• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 8 - 14 липня

30 липня закінчується строк для подання пояснень щодо заблокованих ПН з початку війни; у серпні вперше потрібно буде індексувати зарплату; Нацбанк пом’якшив низку валютних обмежень, а ПФУ розповів, як роботодавцю подати відомості про трудові відносини онлайн

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 8 - 14 липня

Увага! У серпні вперше потрібно буде індексувати зарплату

Повідомляємо, що, за даними Держстату, інфляція на споживчому ринку у червні 2024 р. порівняно із травнем 2024 р. становила 2,2%, з початку року – 4,3%. Отже, індекс інфляції за червень 2024 р. становить 102,2%.

Звісно, хоча цей показник і менший за 103%, але він впливає на розрахунок індексу споживчих цін для нарахування індексації.

Так, ті роботодавці, які не підвищували посадові оклади працівникам з грудня 2023 року, а також ті, які збільшували їх у січні та лютому 2024 року, у серпні 2024 року повинні будуть вперше нарахувати індексацію.

 

Подання відомостей до ПФУ: що потрібно знати?

Нагадуємо, що для роботодавців із заброньованими працівниками встановлено строк для подання відомостей щодо змін у трудових відносинах з працівниками, які відбулися після 8 червня 2024 року. Це потрібно було зробити до 15 липня включно.

Чи всі страхувальники повинні були подавати відомості про працівників? Чи потрібно видаляти подані дані, якщо страхувальник не підпадає під умови бронювання? Куди і як звертатися в разі виникнення питань щодо подання відомостей через портал е-послуг ПФУ? Читайте тут.

Окремо ПФУ розповів про те, як роботодавцю подати відомості про трудові відносини онлайн.

 

30 липня закінчується строк для подання пояснень щодо заблокованих ПН з початку війни

Нагадаємо, що Законом №3219-IX, який набрав чинності ще з 01.08.2023, виключено норму п. 102.9 ПКУ. Тобто з 01.08.2023 поновлено перебіг строків, визначених ПКУ, іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Тож для ПН та РК, дата складання яких припадає на період дії ВС (з 24.02.2022) та реєстрацію яких зупинено, відлік строку у 365 к.д. для подання пояснення почався з 01.08.2023. Але 30.07.2024 цей строк закінчується навіть для тих, в кого він був максимальним. Докладніше читайте у статті від редакції.

 

П’ять свіжих податкових роз’яснень

  1. До запровадження КМУ рішення всі ПН на експорт складаються за загальними правилами. ДПС наголошує, що до дати запровадження режиму експортного забезпечення на підставі рішення КМУ оподаткування ПДВ експорту окремих видів товарів (у т. ч. здійснених після 01.07.2024) складання ПН за ними та їх відображення в декларації з ПДВ здійснюється в загальному порядку.
  2. В ІКП за податком є переплата: чи сплачувати поточні зобов’язання за звітністю? Якщо станом на дату проведення нарахування грошових зобов’язань у платника обліковуються надміру сплачені суми з відповідного платежу, то такі нараховані грошові зобов’язання в автоматичному режимі погашаються за рахунок наявної переплати.
  3. Як застосовуються штрафи за несплату та незвітування з ЄСВ під час війни? Податківці нагадали, що за порушення щодо несплати та незвітування з ЄСВ, вчинені у період з початку дії воєнного стану (тобто з 24.02.2022) до 1 серпня 2023 року, фінштрафи не застосовуються. З 1 серпня 2023 року діють всі види фінштрафів.
  4. Нюанси допуску ДПС до проведення документальних виїзних та фактичних перевірок. Податківці мають право розпочати проведення документальної перевірки за наявності підстав для їх проведення та відповідних документів. До них належать: направлення на перевірку, копія наказу про проведення перевірки та службове посвідчення.
  5. До 9 серпня (включно) слід подати єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ІІ квартал. Податківці нагадують, що граничним терміном подання податковими агентами єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ІІ квартал 2024 року (з урахуванням змін до розділу ІІ Порядку №4) буде 9 серпня 2024 року. Форма єдиної звітності не змінювалася. Зміни стосуються тільки ознак доходів.

 

До уваги роботодавців!

  1. Скільки можна працювати у спеку? Держпраці наголошує: щоби зменшити вплив підвищеної температури повітря на працівників, роботодавцям необхідно організувати оптимальний режим праці та відпочинку, а також ужити певних заходів безпеки, щоби не допустити перегріву працівників у спекотні дні. Верхньою межею температури на постійних робочих місцях (тобто там, де працівник проводить більш ніж половину свого робочого часу або не менше двох годин поспіль) є температура +28ºС.
  2. Коли та як складати графіки відпусток? Графік відпусток складають на кожен календарний рік не пізніше ніж до 5 січня поточного року. Узгоджений графік відпусток дозволяє організувати планомірне надання щорічних відпусток усім працівникам. Форма графіка надання відпусток може бути довільна.
  3. Змінилися дані у трудовій книжці: як її відсканувати для подання на портал е-послуг ПФУ? У разі змін у трудовій книжці або виправлення неправильного чи неточного запису потрібно надавати скановану книжку повністю. У разі повторного подання відомостей про трудову діяльність подають лише титульну сторінку та сторінки зі змінами.

 

Дві важливі зміни від Нацбанку

По-перше, пом’якшено низку валютних обмежень на час війни. Так, резиденти-позичальники зможуть купувати валюту для її резервування за кредитним договором з МФО, а також сплачувати відсотки за зовнішнім корпоративним боргом. До того ж бізнес зможе сплачувати збори з охорони прав на об’єкти права інтелектуальної власності.

По-друге, з 11 липня скасовано граничні строки розрахунків для товарів військового і подвійного використання та обладнання, що імпортуються за держконтрактами з оборонних закупівель. А для експорту окремої сільгосппродукції з 12 липня діятиме строк розрахунків - 120 днів.

 

Інші новини

  1. Знову оновлено Перелік ТОТ та територій бойових дій. Мінреінтеграції наказом від 03.07.2024 №180 внесло зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією. Зміни стосуються територіальних громад Донецької та Запорізької областей.
  2. Оформити ліцензії та дозволи для бізнесу можна буде в Дії. Уряд підтримав реалізацію протягом двох років експериментального проєкту щодо запровадження першого етапу Єдиної державної е-системи дозвільних документів. Функціонал єДозволу буде також доступний у межах комплексної послуги е-Підприємець.
  3. Увага, шахраї! Псевдоподатківці надсилають листи щодо планових перевірок. Платники податків, що включені до плану-графіка проведення документальних перевірок платників податків на 2024 рік, отримують на електронну пошту листи від псевдопосадовців з пропозицією за певну суму коштів вирішити питання з перевіркою.
  4. Гетманцев пропонує збільшити розмір МЗП та прожиткового мінімуму у 2025 – 2027 роках. Д. Гетманцев запропонував передбачити збільшення розмірів прожиткового мінімуму та МЗП на 2025 – 2027 рр. на вказаний КМУ прогнозний рівень індексу споживчих цін. У 2025 році прожитковий мінімум для працездатних може становити 3321 грн, а МЗП – 8780 грн.

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»