• Посилання скопійовано

НБУ підвищив штрафи для банків за порушення фінмоніторингу та валютного законодавства

НБУ своєю постановою актуалізував підходи щодо застосування штрафів до банків за порушення у сфері протидії відмиванню брудних коштів та валютного законодавства

НБУ підвищив штрафи для банків за порушення фінмоніторингу та валютного законодавства

Національний банк комплексно переглянув та актуалізував підходи щодо застосування штрафів до банків за ключові порушення у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом (далі – ПВК/ФТ), та валютного законодавства.

Так, виокремлено застосування штрафів за найпоширеніші види порушень у сфері ПВК/ФТ: 

  • порушення вимог законодавства у сфері ПВК/ФТ щодо управління ризиками – до 50 млн грн;
  • невідповідність внутрішніх документів з питань ПВК/ФТ вимогам законодавства у цій сфері – до  1 млн грн.

Крім того, переглянуто та збільшено граничні розміри штрафів за ключові порушення у сфері ПВК/ФТ:  

  • порушення вимог щодо неналежної перевірки клієнтів – до 50 млн грн;
  • порушення вимог законодавства у сфері ПВК/ФТ щодо платіжних операцій/переказів коштів – до 10 млн грн;
  • неналежне застосування до клієнтів, які є РЕРs, ризик-орієнтованого підходу, зокрема встановлення їм необґрунтованого рівня ризику, вжиття щодо них непропорційних заходів відповідно до категорії ризику – до 10 млн грн.

Також переглянуто та збільшено граничні розміри штрафів за ключові порушення у сфері валютного законодавства, а саме: 

  • суттєві* порушення банком вимог валютного законодавства щодо порядку проведення розрахунків за валютними операціями, торгівлі іноземною валютою, переказу валютних цінностей, їх транскордонного переміщення, нездійснення/неналежного здійснення банком валютного нагляду, порушення заходів захисту – до 1 млн грн;
  • інші суттєві порушення банком вимог валютного законодавства, у тому числі недопущення до перевірки/створення перешкод щодо проведення перевірки банку уповноваженими працівниками Національного банку, нездійснення банком аналізу, перевірки документів (інформації) про валютні операції – до 1% від суми зареєстрованого статутного капіталу банку;
  • порушення банком вимог валютного законодавства щодо порядку проведення розрахунків за валютними операціями, торгівлі іноземною валютою, переказу валютних цінностей, їх транскордонного переміщення, нездійснення/неналежного здійснення банком валютного нагляду, порушення заходів захисту, які не є суттєвими – до  400 000 тис. грн.

Комплексний перегляд та актуалізація підходів щодо застосування штрафів за окремі порушення у сфері ПВК/ФТ та у сфері валютного законодавства сприятиме запобіганню вчинення банками порушень вимог законодавства, підвищенню відповідальності за їх невиконання/неналежне виконання, а також дієвості заходу впливу, його стримуючого характеру з метою зміни підходу до належної організації роботи банку, функціонування належної системи управління ризиками.

Крім того, змінами передбачається уточнення окремих положень до: 

  • застосування заходів впливу за результатами нагляду за дотриманням вимог санкційного законодавства;
  • оприлюднення інформації про застосовані заходи впливу за порушення у сфері ПВК/ФТ;
  • сприяння забезпеченню електронного документообігу.

Наведені зміни внесено постановою Правління НБУ від 21.06.2023 №80 «Про затвердження Змін до Положення про застосування Національним банком України заходів впливу», що набирає чинності з 24 червня 2023 року.

*Суттєвим порушенням вимог валютного законодавства є здійснення валютних операцій із порушеннями у загальній сумі операцій (за кожним видом порушень), яка дорівнює або перевищує 10 000 000 грн, або в сумі однієї операції, яка дорівнює або перевищує 1 000 000 грн.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»