• Посилання скопійовано

Що почитати у лютому: 12 найцікавіших матеріалів редакції за січень

На жаль, війна триває... А отже, й надалі це основна тема, до якої зводиться більшість інших (зокрема, бухгалтерських). Щоби поміж усім цим потоком інформації не пропустити чогось важливого, рекомендуємо почитати 12 найцікавіших матеріалів редакції за січень

Що почитати у лютому: 12 найцікавіших матеріалів редакції за січень

1) До 25 січня потрібно було сформувати списки персонального військового обліку

265 тис. переглядів

Щороку на підприємствах до 25 січня (станом на 1 січня) мають бути сформовані списки персонального військового обліку. Але Порядком №1487 не передбачено подання зазначених списків та відомостей до будь-якого органу – це внутрішній документ підприємства.

 

2) З 1 січня діють нові бюджетні рахунки на 2024 рік (не для всіх податків!)

125 тис. переглядів

Дані про нові рахунки вже опубліковано для всіх областей та м. Києва. Оновлення стосується екоподатку, акцизу щодо авто та дивідендів держпідприємств. Рахунки для ЄСВ та інших податків залишилися незмінними.

 

3) Держпраці та ще 13 держорганів оприлюднили плани перевірок на 2024 рік

44 тис. переглядів

Держпраці, МВС, НКРЕКП, НКЕК, Держгеонадра, Держгеокадастр, ПФУ, Укртрансбезпека, Держспецзвʼязок та інші органи затвердили річні плани здійснення заходів держнагляду на 2024 рік. У міру появи нових планів від інших держорганів будемо оновлювати цю новину.

 

4) Хто сплачуватиме земельний податок і хто звільняється від його сплати у 2024 році?

31 тис. переглядів

Органи місцевого самоврядування самостійно встановлюють ставки плати за землю та пільги щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території. Відповідні рішення є доступними на сайті територіальних громад.

 

5) Мінімальна зарплата в першому кварталі 2024 року: коли робити доплату?

23 тис. переглядів

Хоча розмір мінімальної зарплати у місячному і годинному розмірі щороку змінюється, правила мінімальної оплати праці залишаються незмінними. Нагадаємо їх із прикладами застосування у січні – березні 2024 року.

 

6) Який коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель за 2023 рік?

20 тис. переглядів

Держгеокадастр повідомив, що значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки земель за 2023 рік становить 1,051. У 2024 році діє загальний коефіцієнт й на сільськогосподарські угіддя. Відповідно для таких земель він також становить 1,051.

 

7) Відновлення індексації зарплати з 2024 року: розʼяснення від Держпраці

18 тис. переглядів

Базовим місяцем нарахування індексації зарплати є грудень 2023 року, оскільки нарахування індексації відновили з 1 січня 2024 року. Якщо підвищення зарплати відбувається у січні, то базовим місяцем буде січень 2024 року.

Роз'яснення Мінсоцполітики щодо індексації зарплати читайте тут.

 

8) Готуємося до подання фінзвітності за 2023 рік: довідник від редакції

16 тис. переглядів

Наближаються граничні терміни подання фінансової звітності за 2023 рік. Для полегшення її складання підготували підбірку з аналітичних статей від редакції.

 

9) Оновлено Порядок заповнення єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ

13 тис. переглядів

Мінфін вніс зміни до Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

 

10) В яких розмірах сплачують ЄП у 2024 році ФОПи І та ІІ груп?

13 тис. переглядів

За інформацією територіальних податківців, для І групи платників ЄП у 2024 році щомісячна максимальна ставка становить 302,80 грн, а для ІІ групи платників ЄП – 1420 грн.

 

11) Заповнення єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ: поради від ПФУ

12 тис. переглядів

Які є типи єдиної звітності та коли їх слід подавати? Яким є порядок заповнення додатка 1? У яких випадках допускається два і більше записів щодо однієї застрахованої особи в додатку 1? Як правильно заповнити графу 22 ознака «неповний робочий час» додатка 1?

 

12) Переоформлення бронювання військовозобов’язаних за переліками посад і професій: розʼяснення Мінекономіки

12 тис. переглядів

Фахівці Мінекономіки у листі навели особливості оформлення та переоформлення бронювання військовозобов'язаних за Порядком №45. Навіть якщо працівник має дефіцитну для ЗСУ військово-облікову спеціальність, його теж можна забронювати

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»