• Посилання скопійовано

Працівника поновили на роботі: як розрахувати лікарняні?

Обчислення середньої зарплати для розрахунку допомоги застосовується і у випадку поновлення на роботі працівника, який був звільнений без законної підстави з виплатою середнього заробітку за час вимушеного прогулу

Працівника поновили на роботі: як розрахувати лікарняні?

Чернігівська міська виконавча дирекція обласного відділення ФСС з ТВП нагадує, що  у разі настання тимчасової непрацездатності застрахованої особи у період вирішення спору про незаконність її звільнення з роботи допомога з ТВП надається за умови поновлення на роботі з дня винесення такого рішення відповідним органом.

Середньоденна зарплата для розрахунку допомоги обчислюється відповідно до пункту 3 Порядку  № 1266, шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) зарплати, на яку нарахований ЄСВ, на кількість календарних днів зайнятості (періоду перебування у трудових відносинах), у розрахунковому періоді без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин.

Нагадуємо, що до поважних причин відносяться:

  • тимчасова непрацездатність,
  • відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами,
  • відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком,
  • відпустка без збереження зарплати.

Законом про ЄСВ передбачено, що для осіб, яким згідно з рішенням суду нараховано  середню заробітну плату за вимушений прогул, ЄСВ  нараховується на суму, що визначається шляхом ділення заробітної плати (доходу), виплаченої за результатами роботи, на кількість місяців, за які вона нарахована.

Водночас, згідно з наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. № 435, якщо нарахування здійснювалися у зв’язку з виплатою середньої заробітної плати за вимушений прогул по  рішенню суду, у  таблиці 6, яка відображає відомості про нарахування заробітної плати (доходу) застрахованим особам, допускається  декілька записів за минулі періоди по такому працівнику.

З урахуванням норм пункту 32 Порядку № 1266  середня заробітна плата для розрахунку допомоги обчислюється на підставі відомостей, що включаються до даного звіту.

Враховуючи зазначене, обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги, застосовується, зокрема, у випадку поновлення на роботі працівника, який був звільнений з роботи без законної підстави з виплатою середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: Чернігівська міська рада

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»