• Посилання скопійовано

Дві відпустки поспіль: як обчислити середню зарплату?

Мінсоцполітики роз'яснило, як обчислювати середню зарплату у разі надання працівникові двох відпусток (щорічної основної та додаткової на дітей) поспіль

Дві відпустки поспіль: як обчислити середню зарплату?

Обчислення середньої заробiтної плати має проводитися з урахуванням положень Порядку № 100.

Згiдно з п. 2 Порядку обчислення середньої заробiтної плати для оплати днiв вiдпусток проводиться виходячи iз заробiтної плати за 12 календарних мiсяцiв, що передують мiсяцю надання вiдпустки.

Працiвниковi, який пропрацював на пiдприємствi, в установi, органiзацiї менш як один рiк, середня заробiтна плата обчислюється виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з першого числа мiсяця пiсля оформлення на роботу до першого числа мiсяця, в якому надається вiдпустка.

За пунктом 7 Порядку нарахування виплат за час вiдпустки провадиться дiленням сумарного заробiтку за останнi перед наданням вiдпустки 12 мiсяцiв або за менший фактично вiдпрацьований перiод на вiдповiдну кiлькiсть календарних днiв року чи меншого вiдпрацьованого перiоду за винятком святкових i неробочих днiв, установлених законодавством. Одержаний результат множать на число календарних днiв вiдпустки.

Ураховуючи норми Порядку, розрахунковий перiод для обчислення середньої заробiтної плати за час вiдпустки залежить не вiд мiсяця видавання наказу i кiлькостi цих наказiв, а вiд того, в якому саме календарному мiсяцi згiдно з наказом працiвниковi надається вiдпустка.

Наприклад, якщо згiдно з наказом працiвниковi надавалася щорiчна основна вiдпустка тривалiстю 24 календарних днi з 12 вересня 2016 p., а за iншим - додаткова вiдпустка у жовтнi 2016 p., то пiд час обчислення середньої заробiтної плати для оплати щорiчної вiдпустки розрахунковим перiодом буде вересень 2015 - серпень 2016 p., а для оплати часу додаткової соцiальної вiдпустки - жовтень 2015 - вересень 2016 р.

Начальник вiддiлу, Неля СИНЬКО

"Праця i зарплата" №13 (1025), 05 квiтня 2017 р.

Джерело: Dominanta

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»