні депутати від «Слуги Народу» ініціюють зміну та чітке визначення правил надання відпусток. Про це йдеться у пості з Телеграм-каналу партії. У ньому наголошено, що на найближчих засіданнях ВРУ планує розглянути законопроєкт №8313, який має впорядкувати цю сферу.

 

Які ще новації готує влада?

  1. Зміна правил працевлаштування осіб з інвалідністю. Комітет з соцполітики ВРУ доопрацював законопроєкт №5344-д щодо працевлаштування людей з інвалідністю за зразками розвинутих країн та запропонував підтримати його народним депутатам. Він передбачає збільшення кількості цільових надходжень на соціальний захист людей з інвалідністю. При цьому роботодавцю пропонуватимуться альтернативні механізми підтримки людей з інвалідністю (на вибір).
  2. Компенсація роботодавцям працевлаштування учасників бойових дій. Мінекономіки розглядає можливості масштабування чинних програм, зокрема щодо збільшення компенсації роботодавцям частини ЄСВ та витрат на оплату праці за працевлаштування ветеранів, осіб з інвалідністю, отриманою внаслідок війни.
  3. Обмеження на використання патріотичної тематики під час реєстрації ТМ та у рекламі. У зв’язку з необхідністю перешкодити експлуатації у комерційних цілях подій, під час яких загинули люди, унеможливити випадки використання інших чутливих назв, образів та знаків, пов’язаних з опором російській агресії, зареєстровано у ВРУ законопроєкт №9128.
  4. СМКОР хочуть захистити від ручного втручання. У ВРУ зареєстровано законопроєкт №9134 зі змінами до ПКУ щодо забезпечення захисту податкової інформації в Інформаційних системах податкових органів.

 

Порядок складання типових форм з обліку та списання запасів змінився
Мінфін наказом від 23.02.2023 р. №104 затвердив зміни до Порядку складання типових форм з обліку та списання запасів суб’єктами державного сектору. Його привели у відповідність до норм Закону №2597-ІХ.

Зокрема, згідно зі змінами, інформація про залишок запасів у місцях зберігання на початок і кінець місяця, про їх надходження та витрачання може відображатися у матеріальному звіті, який складається матеріально відповідальною особою у довільній формі, якщо його складання передбачено розпорядчим документом, затвердженим керівником. Матеріальний звіт заповнюється у натуральному вимірі на підставі первинних документів про наявність та рух запасів.

Сума ПДВ зазначається суб’єктами державного сектору, які є платниками податку на додану вартість, у разі відпуску матеріальних цінностей стороннім організаціям. Більше про зміни читайте тут.

 

Не завжди первинки та договору достатньо, щоби скасувати ППР: судова практика
Касаційним адміністративним судом у складі Верховного Суду підтримано висновок судів попередніх інстанцій та позицію ДПС у Запорізькій області у справі №280/669/21 щодо відсутності реального здійснення господарських операцій позивача із контрагентами під час придбання товарів (послуг).

Короткий висновок: якщо надати тільки документи у паперовому вигляді, які підтверджують факт укладення договорів, складення видаткових і податкових накладних, а також проведення оплати, але не навести інших доказів на підтвердження реальності госпвідносин, суд стане на бік ДПС. Більше подробиць – за посиланням.

 

Інші новини

  1. Держстат оновив дванадцять форм статзвітності. Оновлено форми №1-Б (річна), №1-інновація (один раз на два роки), №1-ціни (послуги) (квартальна), п'ять звітів щодо обстеження ділової активності підприємства та чотири для аграріїв.
  2. Агентства з працевлаштування українців за кордоном працюватимуть по-новому. Згідно з прийнятим законопроєктом №2365, компанія має право надавати послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном після включення до відповідного Переліку та в межах укладених зовнішньоекономічних договорів.
  3. Пенсію мешканцям ТОТ та територій бойових дій призначатимуть незалежно від дати звернення. 20 березня ВРУ в цілому підтримала законопроєкт №8198, яким пропонується на період дії воєнного стану пенсію за віком та по інвалідності особам, які проживають на ТОТ або на території бойових дії, призначати з дня, що настає за днем досягнення особою пенсійного віку або встановлення інвалідності органами медико-соціальної експертизи, незалежно від строку звернення за пенсією.
  4. Мобілізація під час війни: якщо чоловік не погоджується з висновком ВЛК, куди оскаржити? Які є підстави для оскарження висновку ВЛК? Як скористатися відстрочкою від мобілізації? Відповіді на найпоширеніші питання щодо мобілізації читайте тут.
  5. Як банки мають розкривати звʼязки з рф? НБУ встановив вимоги про розкриття банками інформації щодо зв’язків клієнтів із рф. Зокрема, визначено категорії клієнтів, стосовно яких банк зобов’язаний виявляти та документувати таку інформацію.

Жартам СТОП — дешевше ніж зараз не буде!

Це останній шанс замовити передплату з найбільшою економією. Просто зараз обирайте свій улюблений пакет від «Дебету-Кредит», адже ціни від 57 грн/міс!

Ця пропозиція діятиме лише до 1 квітня, хіба ви це пропустите?!


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»