• Посилання скопійовано

Нацбанк готується ослабити обмеження на обіг валюти

За словами Шевченка, Національний банк фіксує покращення ситуації на валютному ринку

Нацбанк готується ослабити обмеження на обіг валюти

Національний банк фіксує покращення ситуації на валютному ринку, зокрема скороченння спреду, і готується незабаром розглянути деякі послаблення щодо валютообмінних операцій.

Про це очільник Національного банку Кирило Шевченко розповів в інтерв’ю ЕП.

«Ми в щоденному режимі отримуємо показники з ринку і розуміємо, що сьогодні різниця між офіційним курсом і курсом на чорному ринку не така, якою була на початку війни. Вона почала досить суттєво звужуватися», – розповів він.

Так, якщо на початку війни в обмінниках спостерігався курс на рівні близько 40 грн за долар, то наразі середній курс по готівковому ринку коливається на рівні 31,63-32,05 грн. «Це не дуже широкий спред і це нас тішить», – додав Шевченко.

Внаслідок цього регулятор незабаром планує розглянути деякі послаблення щодо валютообмінних операцій. Хоча, зауважив очільник НБУ, частково послаблення вже є – розширення переліку транскордонних переказів для волонтерів, скорочення термінів розрахунків за експортно-імпортними операціями. 

Проте, запевнив він, на цьому НБУ не зупиниться: «Ми хочемо пом’якшувати наші обмеження, зважаючи на стабільну роботу банківської системи»

Як наголосив голова регулятора, ввести обмеження досить легко, але скасовувати їх треба поступово. В умовах воєнного стану можливо саме поетапно послаблювати обмеження. 

«Для нас головне, що банківська система ліквідна, що вона працює. Тепер треба поступово повертати весь обсяг притаманних їй функцій», – резюмував він.

Джерело: Економічна правда

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»