• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 25 грудня 2023 р. - 1 січня 2024 р.

У перший робочий день року ознайомтеся з найважливішими новаціями січня. Це нові розміри мінзарплати і прожиткового мінімуму; деякі податкові зміни; нові рахунки для податків і зборів. А ще – законопроєкт з новими правилами мобілізації та Нацстратегія доходів

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 25 грудня 2023 р. - 1 січня 2024 р.

Нові розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму

Законом про Держбюджет, який набрав чинності 1 січня 2024 року, встановлено такі основні показники та мінімуми на поточний рік:

  1.  мінімальна зарплата: у місячному розмірі — з 1 січня 7100 грн, з 1 квітня 8000 грн; у погодинному розмірі — з 1 січня 42,6 грн, з 1 квітня 48 грн;
  2.  прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць у розмірі 2920 грн, а для основних соціальних і демографічних груп населення:
  • дітей віком до 6 років – 2563 грн;
  • дітей віком від 6 до 18 років – 3196 грн;
  • працездатних осіб – 3028 грн;
  • осіб, які втратили працездатність, - 2361 грн.

Усі найважливіші індекси та мінімуми на 2024 рік дивіться також у зручному довіднику.

 

Увага! Починають з’являтися нові бюджетні рахунки на 2024 рік

Як ми повідомляли раніше, рахунки за бюджетними надходженнями відкриваються протягом 45 днів з дня прийняття Закону про Держбюджет. Тому у 2024 році нові рахунки для сплати податків можуть запрацювати саме з 1 січня.

Станом на 2 січня нові рахунки опублікували територіальні податківці та Держказначейство для 14 областей та м. Києва.

Проте загальної інформації про зміну бюджетних рахунків на 2024 рік ані від Держказначейства, ані від ДПС наразі немає. Втім, кожен із платників має можливість дізнатися про чинні рахунки в Е-кабінеті.

 

Які ще зміни та події чекають нас у січні?

Крім вищезазначених змін, у січні запрацює ще чимало нововведень. Зокрема:

  • податкові зміни (новорічного закону зі змінами не буде. Але є норми ПКУ, які починають діяти з 1 січня та ті, які, навпаки, втрачають чинність з цієї дати);
  • нюанси індексації зарплати у 2024 році;
  • початок застосування платіжних терміналів з 2024 року для деяких госпсуб’єктів;
  • нові ставки судового збору;
  • нова форма штатного розпису;
  • старт компанії декларування доходів за 2023 рік та нова декларація про доходи фізосіб тощо.

Загалом 33 новації, події та нагадування – у статті від редакції.
А щоб не пропустити нічого важливого за минулий місяць, радимо ознайомитися з добіркою найцікавіших матеріалів грудня ось тут.

 

Готуємося до масштабних податкових змін: ухвалено Нацстратегію доходів

Раніше ми вже розповідали про появу тексту нацстратегії доходів. Минулого тижня її ухвалив Уряд.

Підкреслимо, що це план змін у податковій та митній сфері та адмініструванні до 2030 року, які повинні забезпечити більше власних доходів держбюджету. Тож що саме почнуть виконувати вже у 2024 році, покаже час.

Зокрема, ухваленою нацстратегією передбачено перегляд «спрощенки», введення прогресивної шкали ПДФО, скорочення податкових пільг, зокрема з податку на прибуток, та поступове підвищення акцизів до мінімальних ставок ЄС. Але це заплановано впровадити до 2027 року.

Для чого загалом потрібна стратегія доходів? Чому стратегію схвалили «під ялинку»? Що буде з податковою? Читайте тут.

 

Нові правила мобілізації: у Раді зареєстровано законопроєкт

25 грудня Кабмін зареєстрував у ВРУ законопроєкт №10378 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби».

Тепер над ним працюватимуть парламентарі, а попереду - розгляд у комітетах та голосування у двох читаннях. У разі ухвалення документа закон набере чинності через місяць, за винятком окремих частин.

Серед новацій нового законопроєкту:

  • зміна призовного віку з 27 до 25 років,
  • військовим після полону - 90 днів відпустки,
  • розширення військово-транспортного обов'язку для потреб ЗСУ (про це окремо тут);
  • залучення до заходів рекрутингу на військову службу ЦНАП, центрів зайнятості та центрів рекрутингу,
  • базова військова служба для осіб від 18 до 25 років,
  • посилення відповідальності за ухилення від мобілізації та інші військові правопорушення (про це тут) тощо.

