• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 7 - 13 жовтня

Рада підвищила податки (№11416-д прийнято), ухвалила реформу Держпраці та підтримала реформу системи перевірок бізнесу. А ще – зміни Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ, індекс інфляції за вересень та ставки місцевих податків і зборів на 2025 рік

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 7 - 13 жовтня

Рада підвищила податки: закон прийнято в цілому

10 жовтня ВРУ прийняла у ІІ читанні та в цілому законопроєкт №11416-д про внесення змін до ПКУ щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану. Серед змін, зокрема:

  • підвищення ставки військового збору з 1,5% до 5%;
  • встановлення ВЗ для ФОПів І, ІІ та ІV груп у розмірі 10% від 1 розміру МЗП від встановленої законом на 1 число поточного місяця, а не на 1 січня поточного року;
  • встановлення ВЗ у розмірі 1% від доходу для ФОПів та юросіб ІІІ групи ЄП;
  • збільшення ставки податку на прибуток для банків до 50%, а для фінустанов - 25%;
  • щомісячна звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ (ця норма почне діяти з 1 січня 2025 року);
  • встановлення щомісячних авансових внесків з податку на прибуток для АЗС як для юросіб, так і фізосіб-«загальників», тощо.

Щоправда, при голосуванні не було враховано одну комітетську правку, яка передбачала низку позитивних для платників податків пропозицій, що мали пом’якшити наслідки підвищення військового збору. Яких саме – читайте тут.

Звертаємо увагу, що підписання Закону наразі заблоковане. На сайті ВРУ зареєстровано проєкт постанови про скасування голосування у ІІ читанні за законопроєкт №11416-д. Тож доки цей проєкт постанови не розгляне ВРУ та не прийме рішення, його підписання спікером ВРУ та Президентом буде заблоковано.

 

Ще три новоприйняті закони

По-перше, ВРУ остаточно підтримала реформування Держпраці. У ІІ читанні прийнято законопроєкт №9219 щодо перерозподілу функцій між центральними органами виконавчої влади, зокрема стосовно промислової безпеки, охорони праці, здійснення держнагляду та контролю за додержанням законодавства про працю.
По-друге, готується реформа системи перевірок бізнесу. ВРУ прийняла за основу урядовий законопроєкт №5837 «Про основні засади державного нагляду (контролю)», яким пропонується повністю перезавантажити систему перевірок бізнесу.
По-третє, банки надаватимуть дані Нацполіції для боротьби з «дропами». Прийнятим у ІІ читанні законопроєктом №11043 передбачено обовʼязок банків та інших фінустанов надавати інформацію за запитом Нацполіції, зокрема дані фіноперацій та напрями, куди кошти перераховувались.

Ставки місцевих податків та зборів на 2025 рік – уже на сайті ДПС

Ще навіть не розпочалася пора декларування юрособами місцевих податків та зборів за 2025 рік, а ДПС вже опублікувала інформацію щодо ставок.

Її можна знайти на офіційному вебпорталі ДПС у рубриці «Ставки місцевих податків та зборів» за посиланням.

Підкреслимо, що цю інформацію було оновлено і наведено в розрізі кожної області у файлі: «Зведена інформація про розмір та дату встановлення на відповідних територіях ставок місцевих податків і зборів, а також про встановлені податкові пільги, які будуть діяти у 2025 році».

 

Що ще нового у ДПС?

  1. Змінилася форма Декларації про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари (продукцію). Мінфін вніс зміни до форми Декларації про максимальні роздрібні ціни на підакцизні товари (продукцію) та Порядку її складання. Їх приведено у відповідність до Закону №3173-IX.
  2. Зазнала змін також Інструкція про порядок нарахування і сплати ЄСВ. Мінфін затвердив зміни до Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ. Її приводять у відповідність до Закону №3680-ІХ щодо регулювання праці домашніх працівників.
  3. Чи затверджуватимуться на 2025 рік плани перевірок? Наразі діє Постанова №303 про скасування планових перевірок контролюючих органів, але до неї вносилося багато змін, які дозволяють проводити перевірки окремим органам. Тому Плани перевірок на 2025 рік затверджуватимуться.

