• Посилання скопійовано

Як працюватимемо та відпочиватимемо у січні?

1 січня (понеділок) мав би бути вихідним днем з нагоди Нового року. Проте за правилами воєнного часу офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець

Як працюватимемо та відпочиватимемо у січні?

Згідно зі ст. 73 КЗпП на підприємствах, в установах, організаціях робота не проводиться, зокрема 1 січня - Новий рік. Цього року - це понеділок і він би мав бути неробочим днем.

Проте воєнний стан в Україні наразі продовжено до 14 лютого 2024 р.  У період дії воєнного стану не застосовуються, зокрема, норми статей 71-73 КЗпП (святкові і неробочі дні). На практиці це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець.

Тому чи дотримуватися старих правил і не працювати в понеділок, або, якщо є потреба, вивести людей на роботу – кожен керівник підприємства чи фізособа-роботодавець вирішують наразі самостійно.

Зверніть також увагу, що максимальну тривалість робочого тижня під час війни збільшено і вона становить вже не 40, а 60 годин (ч. 1 ст. 6 Закону №2136). Тому скасовані свята можуть увійти до норми робочого часу і оплачуватися в одинарному розмірі, якщо роботодавець не вирішить, що такий день буде вихідним (і неоплачуваним).

Скасування свят та вихідних впливає й на нарахування відпускних. Як тепер порахувати стаж, який дає право на щорічну відпустку? Як рахувати середню зарплату? І що робити з тривалістю відпустки? Про це ми розповідали тут.

Щодо роботи банків, то 1 січня банківська система працюватиме у звичайному режимі, а банки мають самостійно вирішувати, як їм працювати 30 та 31 грудня. Повідомлення  від НБУ ось тут.

У період з 27 грудня 2023 року по 29 грудня 2023 року Казначейство працюватиме у звичайному режимі. А з 30 грудня 2023 року по 01 січня 2024 року включно міжбанківські платіжні операції не здійснюватимуться.

Також нагадуємо, що 30 липня 2023 року набрав чинності Закон №3258-IX, за яким у ст. 73 КЗпП буде лише одне Різдво - 25 грудня! (про це ми писали тут).  Тобто 7 січня виключено зі ст. 73 КЗпП з переліку вихідних днів.

Норми тривалості робочого часу на 2024 рік дивіться тут.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»