• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 23 - 29 жовтня

Спецрежим оподаткування доходів без реєстрації ФОПа та повна заборона «замаскованих» продуктів 1С; правки до законопроєкту про відновлення планових перевірок; зміни у деяких формах звітності; Реєстр великих платників податків та зниження облікової ставки НБУ

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 23 - 29 жовтня

Увага! Зміни у деяких формах звітності

По-перше, змінилася форма декларації про майновий стан та доходи. В оновленій формі декларації передбачено виокремлювання ПЗ з ПДФО у вигляді МПЗ, що підлягає сплаті ФОПами. Крім того, викладено у новій редакції додатки КІК, Ф3, Ф4.

По-друге, оновлено декларацію з транспортного податку. Змін небагато. Зокрема, прибрали рядок, у якому зазначалася сума пені, та примітку до нього.

По-третє, зміни у звітності для посередників у працевлаштуванні за кордоном. Внесено зміни до форми №1-ПА та затверджено нову форму звітності про здійснення діяльності з надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном №1-ТМ.

 

5 та 18 листопада можна буде зареєструвати ПН за І та ІІ половину жовтня

Звертаємо увагу, що за чинними правилами можна зареєструвати ПН та РК в ЄРПН у вихідний день, якщо такий день є граничним днем їх реєстрації. Тож 5 та 18 листопада можна буде зареєструвати ПН та РК за І й ІІ половину жовтня в ЄРПН відповідно.

 

Старі податкові накладні під час війни: строки давності

Чи зупинявся перебіг строків для формування ПК під час дії воєнного стану? Податківці відповідають, що так, але відновлення перебігу строку давності почалося з 1 серпня 2023 р. Вони наводять приклад, як таке відтермінування застосовується на практиці.

Крім того, в окремому роз’ясненні податківці розповіли, як розраховується строк для подання пояснень щодо заблокованих ПН з 1 серпня. Так, для ПН та РК, дата складання яких припадає на період дії воєнного стану в Україні (з 24.02.2022) та реєстрацію яких зупинено, відлік строку у 365 к.д. для подання пояснення починається з 01.08.2023.

 

Ще п’ять цікавих податкових роз’яснень

  1. Який порядок створення РРО щоденного Z-звіту? Максимальна тривалість зміни РРО не повинна перевищувати 24 години. Оскільки в добі всього 24 години, при щоденній роботі з РРО Z-звіт необхідно виконувати щодня.
  2. Як відображати у розрахункових документах РРО/ПРРО оплати товарів частинами? ДПС надала рекомендації про відображення у розрахункових документах РРО та ПРРО інформації щодо оплати товарів частинами. Зокрема, у першому чеку замість назви має бути зазначено – аванс за товар та вказана саме та сума, яка була отримана від покупця.
  3. Нюанси подання заяви про повернення суми бюджетного відшкодування з ПДВ. Платники податку, які мають право на бюджетне відшкодування ПДВ, здійснюють розрахунок бюджетного відшкодування та додають до декларації, зокрема, додаток 4. Подання додатка 4 є обов’язковим при заповненні рядка 20.2 декларації.
  4. Помилково подали звітність до ДПС: як анулювати? У випадку помилкового подання податкової звітності платнику податків необхідно до закінчення граничного строку її подання подати звітність з ознакою «Звітна нова» та зменшити податкове зобов’язання.
  5. Як подати запит на отримання ІПК в Е-кабінеті? Інформацію щодо отримання і реєстрації звернення в податковій та надіслання в Електронний кабінет ІПК в електронній формі можна переглянути в режимі «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи».

 

Затверджено Реєстр великих платників податків на 2024 рік

ДПСУ затвердила Реєстр великих платників податків на 2024 рік із закріпленням за міжрегіональними управліннями ДПС по роботі з великими платниками податків. Щоправда, сам перелік ВПП поки що не оприлюднений.

Наказом доручено до 05.01.2024 керівникам головних управлінь ДПС в областях, м. Києві, міжрегіональних управлінь ДПС по роботі з великими платниками податків забезпечити зняття з обліку/взяття на облік платників податків у відповідних територіальних органах ДПС та інформування платників податків про зняття з обліку/взяття на облік.

 

Відновлення планових перевірок ДПС: що пропонують підправити у законопроєкті?

Нагадаємо, що 17 жовтня ВРУ прийняла за основу законопроєкт №10016-д, яким передбачено відновлення планових перевірок ДПС для більшості платників.

Проте для мінімізації для бізнесу негативних наслідків раптового відновлення податкових перевірок Н. Южаніна подала до податкового Комітету ВРУ низку поправок. Зокрема,  для перенесення початку відновлення документальних перевірок на 1 січня 2024 року та чіткого визначення підприємств відповідної галузі (на рівні коду економічної діяльності) під час формування плану-графіка.

 

З 2024 року запропоновано запровадити спецрежим оподаткування доходів без реєстрації ФОП

Я. Железняк, Д. Гетманцев та ще з десяток нардепів зареєстрували у ВРУ законопроєкт №10166 з метою створення умов для отримання додаткового, нерегулярного або незначного доходу без реєстрації ФОП при здійсненні окремих видів діяльності шляхом запровадження спецрежиму для сплати податку на доходи.

Скористатися таким режимом зможуть фізичні особи, які не є самозайнятими і відповідають низці критеріїв (зокрема, щодо відсутності працівників, видів діяльності тощо).

Доходи, отримані фізичною особою в рамках спеціального режиму, пропонують оподатковувати за ставкою 6%, якщо сума отриманого доходу протягом року не перевищує 153 розмірів мінімальної зарплати, а у разі перевищення - за ставкою 18% до суми перевищення.

 

Продаж всіх «замаскованих» продуктів 1С планують остаточно заборонити

У ВРУ зареєстровано законопроєкт №10186 про заборону продажу на території України програмного забезпечення (електронних поставок), для податкового та бухгалтерського обліку, при створенні якого використано програмний код, написаний мовою країни-агресора (це стосується програми 1С та її аналогів). А от використовувати раніше придбане ПЗ – можна буде. Докладніше читайте у цій новині.

 

До уваги роботодавців!

  1. Батькам школярів з онлайн-навчанням пропонують дозволити дистанційну роботу. Законопроєктом №10164 пропонується прописати у КЗпП можливість переведення одного з батьків на дистанційну форму роботи у випадку навчання малолітньої дитини дистанційно. При цьому працівнику гарантується збереження розміру заробітної плати.
  2. Працівник захворів під час перебування у щорічній відпустці: що з лікарняними? Держпраці наголосила: якщо під час перебування в щорічній відпустці працівник захворів і в нього є листок непрацездатності, невикористані дні відпустки мають бути йому надані або шляхом продовження відпустки, або шляхом перенесення на інший період.
  3. Коли відмова у працевлаштуванні є необґрунтованою? Вимоги щодо віку, рівня освіти, стану здоров’я працівника встановлено КЗпП. Це означає, що роботодавцем не можуть встановлюватись вимоги до освіти вищі, ніж це передбачено відповідними кваліфікаційними довідниками.
  4. Кому з мобілізованих працівників обов’язково слід виплачувати середній заробіток? Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду підкреслив, що за педагогічними чи науково-педагогічними працівниками, призваними на військову службу за призовом під час мобілізації, зберігається попередній середній заробіток.
  5. В якому розмірі виплачуються лікарняні від ПФУ? Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності застрахованих осіб залежить від страхового стажу та виплачується як 100% середньої зарплати зі страховим стажем понад 8 років.

 

І насамкінець - три цікаві статті від редакції

  1. Коли можна знищити первинні документи? Під час податкової перевірки ТОВ останній перевірений період — ІІІ квартал 2022 року. За який період ТОВ може знищувати первинні документи? Яка процедура знищення документів? Читайте тут.
  2. Чи може засновник працювати як директор без зарплати? Якщо підприємство тимчасово не має можливості платити зарплату працівникам, навіть директору, чи може він працювати без зарплати? Чи треба для цього вносити зміни до статуту? Про це ми розповіли у цій статті.
  3. Інвентаризація заборгованостей-2023. Як проводиться інвентаризація дебіторської та кредиторської заборгованості наприкінці року, перед складанням фінансової звітності? Як звірити стан розрахунків з бюджетом? Про це – у аналітиці тут.

 

Інші новини

  1. Облікову ставку НБУ знову знижено. НБУ ухвалив рішення знизити облікову ставку з 20% до 16% із 27 жовтня 2023 року, зрівнявши її зі ставкою за депозитними сертифікатами (ДС) овернайт.
  2. Перевірки з РРО проходять без скарг від бізнесу. Д. Гетманцев підкреслив, що вже 24 дні податкові органи перевіряють дотримання законодавства щодо здійснення торговельних операцій через РРО. За цей час жодної скарги щодо зловживання податківців під час перевірок він не отримав.
  3. Президент підтримав фінмоніторинг для політично значущих осіб. 26 жовтня Президент підписав Закон №3419. Норми цього закону, крім скасування трирічного обмеження для статусу публічного діяча, передбачають застосування ризик-орієнтованого підходу під час визначення обсягу та тривалості заходів фінансового моніторингу, які необхідно вживати стосовно таких діячів.
  4. Змінено правила дорожнього руху. Уряд змінив правила дорожнього руху з метою наближення законодавства України до законодавства Європейського Союзу. Постанова №1105 діє з 25 жовтня. Докладніше про це читайте тут.

Про фатальні помилки, штрафи та фінмоніторинг рахунків фізосіб/ФОПів
Cьогодні відбудеться довгоочікуваний захід для наших глядачів — онлайн-конференція з Іриною Губіною і Тимуром Алієвим!

Вже о 10:00 поговоримо про первинні документи, податкові перевірки, дії ФОПа: перекази з картки на картку, оподаткування, контроль ДПС, ризики блокування, а також про зарплату як підставу для податкової перевірки.

А перегляд стане вдвічі приємнішим, адже під час трансляції будуть круті подарунки!

Посилання на трансляцію >> 7eminar.ua/web_enter1


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»