 

Чотири свіжі податкові роз’яснення

  1. Система управління податковими ризиками (комплаєнс-ризиками) ДПС. Податківці підготували інформаційний лист №6, який присвячено питанням, що можуть виникнути у платників податків при впровадженні в організацію та діяльність ДПС міжнародних підходів до управління, що ґрунтуються на управлінні податковими ризиками (комплаєнс-ризиками).
  2. Правила складання ПН на експорт всіх товарів з 1 жовтня. З 01.10.2024 під час складання ПН за операціями з експорту будь-яких видів товарів до її верхної лівої частини потрібно вносити інформацію про дату та номер ЗЕД та МД. Більше подробиць читайте тут.
  3. Як дізнатися в Е-кабінеті, чи є податковий борг? При зверненні до меню Е-кабінету щодо стану розрахунків з бюджетом відображається зведена інформація станом на момент звернення, що містить інформацію про кожен вид платежу, зокрема податковий борг.
  4. Чи можна скласти зведену ПН замість ПН за щоденними підсумками операцій? Коли операції з постачання товарів/послуг здійснюються за готівку неплатникам ПДВ два і більше разів на місяць на підставі відповідного договору, може бути складена зведена ПН.

 

21 жовтня – граничний термін сплати ЄСВ ФОПами та подання звітності до ДПС

Нагадуємо, що 21 жовтня (наступного понеділка) потрібно буде подати податкову звітність за вересень 2024 року. Яку саме – дивіться тут. Але виконати свій обов'язок можна і після війни, якщо поки що немає такої можливості.

Крім того, 21 жовтня – граничний день для ФОПів зі сплати ЄСВ за ІІІ квартал. Сума для сплати вже становить 5 280 грн. Але через війну поки що всі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ – з 2025 року такої пільги вже не буде. Нагадаємо чинні правила у цій статті.

 

До уваги роботодавців!

  1. Норми тривалості робочого часу на 2025 рік. Вже традиційно Мінекономіки вирішило не оприлюднювати показники для норм тривалості робочого часу на 2025 рік. Тому для зручності наших читачів ми вирішили скласти ці норми самостійно. Переглянути їх можна тут.
  2. Як сформувати витяг з е-трудової онлайн? Фахівці Пенсійного фонду навели детальний алгоритм дій для фізосіб з метою отримання витягу з електронної трудової книжки онлайн через портал е-послуг. Докладніше – у цій новині.
  3. Інвентаризація-2024. Перед складанням річного фінансового звіту підприємство зобов’язане проводити інвентаризацію. У цій статті (для передплатників) нагадаємо, що потрібно зробити перед її проведенням.

 

Статзвітність-2025: які звіти буде скасовано, а які змінено?

Держстат опублікував зміни у поданні форм державних статистичних спостережень до органів державної статистики на 2025 рік. Так, для подання 75 звітів змінено форми, 2 форми скасовано та затверджено подання 6-ти форм державних статистичних спостережень.

Нагадаємо, що раніше Держстат також оприлюднив проєкти календаря, альбому та табеля форм на 2025 рік.

 

Вплив змін валютних курсів: внесено зміни до НП(С)БО 21

Мінфін наказом від 24.09.2024 №460 вніс зміни до Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку 21 «Вплив змін валютних курсів».

Зроблено це з метою приведення деяких норм НП(С)БО 21 у відповідність до вимог МСФЗ для малих та середніх підприємств і МСБО 21 у частині формування у бухобліку інформації про операції в іноземних валютах.

Зокрема, прописано, що основною характеристикою монетарної статті є право отримувати (або зобов’язання надати) фіксовану (або визначену) суму грошей або їх еквівалентів. А основною характеристикою немонетарної статті є відсутність права отримувати (або зобов’язання надати) фіксовану (або визначену) суму грошей або їх еквівалентів.

Докладніше читайте у статті від редакції.

 

Інші новини

  1. Індекс інфляції за вересень - 101,5%. За даними Держстату від 10.10.2024, інфляція на споживчому ринку у вересні 2024 р. порівняно із серпнем 2024 р. становила 1,5%, з початку року – 6,5%.
  2. Затверджено новий порядок перевірок обґрунтованості виплат матзабезпечення через страхові випадки. Мінекономіки, Мінфін, МВС та Пенсійний фонд затвердили Порядок розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення.
  3. З 7 жовтня в Україні подорожчало оформлення паспортів. Змінюється вартість пакетів сервісних послуг паспортно-міграційного характеру в підрозділах ДП «Документ» на території України. Зокрема, оформлення громадянам України паспортних документів становитиме 650 грн, обмін посвідчення водія – 950 грн тощо.
  4. Штраф зі знижкою 50% за несвоєчасне уточнення військово-облікових даних. У ВРУ зареєстровано законопроєкт №12093, яким пропонується надати можливість військовозобов’язаним самостійно звернутися до ТЦК та СП для уточнення персональних даних, сплативши при цьому штраф у розмірі 50% від мінімального визначеного розміру (тобто 8500 грн).
  5. Чи будуть змінені копійки на шаги? Нацбанк запропонував Верховній Раді відновити історичну справедливість у сфері грошового обігу шляхом зміни назви розмінної монети з «копійка» на питомо українську – «шаг».

Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь