• Посилання скопійовано

Що нас чекає у січні: законодавчі зміни і не тільки

33 зміни та події, які очікують бухгалтерів і українців у січні 2024 року. Зокрема, нові розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму, перевірки ДПС, нові форми деяких декларацій тощо

Що нас чекає у січні: законодавчі зміни і не тільки

1. Нові розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму

Законом про Держбюджет, який набере чинності 1 січня 2024 року, встановлено такі основні показники та мінімуми на поточний рік:

1) мінімальна зарплата: у місячному розмірі — з 1 січня 7100 грн, з 1 квітня 8000 грн; у погодинному розмірі — з 1 січня 42,6 грн, з 1 квітня 48 грн;

2) прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі 2920 грн, а для основних соціальних і демографічних груп населення:

  • дітей віком до 6 років – 2563 грн;
  • дітей віком від 6 до 18 років –  3196 грн;
  • працездатних осіб – 3028 грн;
  • осіб, які втратили працездатність, -  2361 грн.

Усі найважливіші індекси та мінімуми на 2024 рік дивіться також у зручному довіднику.

 

2. Оплата праці, ПДФО та ЄСВ з 1 січня: якими вони будуть?

Як будемо оподатковувати зарплату у 2023 році на підставі нових розмірів мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму, читайте в аналітиці від редакції.

 

3. З 1 січня мінімальна зарплата 7100 грн: які наслідки для бізнесу?

Від розміру мінімальної зарплати залежать не тільки витрати на оплату праці, але й розмір деяких податків, а також штрафів за порушення трудових відносин. Про те, наскільки вони зростуть у 2024 році, читайте у статті.

 

4. Скільки податків платитимуть ФОПи у 2024 році?

Скільки ЄСВ доведеться сплачувати з 1 січня 2024 року підприємцям та фізособам-«незалежникам» за себе? Як зміняться розміри єдиного податку для І та ІІ груп? Читайте в аналітиці від редакції.

 

5Зміна прожиткового мінімуму з 1 січня: на які показники вона вплине?

З 01.01.2024 прожитковий мінімум для різних категорій населення України збільшиться. Для працездатних осіб він становитиме 3028 грн. На які доходи фізосіб це вплине та як зростуть суми платежів до бюджету? Читайте у цій статті.

 

6 Що з індексацією зарплати у 2024 році?

У Законі про Держбюджет-2024 зауважено, що обчислення індексу споживчих цін для індексації всіх видів доходів проводитиметься наростаючим підсумком починаючи з 1 січня 2024 року. Також на частину запитань щодо індексації (щоправда, без прикладів) відповіло Мінсоцполітики.

 

7. Як працюватимемо та відпочиватимемо у січні під час війни?

1 січня (понеділок) мав би бути вихідним днем з нагоди Нового року. Проте за правилами воєнного часу офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець.

 

8. Податкові зміни-2024

Новорічного закону щодо змін до ПКУ для наповнення бюджету та його виконання у 2024 році не буде. Але є норми ПКУ, які починають діяти з 1 січня, та ті, які, навпаки, втрачають чинність з цієї дати. Про них читайте у статті від редакції.

 

9. З 1 січня збільшуються розміри збору до ПФУ за першу реєстрацію авто

З 01 січня 2024 року зміняться суми збору на обов’язкове державне пенсійне страхування при першій реєстрації легкових авто на території України. Як саме - читайте тут.

 

10. Кого перевірить ДПС у 2024 році?  

ДПСУ оприлюднила План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2024 рік. За ним наступного року планують провести 3242 перевірки.

 

11. З 1 січня змінюються рахунки для сплати податків та ЄСВ

Відповідну інформацію про нові рахунки навели територіальні податківці. Окремо зауважимо, що це стосується екоподатку, транспортних засобів та дивідендів держпідприємств. Проте загальної інформації ані від ДПС, ані Держказначейства поки що немає.

 

12. Хто з торговців має почати застосовувати платіжні термінали з 2024 року?

З 1 січня 2024 року є обов’язковим застосування платіжних терміналів для торговців, які провадять госпдіяльність у населених пунктах з чисельністю населення від 5 до 25 тис. осіб.

 

13. З 1 січня зростуть розміри судового збору

Для розрахунку гривневого розміру судового збору активно використовується показник розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня. Тому з 1 січня 2024 року ставки судового збору у гривневому еквіваленті зростуть!

 

14. З 1 січня 2024 року запрацює земельний ринок

З 1 січня, як і планувалось, запрацює земельний ринок для юридичних осіб. На цьому наголосив Міністр аграрної політики під час конференції.

 

15. З 2024 року зросте страховий стаж для пенсії

За повідомленням ПФУ, з 1 січня 2024 року для того, щоб вийти на пенсію у 60 років, громадяни повинні мати у своєму активі щонайменше 31 рік страхового стажу.

 

16. З 1 січня – нова форма штатного розпису

Зміни внесено у зв'язку із запровадженням з 1 січня 2024 року нової моделі оплати праці державних службовців на основі класифікації посад державної служби. Форму штатного розпису доповнено новою графою 3 «Класифікаційний код посади».

 

17. Стартує кампанія декларування доходів за 2023 рік

З 1 січня 2024 року розпочинається кампанія декларування, за якою окремі категорії фізичних осіб зобов’язані подати річну декларацію про доходи. 

