• Посилання скопійовано

Нюанси врахування премії при обчисленні середньої зарплати для оплати днів відрядження

Мінсоцполітики роз'яснило, що у разі виплати середньої заробітної плати за період відрядження премію за цей період не нараховують

Нюанси врахування премії при обчисленні середньої зарплати для оплати днів відрядження

Мінсоцполітики у листі від 22.11.2017 р. №2779/0/101-17 нагадує, що обчислення середньої заробітної плати для оплати днів відрядження провадиться відповідно до п. 2 Порядку №100, виходячи з виплат за два місяці, що передують місяцю направлення у відрядження.

При обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження враховуються: оклад (тарифна ставка), доплати та надбавки, премії, які не носять разового характеру, тощо.

Премії включаються в заробіток того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату.

Якщо число робочих днів у розрахунковому періоді відпрацьовано не повністю, премії під час обчислення середньої заробітної плати за останні два календарні місяці враховуються пропорційно часу, відпрацьованому в розрахунковому періоді.

Згідно з п. 4 Порядку №100 при обчисленні середньої заробітної плати за останні два місяці не враховуються, зокрема, виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток працівника (за час виконання державних і громадських обов'язків, щорічної і додаткової відпусток, відрядження тощо), та допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю.

Пунктом 8 Порядку №100 встановлено, що нарахування виплат, які обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, провадиться шляхом множення середньоденного заробітку на число робочих днів, які мають бути оплачені за середнім заробітком.

Середньоденна заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів за цей період.

Отже, у випадку, коли час відрядження працівникові оплачувався виходячи із середньої заробітної плати, то ні суми цього середнього заробітку, ні дні, за які він зберігається, не враховуються при обчисленні середньої заробітної плати виходячи із двох місяців.

Що стосується нарахування премії за час відрядження, то відповідно до ст. 121 КЗпП за роботу в період відрядження має виплачуватись заробітна плата згідно з умовами трудового договору, в тому числі нараховуватись премії, якщо вони передбачені цими умовами. Якщо за період відрядження нарахована заробітна плата нижче середньої заробітної плати, тоді виплачується середня заробітна плата.

У разі виплати середньої заробітної плати за період відрядження премію за цей період не нараховують.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»