Також звертаємо увагу, що в Україні запустили електронний Реєстр військовозобов'язаних «Оберіг». Доступ до е-реєстру «Оберіг» мають Міноборони, Генеральний штаб, ТЦК, інші структури, а самі військовозобов'язані можуть лише перевірити свої дані.

 

Знову оновлено перелік ТОТ та територій бойових дій

Новим наказом Мінреінтеграції від 20.12.2023 №363 знову внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих російською федерацією. Вони стосуються, зокрема, територіальних громад Запорізької, Донецької, Миколаївської, Чернігівської, Сумської та Дніпропетровської областей.

 

Що цікавого у ДПС?

  1. З 27 грудня – нові довідники податкових пільг. ДПСУ оприлюднила нові довідники податкових пільг №121/1 та №121/2 (станом на 27.12.2023). У них надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухомість, місцевих податків та зборів.
  2. Хто з торговців має застосовувати платіжні термінали з 2024 року? З 1 січня 2024 року розширюється коло СГ, які в обов’язковому порядку мають забезпечити можливість здійснення безготівкових розрахунків у населених пунктах з чисельністю від 5 тисяч населення.
  3. З 1 січня будете перебувати на обліку як великий платник: як відзвітувати з ПДВ за грудень? Платник податків, який з 01 січня поточного року обліковується у ДПС, що здійснює супроводження ВПП, подає декларацію з ПДВ та сплачує податкові зобов’язання з ПДВ за грудень попереднього року за новим основним місцем обліку.

 

З 2024 року потрібно подавати нові звіти з праці

Згідно з Наказом Держстату №128, вперше звітувати за новими формами №1-ПВ потрібно буде за січень 2024 року (до 7 лютого) та за І квартал 2024 року (до 8 квітня).

Також звертаємо увагу, що Держстат знову доповнив перелік форм державних статистичних спостережень та фінансової звітності, які можуть подаватись респондентами в електронному вигляді у 2024 році. Спершу він налічував 38 форм, згодом 65, а тепер 83.

 

Фінансова звітність за 2023 рік: правила складання

  1. Баланс (форма №1) є основним документом із комплекту повної фінансової звітності підприємства. У балансі за 2023 рік відображають активи, зобов’язання та власний капітал, за видами, на початок та кінець 2023 року. Як його складати – читайте тут.
  2. Звіт про фінансові результати (форма №2) наведено в додатку 1 до НП(С)БО 1. Він містить інформацію про доходи, витрати, прибутки, збитки за звітний період, зокрема за 2023 рік. Як його заповнювати – у статті від редакції.
  3. Звіт про рух грошових коштів форм №3 і №3-н наведено в додатку 1 до НП(С)БО 1. Це третій звіт комплекту повної фінансової звітності підприємства, який воно має скласти за 2023 рік. Про нюанси його складання – в аналітиці.

 

До уваги роботодавців!

  1. Якими будуть штрафи за порушення законодавства з праці у 2024 році? Розміри штрафів змінюватимуться протягом 2024 року через встановлення двох розмірів МЗП - станом на 1 січня та 1 квітня 2024 року. Докладніше – у цій статті.
  2. Що змінилося в наданні різних видів відпусток? Законом №3494 прописано нові правила встановлення вихідних днів та надання відпусток під час воєнного стану. Регіональне відділення Держпраці підготувало інфографіку з коротким аналізом цих змін.
  3. Працівник працює за сумісництвом, але звільняється з основного місця роботи. Чи потрібно у день звільнення з основного місця роботи звільнити його і за місцем роботи за сумісництвом, а наступного дня прийняти як за основним? Читайте тут.

 

Інші новини

  1. Затверджено нові пропорції розподілу ЄСВ у 2024 році. 27 грудня КМУ вніс зміни до пропорцій розподілу ЄСВ шляхом збільшення частки на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до 87,234% від фонду оплати праці роботодавців та фізичних осіб - підприємців та до 98,1732%, що надходять від сплати грошового забезпечення військовослужбовцям, і зменшення частки єдиного внеску, що розподіляється на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття.
  2. Розроблено проєкт нового переліку товарів, що не підлягають обміну (поверненню). Мінекономіки розроблено проєкт постанови, яким пропонується затвердити перелік товарів, що не підлягають обміну (поверненню), що узгоджуватиметься із Законом №3153 та відповідатиме принципам, підходам та найкращим практикам Європейського Союзу.
  3. Експорт та імпорт яких товарів буде ліцензуватися у 2024 році? 27 грудня було затверджено Постанову КМУ, якою затверджено переліки товарів, експорт та імпорт яких підлягатиме ліцензуванню, та квот на 2024 рік.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»