 

18. З 2024 року діятиме оновлена форма декларації про доходи

В оновленій формі декларації передбачено виокремлювання ПЗ з ПДФО у вигляді МПЗ, що підлягає сплаті ФОПами. Крім того, викладено у новій редакції додатки КІК, Ф3, Ф4.

 

19. Ставки місцевих податків та зборів на 2024 рік – уже на сайті ДПС

Незабаром розпочинається пора декларування юрособами місцевих податків та зборів за 2024 рік. За якими ставками слід сплачувати ці податки у 2024 році? Цю інформацію вже опубліковано на сайті ДПС.

 

20. З 2024 року потрібно подавати нові звіти з праці (і не тільки)

Згідно з Наказом Держстату №128, вперше звітувати за новими формами №1-ПВ потрібно буде за січень 2024 року (до 7 лютого) та за І квартал 2024 року (до 8 квітня).

Звертаємо увагу: звіти з праці – не єдині форми статзвітності, які змінюються з 2024 року. За якими звітами змінено термін та періодичність подання? Які звіти скасовано, а до яких внесено зміни? За якими формами не проводитимуться державні статспостереження? Читайте у цій новині.

Календар, табель та альбом форм статзвітності на 2024 рік дивіться тут і тут.

 

21. З 1 січня 2024 року НКЦПФР припинить ведення реєстру фінустанов

НКЦПФР нагадує, що з 2024 року ведення Державного реєстру фінансових установ законодавством віднесено до компетенції виключно Національного банку України.

 

22. З 2024 року контроль за захистом прав споживачів фінпослуг проводитиметься по-новому

Зміни уточнюють та доповнюють мету, джерела інформації, види та форми документів, які складаються НБУ під час здійснення безвиїзного нагляду за додержанням законодавства України про захист прав споживачів.

 

23. З 1 січня скасовуються положення щодо ведення переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна

Кабмін постановою від 12.12.2023 №1309 вніс зміни до низки власних постанов щодо нотаріату та державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і державної реєстрації юросіб, ФОПів.

 

24. З 1 січня набирає чинності Закон щодо страхування інвестицій в Україні від воєнних ризиків

21 грудня В. Зеленський підписав, а 23 грудня офіційно опубліковано закон про запровадження механізму страхування воєнних ризиків для наших вітчизняних товаровиробників (раніше законопроєкт №9015).

 

25. З 1 січня набирають чинності зміни до Положення про ліцензування банків

З метою приведення у відповідність до вимог законодавства Нацбанк постановою від 20.12.2023 №169 затвердив зміни до Положення про ліцензування банків.

 

26. З 1 січня  інспекційні перевірки на ринках небанківських фінпослуг проводитимуться за новим порядком

Нацбанк постановою від 20.12.2023 №167 затвердив Положення про організацію та проведення інспекційних перевірок на ринках небанківських фінансових послуг.

 

27. З 1 січня запрацює Положення про розкриття інформації та розміщення інформаційного документа про стандартний страховий продукт на вебсайтах страховиків та страхових посередників

Нацбанк постановою від 20.12.2023 №174 затвердив Положення про розкриття інформації та розміщення інформаційного документа про стандартний страховий продукт на вебсайтах страховиків та страхових посередників. Це Положення визначає вимоги до мінімального обсягу інформації, яка надається споживачу про страховика та страховий продукт, включаючи інформаційний документ про стандартний страховий продукт, а також форму та порядок розкриття такої інформації.

 

28. З 4 січня зміняться Ліцензійні умови провадження освітньої діяльності

Кабмін постановою від 31.10.2023 №1134 вніс зміни до Ліцензійних умов провадження освітньої діяльності, відповідно до яких викладено у новій редакції форму заяви про переоформлення ліцензії на рівні професійної (професійно-технічної) освіти (нова назва - заява про переоформлення ліцензії на провадження освітньої діяльності на рівні професійної (професійно-технічної) освіти на безстрокову), а також визначено форму заяви про переоформлення ліцензії на провадження освітньої діяльності на рівні професійної (професійно-технічної) освіти з підстав, визначених статтею 19 Закону "Про професійну (професійно-технічну) освіту".

 

29. З 11 січня – нові правила маркування тютюнових виробів

Уряд скасував чинні норми щодо маркування пачок сигарет. З 11 січня 2024 року попередження про шкоду куріння займатимуть 65% площі пачки. Йдеться про розміщення медичних попереджень на нових упаковках з сигаретами

 

30. До 15 січня звільнено від ПДВ продаж новорічних дитячих подарунків

Операції з продажу виробничими та торговими підприємствами дитячих святкових подарунків щороку в період з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року звільняються від оподаткування ПДВ. Про це читайте тут та у статті від редакції.

 

31. 19 січня – останній день сплати ЄСВ для ФОПів за IV квартал 2023 року

Останнім днем сплати єдиного внеску, нарахованого за ІV квартал фізичними особами – підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, особами, які провадять незалежну професійну діяльність, та членами фермерських господарств, є 19 січня. Докладніше про це читайте в аналітиці від редакції.

 

32. 22 січня – граничний строк для звітування до ДПС за грудень 2023 року

22 січня минає термін подання податкових декларацій за грудень 2023 року з деяких  податків та зборів. Яких саме - дивіться тут.

 

33. 30 січня наберуть чинності зміни щодо вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини

Закон від 08.11.2023 №3450-IX вносить зміни до ЦКУ, а Закон від 08.11.2023 №3449-IX - до деяких законів України щодо вдосконалення порядку відкриття та оформлення спадщини.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»